Не, прележување + вакцинален. Со прележување исто учествуваш во колективниот имунитет. Настрана од Венко и компанија со изјавите. Скроз се правите глуви дека едно исто сто пати сите членови го пишуваме и покрај што сме за вакцина. Ама тоа е, кој сака како сака чита.
Е па шетајте со дупли маски вечно и брцкајте по 12 вакцини годишно. Грип не те фатил никогаш? Што се стресуваш толку на исказот? Вирус респираторен е. Како знаеш дека не сте го поминале без симптоми, од на нога? На пример... Зарем не веруваш во твојот организам? Ниту јас не шетав, маж ми го донесе од друг колега. Јас само пред да го фатиме му искоментирав на маж ми "што ќе правиме вака, вечно нема да бегаме од вирусот, еден ден ќе нѐ фати" и бидна. Имаше право фенко вилипчета на почетокот ко даваше совети. Земајте си витамин Ц, јадете јаткасти плодови, витамин Д, брусницата е многу здрава и билдајте имунитет. Леле ама последната реченица ти е врв. Да, му благодарам на организмот што сам се избори и се стекна со свој имунитет. Човече
Е и ти си од тие со минимизацијата на последиците и неемпатичност за друго освен своето искуство. Тешко нас со вас.
Така ве учат сега. Да осеќаме одговорност дека јас сум крива ако друг го фати и како ќе помине. Не, ниту типот со кламидија не му е гајле дека ќе го пренесе на партнерката или со ХпВ, па владава не гледам дека се труди да ги заштити младите. Едино по некоја невладина организација. Шубо да се ширеа вакви емпатичности кон природата, кон реките и езерата кон дрвјата. На уба карта ве заиграа
Ne me fatil grip, nastinki blagi me fakale, a godina ipol ni nos ne mi tecel blagodarenie na maskite. Ne sme go pominale bez gajle, si proverivme antitela pred vakcinacija. E vaka da im se smees na onie sto loso pominaa ili izgubija blizok pa da vidime kako ke projdes. Ali tolku vi e pametot sto da pravime. Ajde cao.
Да, затоа што вие сите имате меморија на риба и мислите дека овие вакцини се исти како сите до сега што ги имате примено и е ,,нормално" да ве бустаат по 12 пати. Не е ни прашање дали вирусот постои или не, туку како вирусот е изговор дека треба да примите 12 дози, за пак да се заразите. И си верувате глатко на се што ќе ви кажат.
Форбс , повикувајќи се на Public health of England, има да ви каже нешто. ... initial analysis of available data indicates that the levels of virus in people infected with the delta variant after being vaccinated “may be similar” to the levels found in unvaccinated people. PHE called the research just “early exploratory analysis” and wrote that “further targeted studies” are needed to determine the extent to which vaccinated people can spread the delta variant to others. Слободен превод- Првичните анализи покажуваат дека нивото на вирус кај инфицирани луѓе со делта варијанта, може да бидат слични кај вакцинираните и невакцинираните...Потребни се натамошни испитувања да се утврди до кој степен вакцинираните може да ја шират делта варијантата на други Оти бе Сан Марино не прави вакви студии
Никому не му се смеам. Жалам за сите кои поминаа потешко, но не сум виновна за тоа како нивниот организам се справил. Од еден ист колега на работа кај маж ми, повеќето поминавме добро, само еден стаса до инфузии. За грип порано сме примале вакцина? Младите не се принудуваа да примат, само тие што сакаат за тој сезонскиот, постари лица со состојби. Ама сега и тинејџери еееј тинејџери да одат да примаат вакцина... Немам зборови.
Ало антивакс нормални ли сте? Каков грип бе?. Правиме муабет за ПАНДЕМИЈА што ги бутна на колена и најспремните здравствени системи како Италија и Германија.
Да, сите над 18г приморани сме да примиме. Нема на кафе, нема в кафана, нема по молови, на крај не смееш на факс или на работа не чипиран и ќе се вакцинираш, шо ќе прајш. И од младиве моја возраст вакцинирани сите ради такви причини примија вакцина, не дека многу беа уплашени како ќе го поминат вирусот ако се заразат. Со самото тоа шо те присилуваат, се гледа дека не им е целта колективен имунитет, туку некои сосем трети бизниси. Да си се вакцинираа оние кои сметаат дека заради некои икс причини би го поминале вирусот потешко или па едноствно се плашат, а не вака морате сите во спротивно ќе цркните дома, се' ќе ви е забрането. Истите тие кои го пуштија вирусот меѓу луѓето, сеа ќе не лечат со вакцини. Да не беше трагично ќе беше смешно, ама ајде.
Ми се повраќа (со извинување) од медицински лица кои се гласни против вакцината, наместо да бидат во прва линија за да се вакцинираат и да го поттикнат народот на истото. Не можам да разберам личности со 5+ години образование во оваа област да се однесуваат како да не знаат ништо за вируси, за нивното ширење, за вакцини и како делуваат вакцините и што значи колективен имунитет и зошто тој е важен. Додека тие се со поделени мислења, исто ќе биде и помеѓу народот. Што се однесува до прележување на вирусот и последици од истиот, супер штом сте поминале од нога и сега не ви е ништо. За жал, не сите ја имаат истата среќа. Имам блиска личност која исто не беше сигурна во вакцините, ама, после тешкото поминување на вирусот веднаш си закажаа термин и тој и цела фамилија, секако за 6 месеци од прележување. На мајка ми исто не и изгледаше вирусот толку страшен, додека не ни влезе во фамилија. Ама не, додека не осетиш, ќе биде настинка.
Све е тоа замислено, не постоеше. Само ве плашат на вести. Не знам во кој свет се луѓево, блазе си им на умот сериозно.
Луѓе едноставно е, не мора да се вакцинирате. Веројатно ниедна вакцина од раѓање немате примено, па што ќе ви е оваа. Друго што постирате секакви линкови без да ги проверувате и мафтате со нив, нема поента да се дебатира. Единствено @Biljarkata што постираше пред малку интересна информација ама пак не пишува пред колку месеци се вакцинирани тие луѓе кои се хоспитализирани. Веројатно знаете дека и од други вакцини немате доживотен имунитет или не? Ако аргументот да не се вакцинирате е 'За многу брзо ја измислија вакцината' жално. Замислете во 21 век да им требаа 5 години да измислат вакцина тогаш која е поентата да постои наука? Ќе си бидеме религиозни и ќе се молиме да умре короната.
Не, туку твојата логика е "јас го минав лесно, значи не е толку страшно и подобро да го поминеме сите отколку да се вакцинираме". Абе толку сте безосетни и како во друг свет да живеете, не се вакцинирај, ама барем не се прави наудрена. И кај тоа нема информации за спб? Буквално измислувате како ќе ви текне, а во задолжителното образование во програмите се вклучени и часови за учење за спб.Сите од мали знаеме и нѐ информираат, барем формално. @Stefi_555 не се 12, 36 дози се.Уште некоја глупост измислете повелете.
Ама тоа е поентата, ме тераат да се вакцинирам, а не сакам. Не верувам во вакцини 10 на број, направени вчера. Јас не реков не се вакцинирајте бидејќи јас поминав лесно, јас реков кој сака нека се вакцинира, кој се чувствува спремен, кој не прележал. А оние кои поминале, да не се присилувани да ги примат вакцините.
Еве и да е така, ние ќе бидеме виновни за нашата глупавост и наивност што сме слушале стручњаци и доктори кои патем се единствените што треба да ги слушаме, а вие ќе бидете виновни директно или индиректно за нечија смрт. Кој ќе спие помирно?
Едно прашање до @Angie1432 @Celltica @le.soleil Зошто побогу се објаснувате? Нека ги. Залудно е, исто ко со зид да зборуваш.