Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.228
    Подобра е од Кинеската, пример. Можеа наместо Кинеската, да ја земат Спутник. Ем можеби ќе обезбедеа поголеми количини, ем од аспект на транспорт е поедноставен, поефтин и побрз процесот преку Русија, него ли преку Кина. Плус Русите имаат споделено повеќе информации него ли Синофарм, одлични резултати.

Во секој случај, добро е што и тие 200 000 ги набавиле од Кина, ама смешно е да кажеш дека се доволни и нема потреба од други. Секогаш има и ќе има потреба од што повеќе вакцини, не само сега.

За третманот, се сложувам.

На cresa-jagoda, diff, GirlRose и 4 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.485
    Допаѓања:
    251.144
    Сигурен си дека е онака како што кажуваат Русите?
    Јас не би била...

3. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Не ми е јасно зошто во првите ќе се вакцинираат старите лица над 70 години?
    Најголем дел од нив си седат дома што е и многу нормално.
    Зошто не се даде предност на работниците во фабрики, конфекции, маркети, банки кои секојдневно беа и ќе бидат во контакт со многу луѓе во затворен простор?
    Со која логика ги ставаат во втора фаза стоматолозите кога тие се директно изложени на ризик?
    На крајот на краиштата, лесно е за планови, туку со реализација кога?

На cresa-jagoda и redhead им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.649
    Допаѓања:
    35.373
    Исто колку и Кинезите :^) Ако веруваш на едните, тогаш и на другите, ако не, тогаш на никого, оти исти се.
    Џабе се обидуваш да го оправдаш ВилипчО, не знам со кое лице го правиш тоа? Ова што сега нема случаи многу и е смирено не се должи на „ефикасноста„ на ВилипчО, туку напротив... Остави народот да се снаоѓа како знае и умее, ги фрли сите во оган, се испоразболеа сите, па стекнавме имунитет (се надевам). Да не зборам за состојба во болници, тестови, ситуацијата и апла профитерството на приватните болници, итн... Ај, да не зборам, ќе се изнервирам пак.

На cresa-jagoda, diff, le.soleil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.857
    Тежок е изборот, дал да веруваш на Руси или на Кинези, или на овие другиве што велат вакцината не е за постари од 55, 65 години:worried:... Јас чекам Израел да го пушти лекот:mm:

На le.soleil, LejlaD, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.485
    Допаѓања:
    251.144
    Слободно зборувај, а јас одма ќе те демантирам со личен пример овде и во странство, да видеш каква нега добиваат таму и овде.
    Доста плукате, врска немате. И надвор затворени се испоразболе, матични заминаа на викенд продолжен, крвна слика е поим, димери такоџе.
    Овде секој доби и крвна слика и рендген.
    Замисли.
    А да, и витамини сами си купуваат.
    За жал, не може на приватно ништо.
    Ама нели да се плука.

Баба ми овде за еден час доби КТ, кс и терапија. Еве ја живна и тоа со негативен брз тест.

И повеќето што ги знам, си добија следење.

На BloodElf, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.228
    Мислам дека треба да им се верува, барем во оваа сфера... добро развиена им е. Така гледано, ни Кинезите не се бап за верување, дури и помалку би рекол.

И јас сакам Фајзер или Новавакс, ама нема, за жал. Ефикасноста на Фајзер е 95%, Спутник 92%, а имајќи предвид дека Фајзер е изработена со нова технологија, Спутник можеби е и побезбедна.

Никогаш нема проблем со повеќе вакцини и со поголем избор на истите, проблемот е ако ги (го) нема.

На Angie1432, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.228
    Апсолутно точно.
    Не знам како е во Скопје, ама во помаливе градови секој добива соодветна нега и пратење на ситуација цело време. Прво почнаа матичните да праќаат и да предложуваат, а сега и самите позитивни си бараат секакви испитувања, и со право. Асимптоматски прават кс ако ништо друго, а голем дел и се снимаат. Ова главно се случи после хаосот во Ноември, мислам дека се разбудија и лекарите, но и пациентите дека треба да водат повеќе грижа.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.857
    На cresa-jagoda, BloodElf, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Спутник е најбезбедна.

@Ahoy во скопје не добиваат сите ок третман. Да, може да одат на клиника, да чекаат ред и никој нема да ги врати, ама потфрлија многу матични.
    Баба ми доби позитивен тест на 5 јануари. Матичната не и се јави нити еднаш (и стига известување за позитивни пациенти). Ама има 80 години и Алцхајмер и не е битно дали ќе се угуши.

Како ќе е лечеше да немаше кој друг да и каже што да прави?

На cresa-jagoda, le.soleil, GirlRose и 7 други им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.443
    Допаѓања:
    38.457
    А кога ќе почне да се спроведува вакцинацијата, имаат некоја почетна дата? Ми изгледа ко само планови да си прават :wasntme:

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.228
    Не знам зошто е така, навистина не е во ред.

Тука кс прават и по 2- 3 пати, особено тие на кои им е препишана терапија, а е одредена од специјалист после преглед, значи не од матичен. Конечно, после Ноември да речам, се организираа како што треба, барем во помаливе градови.

П.С.: Да не знаете случајно кога треба да стигнат Кинескиве, а и мислење за нив? Или евентуално да размислуваат за набавка на Руската, иако Филипле на прес рече дека не ја планираат :|
    Надежта последна ми умира :D

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.898
    Допаѓања:
    272.449
    Во најбрз можен рок,така чув:D
    Кај нас е најбитно да имаш акционен план,цели или целни групи,структура организација....а реализација здравје...

На LejlaD, Sofi.ja, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.857
    Што треба да се знае за кинеската вакцина
    https://www.danas.rs/drustvo/sta-se...akcini-koja-je-u-milion-doza-stigla-u-srbiju/
    Што треба да се знае за србија- од 250 пратеници, 200 се од Вучиќ, опозиција во собрание нема...па видете сами.
    Што друго треба да се знае- Меркел би ја прифатила руската вакцина, за кинеската ни збор.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.649
    Допаѓања:
    35.373
    Оф леле. Не, не добиваат сите ваков третман, напротив... Затоа и толку умираат. А тек да знаеш колку има што се починати од постковид компликации? Тие не се водат во статистика оти кога починале биле негативни, ама последиците им биле од ковидот т.е од несоодветна грижа од матичните, па натаму. Кој е за ова крив? Јас или ВилипчО?
    Инаку, ова за организираноста за кога ми збориш? За сега кога е мирно и бааги релаксирано или за ноември/декември? Да праиме муабет за ноември/декември и како ВилипчО и останатите се постави и справи со ситуацијата, па после да го фалиш тука.
    Ај, те молам....
    И, смешно е да ја споредуваш МК со Словенија, навистина, смешно е ;)

На Angie1432 и tinka-mace им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    39.228
    :D

20210206_224121.jpg

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.443
    Допаѓања:
    38.457
    На Angie1432 и Ahoy им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.485
    Допаѓања:
    251.144
    Зошто е смешно?
    Ај види им бројки и смртност.
    Кај нас си има ковид амбуланта, претходно брза помош одеше и прегледуваше, баш во ноември.
    Како се справи? Не да немаше утки, ама ништо поразлично не е и во други држави со далеку подобри системи.
    Еве замисли во тие други држави позитивни си седат без решение, а контактите се слободни.
    Не ќе да е само овде најлошо.
    Едно е само да плукаш, а друго е да бидеме некогаш реални.
    Нема држава која не потфрли според наши критериуми. А може и толку можат.
    Реалноста е дека сето она што се случува кај нас, се случува и надвор.
    Само што кај нас Филипче е крив, а во Словенија Јанша, во Австрија Курц. Ко народ само некој да ни е крив.
    И да изиграваме експерти.

Барем ако не овде крвна слика и ртг се прават кога ти сакаш, таму кога ќе се влоши ситуацијата.

На g8lQQk, mal.ecka и Ahoy им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.125
    Допаѓања:
    180.857
    Зошто резил?
    Да повторам- ковид е првенствено економски феномен, после политички дури после сето тоа-здравствен. Го кажав ова летоска, сеуште стои како валидно.

На JuLleE, Kanya, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.443
    Допаѓања:
    38.457
    Јасно, ама на крај без ништо ќе останеме ко што ми се гледа. Нормално дека нема да ја бараат најдобрата опција за народот.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.