Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    i vie vakciniranite ne ste nisto poveke od stojanka, duri izgleda i poveke sirite virusot
    Coronavirus transmission among vaccinated people could raise the risk of an even more dangerous variant

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  2. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    ,,
    "
    - кажа Стојанка.

На buba4e89, bicycle, noteforself и 8 други им се допаѓа ова.
  3. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    da ako direktorot na CDC Rochelle Walensky e stojanka ,sigurno e
    izglda treba vas ekspertite od forumot da ve prasa, vie znaete "se " :clap::?::?::rofl:

На mKdevojce и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  4. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Па барем повеќе од Стојанка знаеме, со сигурност. ;)

На buba4e89, bicycle и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  5. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    aha 'znaete/znaes' poveke od direktorot na CDC Rochelle Walenskyi , taa toa izjavi i za tebe taa e stojanka :wasntme::o
    pak ti povtoruvam zatoa sto kratis mislenjata kako ti odgovara tebe
    bravo :clap: stom tolku "znaes' no (n) ,ke ti tekne zosto,ti "znaes' se :tmi::rofl:

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  6. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Јас прочитав дека го изјавила ова:
    Though she acknowledged that the high rate of cases among vaccinated people in the Provincetown outbreak prompted questions about whether the Delta variant can be spread by vaccinated people.

Ајде да пробам на најпрост начин да ти објаснам пошо очигледно не ти иде многу англиски, додуша и други работи.
    whether = дали
    Значи сеуште е прашање, т.е. претпоставка. Никој нема потврдено за тоа. Не е сигурно.
    Ти си ја прочитала таа претпоставка на жената и одма ја шириш на начинот на кој ти одговара повеќе (ја преовеличуваш во тврдење, докажано нешто). Или едноставно не разбираш или не правиш разлика помеѓу овие поими.
    Забележав дека и пред тоа во темата пишуваш типични Стојанка мислења и сметав дека не вреди да ти одговорам на ова затоа што не разбираш и кога други членови се обидуваат да ти објаснат. Не дека сега ќе разбереш ама ај нека биде.
    И те замолувам да прекинеш да спамаш во темава со тие Стојанка мислења бидејќи темава треба да претставува корисен извор за некои со помалку информации, а не да се преплаши од такви мислења како твоите.

На buba4e89, bicycle, Frosty! и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.818
    Значи ич не мислите на жените со име Стојанка.(facepalm) Може сеа некоја си става прст на чело и си мисли шо ми фали сеа мене? :(:(

На buba4e89, Angie1432, bicycle и 5 други им се допаѓа ова.
  8. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Абе уствари има некои на темава за кои Стојанка не е ништо во споредба со нив. Си викам: Стојанке спаваш ли мирно?

На bicycle и Miss666 им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Уште не сте вакцинирани?
    Шо чекате?
    Сакате пак онлајн настава и затворени угостителски објекти, кина, театри, спортски сали?
    Малку ви беше една година?

На senjorita-v, Anne Boleyn, ElenaOfRivendell и 6 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.298
    Допаѓања:
    28.069
    Да.

И сами да си го плаќаат цело ковид лечење ако завршат на клиника.

На eli25, naturallmess, GaraPetra и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.181
    Сензационални наслови, а текстот е небитен. Ризикот од инфекција, кај целосно вакцинирани не е и веројатно нема ни да биде исклучен се додека има континуирана трансмисија на вирусот. А колку повеќе невакцинирани, толку поголема трансмисија и толку повеќе мутации.

И како го разбирате ова трансмисија меѓу вакцинирани. Други вакцини се, ама немам со што да споредам, морбили. Особено на почетокот на вакцинацијата или нецелосна вакцинација. Сега, теоретски возможно, практично, скоро и да не се случува. Затоа што има многу поголем процент вакцинирани. Е кога процентот на вакцинирани е под прагот на колективен, нормално дека и вакциниран има ризик да се зарази, ама ќе помине многу полесно. Кога процентот на вакцинирани е задоволителен, каде ќе се шири вирусот и како ќе создава мутации‽ Сега е Делта, утре ќе биде друга. После наративи дека вакцините не биле ефикасни за мутациите. Варијантите не ја минимизираат потребата од вакцинација, напротив!

Зошто е толку тешко да се разбере потребата од колективен имунитет? На глобално ниво, за да нема погодна траса за циркулација од една до друга територија. Колку поскора вакцинација во голем процент, толку поскоро ставање под контрола или барем превенирање мутации и хоспитализација. Не може некој да боцка по 3, 4, 5 дози, а некој ниту една и уште да ми раскажува нереална нарација зошто сум се боцкала и да го ужива колективниот кој тврди дека не постои. Како мислите дека вакцините се она што се денес. Една генерација секогаш прва го поминува редот ин виво. Не живееме во планински изолирани области.

На eli25, babydust, senjorita-v и 18 други им се допаѓа ова.
  12. Alex.Max

Alex.Max Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    18
    Како е со гужва по пунктовите за вакцинација во Скопје ? Да не имате информација која вакцина се аплицира? Фајзер негде аплицираат, бидејќи не сакам со Синовак да се боцкам, па да не ми биде залудно чекањето пред пунктовите на жештиниве...

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Тоа веќе почнаа да го воведуваат некои фабрики/ фирми.

Пример кај нас, фабрика со 500+ вработени им даде рок на вработените сите да се вакцинирани најкасно до 01.09, во спротивно ако се заразат со Ковид нема да добијат платено отсуство, ниту финансиска помош во лекувањето (до сега добиваа заболените од таа фабрика) :)

На eli25, senjorita-v, green.eyes и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.458
    Допаѓања:
    90.929
    Не е возможно да не добијат платено отсуство заради ковид.
    Според закони на државава за работни односи им следува по автоматизам.
    Боледувања не уредува фирма,фабрика кој ќе добие туку држава.
    На сите им следува бесплатно лекување и боледување.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Така ми е пренесено, можеби не е точно, но сигурно е дека санкции од фирмата ќе има за невакцинираните вработени.

На WildMk, LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.339
    Допаѓања:
    119.337
    70% е боледувањето за ковид, исто ко обично боледување. Веќе не е 100% ко порано.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Министерството за здравство на Израел објави дека заштитата со вакцината на Pfizer-BioNTech е значително намалена во споредба со зимата и пролетта, иако сеуште штити од сериозни форми на болеста.

Според државните здравствени статистики, експертите процениле дека дозата на Pfizer кон крајот на јуни и почетокот на јули заштитила само 39 проценти од инфекцијата со „Ковид-19“, во споредба со 95 проценти од јануари до почетокот на април. Во двата временски периоди, Pfizer бил повеќе од 90 проценти ефикасен во спречување на тешки форми на болеста ковид-19.

Израелските научници предупредија дека новата студија за ефективноста на вакцината Фајзер е направена на многу помал број испитаници од претходно и за пократок временски период.

https://kanal5.com.mk/istrazhuvanje...ot-imashe-95-efikasnost-a-sega-ima-39/a486498

На senjorita-v, green.eyes, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.458
    Допаѓања:
    90.929
    Да знам.И тие 70% им следуваат според закон за работни односи,фирмата не може да дава или да не дава боледување.
    Не смее да има се додека во државата вакцината е незадолжителна.

На Kitten и LejlaD им се допаѓа ова.
  19. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne me pravi glupava ,ova to ti pisa i e druga izjava, taa sto pisav jas i e od vcera
    koga zboruvame za pretpostavki sigurno dosega trebase da ti e jasno deka se se kazuva ko pretpostavka i na kraj izleguva tocno
    pa vidi izjavite na SZO samo,ednas vaka,utre taka
    koga ja pred nekoj den pisav vakcinite mnogu malku stitat od delta spam bese no koga denes ova istoto pisa "ekpert" od forumot ne e spam? dali e problemot vo vas ili mene?, edno nesto to znaete e jas spamiram temata iako ne e taka ,
    mene seedno mi e sto ti ke mislis glupava sum nisto ne mi znaci, gledano od moja strana ti si
    denes kazaa od lambda sojot vakcinata stiti 0 , NULA!
    tcno neznam i nemam poznavanje od imunologija (99.9% od vas nemate) mi objasnija 2 clenki ama gledajki t,e citajki sto naucnici izjavuvaat pak se sveduva na toa deka okolu ovoj virus i negovoto "[pnasanje' ne e isto ko poranesite pandemii
    a zosto da se preplasi, ako ti e stravne otvaraj temata ili najlesnoto, voopsto ne me citaj !
    a koga sme kaj stojanka, mislam stojanka nisto ne izmislila tuku nekade procitala samo rabotata e kako ke go prifati toa
    i nanazad citav ke umrele za 2 godini vakciniranite toa ne go izmisli nekoja stojanka tuku go izjavi francuski nobelovec (nekoj za hiv viruot eden od prvite to go otkril)toj izjavi deka ke umrat od premnogu antitela od vakcinite i nikoj i nisto nema da gi spasi ,moze nekoja stojanka se preplasila, jas mislam moze i greska e , star e covekot 88 godini, kolku i da bil/e pameten moze odletal so umot? 88 god ne se malku
    iako i drugi doktori spomnuvaat deka premnogu antitela moze da unistat drugite steknati antitela za drugi bolesti , pazar n treba da razmilime deka mozebi se vp ravo isto ? ke se zastitime od korona no moze po nkoja godina druga bolest da navleces ..no bitno od korona sega si zastitena , taka li? :headbang:
    i na mama maticniot i rekol ako planira da se vakcinira da stavi samo kineska a na mladite nikako fajzer dodeka ne pominat 5-6 godini i se vidi sto i kako a za pomali od 12 nikakva vakcina nim ne im treba ionaka go pominuvaat bez problemi
    i na kraj,ako za paunovski,nema smisla vakciniranje prelezani i ogranicuvanje i restrikcii za nevakciniranite jas treba na ekspertite stojanki od forumot ko tebe da im veruvam?
    ma cao :hai:

20. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    5.738
    Во кој град и кој пункт за вакцинација има Фајзер или Џонсон? :)

Не ми креваат на броевите од здравствените домови.