'не сум антиваксер, АМА...' ми се омилен вид на луѓе. Гарант и децата во градинка им се запишани со 'алергија на јајца' зошто не примиле ММР. Бар не се лажете, признајте си, антиваксери сте.
Замисли да заразиш човек кој има хронична болест или постар а не е вакциниран? Знаеш колку од нив лошо завршија? Знаеш со антиваксерските кампањи и теории на заговор колку од нив ги наведувате на лажни информации и не се вакцинираат?
Не мора ни да ги заразат, доволно е да поверуваат во лажни вести и да не се вакцинираат. А инаку, ако имате лоша реакција од вакцината, рачунајте дека би имале х10 полоша реакција од ковид.
Ама ти секако можеш да го заразиш, била вакцинирана или не. А за тоа дали тој лесно или тешко ќе заврши зависи од неговиот имунитет а не од твојот. За да заврши полесно кој треба да се вакцинира, ти или тој?
Значи јас сум фрапирана од луѓево. Ја читам прееска онаа Тања Царовска. На жената под итно мора да и се стопира профилот на фб. Цитирам" што има да ми биде гајле ЗА НЕКОИ ЛУЃЕ ТАМУ" . Срамота. Невиден идиотизам и егоизам.
Во групата на фб за ковид искуства постојат многу луѓе кои поминале со лесни симптоми заразени во април месец, а по вакцината имале милион нус појави. Секој организам е различен, не генерализајте ве молам.
Па читаш ли што пишав? Со ваквите муабети ги наведувате да не се вакцинираат баш тие што се најранливи.
Што се расправаш.. Ти како медицинско лице мислиш дека знаеш повеќе од овие експерти? Ај седи таму неука една.
Свесни ли сте само колку нелогични работи пишувате на темава. Кој ви гарантира па дека вакцинирани нема да завршите на респиратор.
Никој. Ниту некој ми гарантира дека коа ке излезам од дома нема да ме згази кола. Ама затоа се обидуваш да спречиш. Не поминуваш кај ке ти текне туку имаш пешачки и семафори.
Не генерализирам, ти кажувам како е за лица кои не прележале, а се вакцинираат. А зс прележаните секогаш е појака реакцијата на вакцината, организмот по втор пат се соочува со вирусот и одма напаѓа. Брат ми пројде ковид асимптоматски, а од Спутник беше 4 дена болен. Ама веќе бил заболен.
Срцебиење, температура 39.2, ужасни главоболки, неможност за нормално функционирање повеќе од еден месец, симптоми на обична настинка, болки во половината, трнење на некои делови од телото, болки во мускулите, многу висок/низок притисок. Ова не се нормални нус појави од вакцина, не се лажете.
Никој. Ама имаш 0.004% шанса за тоа според последната статистика од Америка. Без вакцина шансите ти се далеку поголеми.
Од мојава околина сите кои се вакцинираа а ги имам во голем број вклучувајки ја цела фирма и потесното семејство никој немал фала богу потешки нус појави. Овие што ги наброја ти се нормални нус појави кои и самиот лекар ти кажува дека е можно да се појават.
Oсврт врз изјавите на Д-р Боше може да се најде на следниот линк (на англиски јазик) ако некој не разбира англиски или нема време да ја чита велата анализа, ова се точките од резимето: - Д-р Герт Ванден Боше е ветеринар (линк до неговото CV)кој неодамна објави отворено писмо со смело тврдење дека вакцините против СОВИД-19 ќе бидат штетни за човештвото со тоа што ќе дозволат вирусот да мутира на опасни начини - Ако сме загрижени за појавата на опасни варијанти, многу е поризично да се дозволи вирусот да се шири помеѓу невакцинирани луѓе - Ако се појават варијанти на коронавирус за кои сегашните вакцини нудат малку или воопшто нема заштита, вакцините може да се преформулираат за да бидат подобро прилагодени, слично како годишната вакцина против грип - Д -р Боше предлага употреба на нов тип вакцина базирана на природни клетки - убијци, на кои тој тврди дека работи, но за кои нема објавени докази. Линк до уште еден, подетален критички осврт врз неговите изјави. Кратката верзија(на англиски): Спојлер The short version: Geert Vanden Bossche has recently published a letter in which he argues that the vaccination campaign against COVID-19 is going to precipitate a public health disaster because the vaccines will select for viral variants that can escape their protection and drive them towards higher virulence. His claims are speculative, he offers no evidence to support his arguments, and makes several comments which are blatantly incorrect. The core of his argument relies on the assumption that COVID-19 vaccines do not have a significant effect on transmission. This has been repeatedly confirmed to be false in multiple studies. Furthermore, even if his assumptions about the effects of the vaccine on transmission are true, his conclusions are incorrect based on established precedent from Marek’s disease, a viral illness of birds with a vaccine that does not strongly affect transmission- but it still shows meaningful public health benefits in the populations of chickens where it is used. The vaccines will absolutely be critical to ending the pandemic, and fortunately the modular nature of the technology allows for rapid reformulation and adjustment as necessary (and thus far, though precautions are being taken with novel variants to produce vaccines specific to their set of problematic mutations, there isn’t significant enough evidence to suggest that total reformulation of the vaccines is needed), but no issues raised in this letter warrant a re-evaluation of our current COVID-19 vaccination policy.
А кој вели дека не се? Ти? Уште при прием на вакцината те информираат за сите овие нус појави. Знаеш колку најчесто траат? Еден ден. Толку.
Нејсе не можам веќе ,се изморив. Ако некете не се вакцинирајте. Никој не ве тера со сила. Ако секако не ви е побитно кафето. Јас ако ме прапавте лани ке речев милион посто нема да се вакцинирам. Ама откако кругот на заболени се стеснуваше се предомислував се повеке. Откако здрави прави луѓе си отидоа се предомислував. И ,се вакцинирав. Психички бев уништена првата недела откако се боцнав од сите теории на заговор кој ги исчитав. И знаеш што? На крајот пак сите се обракаме кај стручни лица ,доктори. На луѓето им се уништи психата . Прво од ковидот ,после од секаквите информации и дезинформации за вакцините. Просто кажано ,не заулавеа. Сакајте боцкајте се ,сакајте не. Не ми е гајле. Господ нека не чува сите и тоа е тоа.
Многу доктори низ светот го кажуваат тоа, врз база на истражувања на претходните вакцини. Не е нормална стапката на смртност од оваа вакцина.