Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.322
    Допаѓања:
    16.555
    Има и вакцинирани без антитела. Ама велат не требало никако да се проверува после вакцина, ни после ни пред шесте месеци. (facepalm) Па и да немало антитела битно имало клеточен имунитет. А по прележување ако нема антитела, има или нема клеточен имунитет, еве не знам е работата.:?:

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Далеку сум од стручен но можам да ти кажам нешто бидејќи годинава учев и полагав Имунологија

Вака , оваа состојба Antibody Dependent Enhancement или на македонски антитело зависна засиленост (ако може вака да се преведе) е состојба кога антителата создадени од организмот на домаќинот место да помогнат во неутрализирање на вирусот прават негово засилување и поголема можност за негова репликација во клетките. Имено при контактот со вирусот , настанува Б клеточна проилиферација (делба) на мемориски и плазма клетки кои продуцираат неутрализирачки и нон-неутрализирачки антитела. Вирусот во нормални случаи се врзува за неутрализирачко антитело кое со својот варијабилен дел (дел за препознавање на антигените) го препознава и врзува а со својот Fc сегмент (Fragment crystalise) се врзува за FcR рецепторите на некои имуни клетки (примерно макрофагите). Во нормален случај антителата го неутрализираат вирусот и така врзани за макрофагот биваат подложени на фагоцитоза (голтање и дигестирање на вирусот) со што настанува негово оштетување. Но во некои случаи кај вакцините каде организмот доаѓа во повторен контакт со вирусот може да се јави оваа состојба т.е да се врзе некое "послабо" антитело или нон-неутрализирачко дали е тоа со помал афинитет или е некое нон-неутрализирачко антитело не е битно. Доколку вакво антитело го врзе вирусот , може да не го неутрализира т.е ослабне па макрофагот како фагоцитна клетка ако ја голтне оваа честичка вирус може да предизвика негов побрз развој и размножување во организмот. Друг случај е ако има антитело со низок афинитет за овие FcR рецептори на макрофагите , место да се врзе за макрофагот и да се прикачи , ќе се откачи од тој FcR рецептор и ќе го "измами" имунитетот користејќи ги овие антитела како тројански коњ или маска со која ќе може повеќе и повеќе да се размножува што ќе доведе до компликации кај таа индивидуа и развој на АРДС или акутен респираторен дистрес синдром и евентуално ќе заврши летално но појавава е доста ретка и контроверзна , се уште не е сосема испитано дали вакцините предизвикувааат ADE.

Ова е вака накратко што се случува во организмот и не само со корона вирусот има и други вируси кои предизвикуваат ADE. Процесот е доста сложен бидејќи освен клетки и антитела учествуваат други компоненти на имунитетот како системот на комплемент и различни цитокини но тоа се веќе предетални работи. За тоа кај кого се јавува , како се јавува и кој е предиспониран ќе покаже времето и клиничките испитувања , не сме стручни да даваме претпоставки.

Последна измена: 9 август 2021
    На Glowy, IRBBB, Anomis11 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    Здраво.Знам дека сите вакцини се скоро исти,и за сите има различно мислење, неможе да се рече за една дека е помалку ефикасна или побезбедна од друга,но ме интересира искуство со кинеската Sinovak/sinofarm и со pfizer која од тие е "подобра" според тоа што се збори и ваши искуства после вакцинирањето (болки во рака, температура..)

Последна измена: 9 август 2021
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ете не знам, немам доволно време да посветам на вакцините. Можеш да ми постираш линк каде можам да прочитам и кој вика никако да не проверуваме антитела? Еве јас ќе проверам после втора доза и ќе ви пишам.

Инаку, ве читав прееска за тестови на граница. Во Италија можеш да си купиш негативен тест за 10евра. Некако ова се коси со сите теории на заговор.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.878
    Еве баш денес локалните власти ни рекоа нема везе антитела, не проверувајте, безвезе профит им праите на лабораториите- баш со вакви зборови:D. Мож исти власти имаме со МКдевојчево?:^) Или ист ПР текст им пуштиле од централата:?:
    За Италија појма немам, они се ван сите вери и нации:drunk:...башибозук невиден...:emo:

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    12.267
    А вакцинирана ако сум, не можам пак да бидам асимптоматски заразена и појма да немаме ниту јас ниту ти?
    А ти како вакцинирана ако заразиш друго лице и му створиш проблеми, како ќе се осеќаш?
    Не знам оти вака се створија завојувани страни и уште разноразни придавки, антиваксери себични...
    Знам. И тоа е една од целите на тој што го створи хаосов.

На Acronia, jacqueline.s, mKdevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Целта е да не завршиш на респиратор не дај боже затоа е вакцината полесно да се поднесе вирусот. Нема магично стапче што ќе го искорене.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    452
    Апсолутно во текот на прелистување на форумот за коронава не наидов на совет и искуство за тоа дали има шанси за бременост после вакцина? Дали некоја останала после вакцината бремена? Секакви последици прочитав ама за ова апсолутно никој не кажал ништо ниту на тв ниту низ дебати....

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.357
    Допаѓања:
    119.428
    На flower30, Ahoy и LejlaD им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.357
    Допаѓања:
    119.428
    Како можи ебење и дишење да се стават во ист пост не знам.
    Да се ебеш не мораш, да дишеш мораш.

Јас на пример еве би сакала на Марс да се преселам за да не си дишиме заедно али не можам упм.

На flower30, Glowy, Anomis11 и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Да им текнеше и на овие од влада по некое ваучерче да пуштеа за вакцинирање па да се олабавеа луѓево, раат да се ваксаа.

На flower30, Ahoy и venus♡ им се допаѓа ова.
  12. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    727
    Целта е да не завршиш на респиратор не дај боже затоа е вакцината полесно да се поднесе вирусот. Нема магично стапче што ќе го искорене.[/QUOTE]
    Добро еве ешерихија коли ќе ја земам за пример, за да ти одговара тебе. Преку храна се пренесува, мораш и да јадеш не?

13. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    715
    е, се скараа со русите и сега нема руски вакцини. А голем дел од народот би се вакцинирал со руска. Ај што не даваат избор за или не за вакцинирање, па и избор на вакцини нема.

14. Alex.Max

Alex.Max Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    18
    Па мора да се потрошат прво овие неефикасните што ги набавија Синовак , да не им пројде рокот на употреба...После ќе се бараат донации пак....

15. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    672
    Дали има некој информација, во Скопје во поликлиника Букурешт како оди вакцинирањето? Кои вакцини ги има и дали може да бираш или со која ке ти кажат со таа? И до колку часот работат?

@katica2001 Јас од искуства од блиски знам дека кинеската е малку "полабава" ке се изразам, нема толкаво отекување и болка во рака, ретко кој качува темп. за разлика од фајзер. Но како што читав помалку штитела од другите. Во секој случај кај секого различно.

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.357
    Допаѓања:
    119.428
    Ако земи ја за пример.
    Само што за неа лично јас знам да набројам пет антибиотици - лек која ќе ја убие бактеријата :)

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.322
    Допаѓања:
    16.555
    Немам линк. @Ahoy така кажува. Прашај го може он ќе ти објасни зошто.

18. You can do it

You can do it Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Za revakcina vo Bukuresht kolku se ceka? Slusam mnogu guzva imalo...ili vo zavisnost vo koe vreme odis vo tekot na denot?! Ako nekoj znae plis pisete..fala.

19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Член од моето семејство е бремена, остана веднаш после првата доза. Втората ја одложи за понатаму.

На Anomis11 и LejlaD им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Леле @mKdevojce , како имаш напишано никако да не се проверуваат антитела, чиниш ако некој провери ќе почине.

Не. Антитела да проверувате нема потреба, а не дека не смеете.

Q: I'm fully vaccinated. Should I get an antibody test to check my immunity to COVID-19?

A: You might be tempted to take an antibody test to find out whether your COVID vaccine worked. But — no. Immunology experts say there is little to be gained, for now, from an antibody test, for a number of reasons.

These still are largely too premature to use, says Dr. Peter Hotez, dean of the National School of Tropical Medicine at the Baylor College of Medicine. "The test results will show the number of antibodies the person has to the spike protein, but we have no idea yet how many antibodies a person needs to be protected."

Labs are currently working on understanding the level of antibodies that indicate protection, says Ostrosky. Since the tests are authorized by the FDA, commercial labs can and are making the tests available to individuals, but for now the tests come without enough context, says Ostrosky. "Someone could have no antibodies, but that doesn't necessarily mean they have no protection against the virus. It could be that if exposed, other helper cells, such as B and T cells, would come to the rescue as a result of vaccination."

Истото важи и за прележани.

Поради ова серолошките тестови не се прифаќаат за влез во други држави.

На venus♡, Jana06 и Lianna Anna им се допаѓа ова.