Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    За жал, и мерките се многу олабавени ако гледаме од аспект на малиот број имунизирани.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    16.481
    Нема вакцина - нема ковид пасош, нема ковид пасош - нема слобода.

Невакциниран = опасен за околината.

Како со оваа логика?

За да живееш нормално ти треба потврда за вакцинација а не потврда за тоа дали имаш антитела или не.

3. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    Немојте,скраја да е,одолговлекувајте колку можете да не се деси да приметите абнормалии толку брзо по вакцина и ги поврзете со неа.

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Ти вака од добре воље одиш да проверуваш ддимери? На страна од рутинско правење на кс, правиш кога ќе ти текне?

До пред година дена не знаевме што се ддимери и вредностите на кс, сега морало да се проверуваат онака, кога ќе ни текне.

На Peperutce1115, Luminary, Glowy и 6 други им се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.501
    Допаѓања:
    125.770
    Ама она е против вакацината, па сега ние што сме вакцинирани треба да си купиме гробно место, да спремиме тестамент и се што иде, зашто ете макс 5 години и па па!

На Glowy, Tajnaotrovna, Lianna Anna и 6 други им се допаѓа ова.
  6. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    492
    Втора доза Синовак примена денес. Сега за сега никакви нус појави. Ќе видиме следни 24-48ч.

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Да де и мене не ми се свиѓа идејата на присилна вакцинација и имам и тука пишувано.

Ама кога гледам околу мене луѓе кои се здрави прави а причината за невакцинирање им е надвор од секоја логика и за себе мислат дека се најразумни за носење одлуки а уствари попрости и неедуцирани не можат да бидат, тогаш да, за нив им посакувам секакви рестрикции.

А инаку да, ако си невакциниран и непрележан си опасен, точно така, сто пати е објаснето како вирусот ќе продолжи да си циркулира меѓу таа популација и со тоа ќе имаме пак ризик за нови соеви.

Плус, многу е попрактично вакцина отколку правење тестови за антитела, кои не секогаш можат да бидат релевантни затоа што бројот на антитела се менува.

Заклучок, ако одиме според оваа логика сега, тогаш треба сите задолжителни вакцини да се укинат па што биде нека биде.

На Peperutce1115, Glowy, Tajnaotrovna и 9 други им се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.501
    Допаѓања:
    125.770
    @Angie1432 само за споредба секаде во светот ако се појави случај на мали сипаници, се става под карантин местото, се селдат контакти, веднаш се вакцинираат кои не се ..

А ова па сега е уште побетер.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  9. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    Тропаш на погрешна врата, како некој што има загубено блиска личност поради оваа проблематика која за жал добро ми е позната а и информацииве што ги добиваме идат во тој правец ваков случај не се проверува отпосле,откако ќе развие проблематика, зошто не е наивна и не се знае колку може да кошта.Не мора да значи дека секој ќе е случај ама што губат ако си проверат целокупно стање,не само ова по вакцинација лично за себе ако и самите изразуваат желба?

Последна измена: 27 јули 2021
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Прими сочувство.

Д- димери се проверуваат со индикација, значи ако некој има проблем со нив, ќе има и физичка манифестација тој проблем, некаков симптом. Или поради одредени болести или акутни состојби, кои би можеле да предизвикаат проблеми со д- димерите.

Не гледам причина без индикација да проверува д- димери.

На Luminary, Tajnaotrovna и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.313
    Допаѓања:
    16.481
    Муабетот беше кој имунитет е релевантен, во овој случај природниот се занемарува само и само да се зголемува бројката на вакцинирани.

Излегува дека со вакцината е се само нај нај. Ако развил организмот антитела со вакцина Уау браво, ако не, не е битно имаш клеточен имунитет. Ако имаш антитела од прележување тогаш тоа не се важи, и покрај тоа што се повеќе се пишува дека природно-стекнатиот имунитет е најефикасен и најтраен.

А ако немаш антитела од прележување тогаш треба да се вакцинираш, а значи ли тоа дека во тој случај немаш клеточен имунитет?

На 999, INNERBEAUTY и Angie1432 им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Девојче, прележаните во посл. 6 месеци со позитивен ПЦР тест не ги прашуваат дали имаат антитела или не, туку позитивниот тест им е еднаков на сертификат за вакцинација.

Одреден процент од овие ПЦР позитивни немаат хуморален имунитет (исто како и одреден процент од вакцинираните) и ете може да си патуваат и да ги уживаат истите придобивки како вакцинираните, затоа што се имунизирани и тие.

Значи дека клеточниот кај прележаните пупу не важи, не ти е точно тврдење.

Единствен проблем тука се тие 6 месеци, но се надевам дека ќе ги зголемат на барем година дена од прележување. Вака нема баш смисла, ама е начин за поттикнување и на прележаните да се вакцинираат.

На Luminary, Glowy, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.501
    Допаѓања:
    125.770
    Јас 24 часа пред вакцината ги испитував по препорака на матична бидејки никогаш не сум проверувала и да сме сигурни дека е се ок. Исто и ЦРП за да не имам некое жариште и да знаеме како да се третира. Откако добив зелено светло, се боцнав. На 12 јуни беше 2 доза Фајзер. До сега немам ништо.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Ама сепак матичната ти препорачала :)

Јас лично не би, освен ако и мене не ми препорача доктор, нормално.

ЦРП е ок да се провери, не задолжително.

На LejlaD и nena2010 им се допаѓа ова.
  15. Kris992

Kris992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    14
    Dali znaete od kolku e otvoreno vo boris trajkovski za revakcina?

16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.747
    Допаѓања:
    13.630
    Дали би ме примиле и би ме вакцинирале еден ден порано од терминот за вакцинација за втора доза што ми е ако отидам?

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.386
    Допаѓања:
    190.433
    Ништо нема многу смисла, ниту 6 месеци, ниту поттикнување прележани да се вакцинираат, на толку многу непознати и несогласувања во стручната јавност. Ако е стручната јавност поделена или нема конкретни одговори на некои прашања, не гледам простор за рандом лик да решава за други, или да ги присилува на нешто. Секој може и треба да одлучи за себе.
    Прашања на кои нема одговор:
    1. Оriginal antigenic sin
    2. Аntibody-dependent enhancement
    Случаи на реинфекции после првична ковид инфекција се бројат на прсти (сеуште). Останува да се надеваме дека фаталноста на вирусот природно ќе слабее, како што му расте вирулентноста. Друго нема.

На Kitten, LejlaD, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    715
    Има ли во Македонија можност за вакцинација со Спутник в или сознание ако имате дали ќе се добијат?

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    90.845
    Добра матична имаш.
    Паметно те советувала.
    Сега иако ќе ти речат не проверувај антитела и ддимери,провери си,да си знаеш.А и тироидните антитела.

Не гледаа ниту матичните индикација после ковид,а многу имаа покачени,вклучувајки ме и мене,можев да не испитам ,а двајца знам на 30 + што од тромб починаа,веќе ги имаше за жал во статистика.
    Инаку има и тука доктори специјалисти кои препорачуваат после фајзер/модерна испитување ддимери.
    Гинеколог пак од Словенија на своите пациентки после вакцинација со овие две вакцини на сите им проверувала за истражување,на сите им биле покачени.

На deskarada, LejlaD, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Самата болест Ковид е индикација Косми :)

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.