Форумџика на годината

Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. John Snow

John Snow Форумски идол

Аман од вакви апокалиптични постови, луѓево као да не се доволно исплашени па уште ова беше потребно :swear:
    Уште па и постот на @ladymici кога го прочитав ми дојде да се преселам на планина и да чувам овци. Или и они пренесуваат корона? :^)

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Пошто се запнавте за тој сертификат. Еве јас не го ни имам испринтано, не ми ни притребал сега. Ниту планирав дека летово ќе одам во странство. Прележав и се вакцинирав пошто матичната така ме советуваше, а имав можност од работа да се вакцинирам. Исклучиво за заштита.

green.eyes, PaLaVa, dunika and 9 others like this.
  3. KateKane

KateKane Форумски идол

Воопшто не е апокалиптично сценарио, жива реалност е ова. Слободно изгуглај rheumatic fever и Epstain - Barr virus, истото го кажува што го кажувам јас. Во сечија корист е да се превенира неголи да се лечи, ама не знам зошто тоа некој не сака или не може да го разбере.

Туберкулозата има однесено многу, многу животи. Од БСЖ само ќар имаме.

Дете со детска парализа си видел? Јас не, само на слики и премногу ми е мило за тоа.

Грло сп дифтерија исто. Се болести што харале како ковид, со таа разлика што туберкулоза и полио оставиле доживотни последици. Решени се само со вакцина. Вариола вера е искоренета со вакцинација.

Не е апокалиптично сценарио за да се заплашува некој туку научни факти кои се точни. Вакцините спасиле милиони животи и тоа е тоа. Нема што полемики да правиме.

green.eyes, PaLaVa, dunika and 15 others like this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас не сум од купот.
    Можеш да гарантираш за последиците од вакцината за 5 10 години? Може некој?
    Зошто на 27 да ризикувам компликации од вакцина кога имам минимален ризик за зараза?

Ocean Waves likes this.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе и ранитидин голтавме за киселини и болки во желудец па после 20 и кусур години го повлекоа зашто предизвикувал рак на желудец..

LejlaD likes this.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Важи ај, ќе тераме уште 5-10 години со Ковид, постојано ќе си мутира, можда и со поголема смртност, ќе починат милиони, евентуално милијарди, па ќе ги видиме последиците од Ковид, не од вакцината. Може?

green.eyes, Sofi.ja, PaLaVa and 11 others like this.
  7. Ocean Waves

Ocean Waves Активен член

Не можеш да ги споредуваш останатите вакцини со оваа, ова е нова вакцина за тие било потребно повеќе време испитување.

8. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Nemoj slucajno da ti tekne tigri da cuvash

LejlaD and John Snow like this.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Не е нова. Направена е уште 2009 година. Аман со ова. Па ако во 21 век со напредна технологија ни требаат години да направиме ефикасна вакцина, ексик. Јас стварно не можам да ве разберам со ова брзо е направена..Алоо луѓе одат туристички во вселената, технологијата, техниката напредува.. Видете го календарот. 2021 година сме не 1921.

PaLaVa, WildMk, LejlaD and 5 others like this.
  10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

А за последиците од вирусот за 5-10 години? Не те плаши тоа повеќе? Не можам да разберам како ве плаши вакцината повеќе од вирусот...

Мене искрено страв почнува да ме фаќа од оваа огромна незаинтересираност и пропагирање на антиваксерство. Многу страшни болести се искорениле со вакцини.
    Факт е дека сѐ додека има голем број невакцинирано население вирусот ќе биди тука и ќе мутира. Кога најголем дел се вакцинирани вирусот ќе слабее и нема да мутира во пострашни соеви.

Не знам што се занесуваат со слобода на избор за вакцини. Здрави прави личности мора да се вакцинираат. И вариола вера уште немаше да се искорени ако во Југославија тогаш им даделе пРаВо нА иЗбОр за вакцината.
    Ако сакаш да живееш во заедница треба да имаш и одредени обврски, а не само права.
    Од таа преголема слобода до овде сме стигнати.

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

12. John Snow

John Snow Форумски идол

Све е тоа океј, нит сум антиваксер нит 5џиевец. Само човек кога чита вакви работи за пост ковид последици и починати млади и здрави луѓе по примена вакцина го фаќа језа. Али у секој случај масовната вакцинација е единствениот излез од целото ова срање, друго чаре нема.

nena2010 likes this.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Млади и здрави е релативен поим. Може имал прележано не знаел имал висока доза антитела не смеел да се боцка, ама ете се боцнал и телото не издржало.
    може имал покачени ддмери и тромбоцити, не прегледувал, за жал му дошло времето.. Не знаеме што носиме во нас.

ElenaOfRivendell and LejlaD like this.
  14. Ocean Waves

Ocean Waves Активен член

Не знаев дека е во 2009 направена, тоа е за САРС? Ова не е скроз различна вакцина?

15. bicycle

bicycle Форумски идол

Џони, ок, од сега само мед и млеко по темиве.
    Другар и многу други што прележаа глава не кренаа од пост ковид последици.

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Па и ова е Сарс. Само разликата е што тогаш се разви во Јужна Америка и одма се стави под контрола а овај се појави во Кина каде што имаш криење на работи и слични срања и ете до каде дојдр. Инаку, да од тогаш се работи на вакцина потив Sars Cov вирусот.
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/rmv.2171

WildMk and Ocean Waves like this.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Знам дека не си. Не сум ни јас паничар што катаклизматични сценарија пишува. Ова се што пишав е жива реалност, малку горчлива, ама точна.

Единствен излез е вакцина. Би сакала да не се толку тешки болестите кои се превенираат со вакцина ама се.

Ahoy, PaLaVa, fana and 9 others like this.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се надевам дека и за сите други апчиња и терапија што ги примаш имаш направено опсежни истражувања каков е нивниот долгоречен ефект.
    Јас еден не знам што се замара што внесува во телото ама кога ќе се спомне вакцина наеднаш истите имаат "професионално" мислење и став.

19. Celltica

Celltica Форумски идол

Леле аман, до кога аргументот со тие 5, 10, 20 години. Аман, сите ќе умреме секако и без и со вакцина, а од сѐ на кое сте изложени не ми се верува вакцината да ви е најголем проблем. За сѐ сте толку параноични? Јас па мислев јас сум паничар.
    Статистички дури да ви стане вакцината "сигурна" нова пандемија или епидемија ќе фати.

PaLaVa, dunika, fana and 8 others like this.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе остај па ти.