Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.322
    Допаѓања:
    16.555
    Ако родилката била и се заразила на свадба, како што пишаа тука, зарем тогаш се виновни сите невакцинирани што биле на свадбата? Па и сите да биле вакцинирани шансите да се зарази не би биле ниту нула ниту помали од 50%. Зошто цело време обвинувате некој и ги величите вакцините како да даваат 90% заштита од заразување и пренесување на вирусот?

2. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Пола од работите што ги кажуваа докторите до сега се покажаа како неточни. :hai:

3. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    И други има што тврдат. Прочитај го тестот во линкот од пораката што ми ја цитираше.

4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.998
    Знаеш како се криви? Со ширење пропаганда дека вирусот не постои, дека не е опасен и дека се умира од вакцини.
    И кога следен пат ќе се решиш да напишеш нешто такво на јавен форум или социјални мрежи, помисли дека некој можеби ќе ти поверува.

На green.eyes, Glowy, ladystardust и 12 други им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Во година и пол, скоро две се случија многу последователни нешта кои дури сега, откако ја премотав лентата, ми имаат логичка следственост.

Се појави вирусот во ноември во Кина. Ок. Не знаеме како и од каде. Само шпекулации.
    Брзо се рашири низ Европа, Азија - за кратко време го зафати целиот свет. Паника од невидени размери, во овој модерен 21ви век. Нема човек кој не беше загрижен, преплашен. Се присетувам како од ден на ден станувавме и преплашени, полни прашалници од каде дојде ѕверот.
    Препораки за седење дома, миење раце (рекламите веќе ги тргнаа); купување тоалетна хартија и сапуни на големо (?); крадење маски од болници (а сега ги фрлаат на улица, во џбунчиња и паркови), за сега да сфатиме дека и од гашти се шијат; неколкупати затворани во карантини за најголемите христијански празници (ок, оправдано); носење ракавици; перење облека штом се врати човек дома; кондурите да се на едно место, да нема контакт директен (цел живот се грозам од нашиве улици, нема шанса со кондури дома да влезам и ги чувам исклучиво во шкафче без да газам на паркет со нив) итн итн...
    Карактеристики на вирусот не знам колкупати им ги модифицираа, т.е на вирусот не може крајот да му се фати. Де шири до 2 метри, потоа леташе и преку 10 километри, лебдеше во воздух - не отворајте прозорци, ама проветрувајте, се лепеше на кондури, на асфалт, на коли, во зима е посилен, можеби во лето ќе ослаби, но не е таков, а можеби е онаков или потаков...
    Се работеше и се сработи да се направи една таква паника, агонија, страв огромен дека прво старите се на мета, па потоа до 5 6 години децата, па младите... И оп, кога добро се потковаа луѓево, како излез од тунелот се наговестуваа вакцините. Ооо Месијата доаѓа да нѐ/не спаси.
    Но, како се прават вакцини за некоја инфекција чии карактеристики не се знаат конкретно? Не му се знае природата на вирусот, но вакцините ги стокмија за нецела година, и тоа и избор понудија. 10тина вакцини. Машала.

Психички дриблинг на максимум.

И сега следува најинтересното. Вакцинирани vs невакцинирани, вие vs тие, одговорни vs неодговорни. Па казни, сценарија, уцени...
    Многу сомнително.
    За користа/штетноста од вакцините не сакам да коментирам. Имам став дека имаат право непрележани да се пелцоваат, ама дека и прележани не мора да се пелцоваат. Чуму толку антитела? И плус нека се прават тестови за антитела, дел од трошокот нека го сноси државата, па врз основа на тестот да се одлучи.
    А слепо да верувам во моќта на 6месечна старост на вакцини, не.
    Повеќе сакам да му верувам на мојот организам, штом еднаш се избори, памти и за понатака.

На ≈ Moyocoyotzin, IRBBB, Dodo1 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.208
    Епа добро тогаш од новинари на јутуб ќе учиме наместо од професори по медицина. :D
    Го прочитав го пишува истото што го кажав, дека се мисли дека луѓето што рано во пандемијата прележале се сега поподложни на делта.Значи не може да важи истото за некој што лани во април прележал алфа сој и некој што сега во јуни прележа делта.Вториот аргумент во текстот е дека не сме сигурни дали ќе развиеме антитела после инфекција, па за секој случај треба вакцина.Е сега ова хипотетичка ситуација шо се случува кај мал % ја прикажуваат како нешто вообичаено во текстов.Нема проблем и со тоа, ама затоа нека воведат титар на антитела во вакциналните потврди и решена работа.

Последна измена: 9 август 2021
    На Glowy, Ahoy, PaLaVa и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Во Кина се појави и Кина најде вакцина океј се тоа супер исто и со другите вакцини било порано. Али мора едно да разбереме се е политика и ако некој највеќе профитира тоа е фармацијата не знаат колку пари имаат сега. До негде добро е што се случи се ова луѓето да знаат да одржуваат лична хигиена ама некои не ги допира ни дали ќе заболат ни ништо. Ако има вирус и е опасен дистаца и готово почитувај мерки и крај ама пусто Македонче што пишав "мене ништо нема да ми се случи" додека не се убута со 50 души да се излигави испобаци со сите ништо не правиме. Никој немаше ништо да го кошта ако се почитуваа барем дел од мерките. Јас цело време се пазев и се, а кај мене во зграда се бутаа по 14 луѓе во 1 стан и журки правеа и после зошто полиција некој живот ќе тера после ќе моли за истиот зошто гзот не му додржал неколку недели без забава.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  8. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    3.800
    Здраво, дали некој може да сподели искуство со Фајзер вакцина, Синофарм, Синовак и Спутник, и која е најдобра?

9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Не можеш да спречиш вирус да не се рашири. Најбрзо се шират вакви инфекции. Сите ќе го поминеме и така да биде, да помине и замине.
    И најдистанцирани да сме, пак ќе се шири. И ниту вакцина нема да го спречи, а дали влијаат и колку да се избори организмот - не би знаела. Ја гледам паникава и притисокот што се ствара, затоа ми е сомнително.
    Има многу други лоши зарази, сида, сексуално преносливи инфекции, колера, хепатиит, зошто не се посветува и на нив внимание?
    Бидејќи, и докторите сменаа милијарда мислења, така и лаиците ко нас, си оформија свои мислења. Да имаше едно унифицирано правило, вакцина, ќе верував, сега не знам кому да му верувам, па со верувам на мојот разум и организам.

На ≈ Moyocoyotzin, IRBBB, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Колку од овие се раширија во пандемиска форма во последните години? За хепатит Б има вакцина бтв која веројатно ја имаш примено.

На Glowy, Anomis11, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.322
    Допаѓања:
    16.555
    Јас напишав дека вирусот не постои? Каде тоа?

12. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Појма неам да ти кажам. Мразам статистики.
    Младиве 'ршум прават.
    Ја имам примено, за среќа.
    Оваа/овие не сакам да ги примам. Ако имаме среќа, да одлучуваме понатака, сѐ дури не биде со пиштол в чело, прикриено де, тивка војна.

13. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Ева јас ќе ти кажам. Ниедна.
    Не може да споредувате СИДА со респираторен вирус. СИДА не можам да фатам од воздух или од некој со кој немам избор освен да сум во иста просторија.
    Не ти викам примај вакцина, твое е правото. Ама не може неаргументирани споредби да правите како што ви одговара за да докажете некоја си поента, а не ни знаете за што зборувате.

А исто, имате сосема право да донесете одлука да не се вакцинирате, ама тогаш нема да го уживате колективниот имунитет кон кој не придонесувате.

На Glowy, Anomis11, Lella и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Вакцината не значи дека нема да се разболиш од вирусот туку дека полесно ќе ги пројдеш симптомите али во вакво време мислам дека стварно не е нож на гуша да мора да се собираат. Впрочем на никого не му е гајле штом одат по свадби и веселби лаганица не им е ни страв дека нешто лошо ќе се случи. Тој што разумно гледа на цела ситуација не си се фрла сам во оган.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.307
    Искрено според мене ,боље некоја него ни една.
    Е сега да не излезе дека ја сум со Фајзер па ја пропагирам ама за неа до сега има најмногу информации со оглед на тоа дека првите вакцинирани во Израел се во месец јануари февруари.
    Како и да е ,сите се добри.
    За спутник има исто малку имформации.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Јас не се сеќавам да имало јавни предавања, информации за заштита и превенција од тие болештини, а прават голема беља.
    А за ова се удри на големо.
    Токму дека е респираторен, не се спречува, ако сакаш и 100 вакцини прими. До твојот организам е како ќе го поднесе.
    Владата не посветува внимание на ширење јасни информации за тие зарази и болести, на ракот на пример кај женското здравје, на луѓето со ретки заболувања (им фалеа лекови до пред некој период кога гледав на вести), ама за ова црни сценарија.
    Каков имунитет? Мислиш на вакцинален? Нејќам да учествувам во таков, а мој создаден си имам, засега. Можеби ќе испитам нареден период колкави се антителата. Слушам примери луѓе со тешки симптоми-малку антитела, луѓе со слаби и дури незабележителни симптоми - антитела до 200.
    Ние го поминавме пред некој месец. Јас лесно, слаба температура, маж ми со повисока и малку посилно го фати.
    Мајка ми 4 дена имаше температура, до 38, а зема терапија за притисок и тиреоидна. Таа пак мислеше дека од што печела пиперки ѝ се кренала температурата. А со нас во контакт беше претходно.
    Порано, знаело да ме фати грип попара да ме направи. Коски ме болеа, мускули, морници по грб ми лазеа, со болка во грло и губење мирис. Којзнае што сој беше тогаш...

На IRBBB, Филотеа и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    918
    И сега, ние тебе ли треба да те гледаме ?!

18. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    918
    Ти што користиш кирилица за пишување, многу паметна ли се замислуваш? Бог да чува , што се нема да сретне човек

19. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    727
    Баш така, ама нема долго да трае. Јас овде кај нас освен што приметувам дека приказната не им одговара, нејќат ни да чујат и да се заинтересираат за што се работи, пошто нели како што кажа една членка, тоа е работа за простаци. Башка што Сител и Канал 5 им се единствен извор на информации. Не знам дали сфаќа дека со тоа не ме вреѓа мене, туку куп интелектуалци и признати експерти, професори ама толку и сече паметот.
    Волку лешинарска нација како нашава немам видено.Протести ќе има во цел свет, освен кај нас тоа можам од сега да го предвидам пошто не е некоја филозофија. Повеќе сакаат бројки да гледаат, да спијат кај Венко на профил, да бројат секој ден починати/заразени, да следат статистики, сите експерти станаа, него да прошират видик и да видат што стварно се дешава.
    Ај стариве голем дел од нив не користат нет и сл, ама млади вака да размислуваат и да прифаќаат се што им се сервира, тешко ми паѓа со кого делам воздух. Ние последни ќе сфатиме што бил филмот, како и секогаш. Ако вооптшо сфатиме.

На Anomis11 и Traveler91 им се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    4.234
    Od kaj vadite vakvi muabeti deka site ke go pominat, celta na vakcinacijata e tokmu toa da ne go minat site. I lani vakvi scenarija davaa do februari site ke go pomineme, pa ete fala bogu nikoj blizok okolu mene ne se razbole. Vakcinirani sme, pazime i poveke od porano i ne sakam da go pominam ni vakcinirana. Ako sakav da go pominam ke si setav segde, ke nosev edno partalce maska a ne 2 kn maski, ke se butav vo guzvi, svadbi maturi.
    Ne se vakcinirajte de ako ne sakate ete steknuvajte prirodno imunitet sto da vi kazam.

На Glowy и Celltica им се допаѓа ова.