Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. mareane

mareane Форумски идол

Денеска замина засекогаш една прекрасна особа од болест чиј тригер е според докторите прележаниот ковид...После короната глава не кренала а никој не помислил дека не е само посткорона туку се активирала др. болест и касно утврдена права дијагноза доведе до катастрофа....:(
    Ама не ,битно да не не чипирале ние битните фаци овде...:@
    Каде ,каде замина онаа наша интелектуална популација? каде олку затупевме...:headbang:

2. Celltica

Celltica Форумски идол

Ама не сфаќате, они од нога го минале со аспиринче, ништо страшно. Тоа лошите работи од вирусот кај други се дешаваат. Не сте приметиле како 90% од луѓево кои се против вакцинава се прележани и тоа лесно?

И да, се согласувам дека вакцината не е за секој прележан, и дека треба да се следи имунитетот на прележаните. Ама таа генерална антикампања и припотресување на зборот вакцина за ковид општо не можам да ги сфатам, па уште ширење црни сценарија за хипотетички последици после 5 години, кога секако и нив им одговара непрележаните да се вакцинирани, епа не можам да разберам.

Кој не видел како изгледа само и средно тешка форма на ковид и кој не видел што сѐ се случува после и колку месеци лечење испаѓа отпосле, ќе пропагира тука натуралистички идеологии зошто ја имал таа среќа да не се увери сам дека болеста не е фарса и може да си живее во некој имагинативен свет што сам си го креирал. Фино е вака ко бројка кога ќе чуеш 200 оздравени денес, ама колку од тие луѓе се со последици, колку уште месeци и месеци поминуваат во анализи и дополнително лекување. 30 годишни на физиотерапија одат зошто се атрофирани и со проблеми со циркулација во екстремитети.

И сега ќе ме обвинат за ширење паника, ама пак ќе речам, среќен е тој што се допазил, среќен е тој што не изгубил никој, среќен е тој што не видел како е. И јас сум среќна што досега не прележав. И не се должи ни на некој си имунитет голем, туку на многу откажување во последните година и пол.

И затоа може и треба да размислат луѓето дека нивната позиција на комфорт работа од дома и слично луѓето генерално веќе ја немаат, и дека најмалку што можат да направат кога веќе се решиле да не прават ништо за колективот е да не шират неточна пропаганда и небулози дека 1636272722 умрени имало после вакцината и дека вакцините не се тестирани на животни пример. Колку треба да си неок да си измислуваш факти за вакцина оти тебе лично не ти се свиѓала за да паничиш некој друг што се решил да ја прими? И не зборам за нормални дискусии за сајд ефектите, кои е добро да се знаат.

3. elimkd

elimkd Форумски идол

нека е лесна земја баш ми е жал, затупевме уште од времето на турското ропство, интелектуална популација кај нас??? Хммм

mareane likes this.
  4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Ако некој не знае како изгледа тешка форма на ковид нека ми пише. Да им објаснам како е да плачеш по телефони и молиш доктор да оди да го види, да ти кажуваат дека треба да се поздравите зашто нема да преживее зашто нема место на интезивна, да фаќаш врски да го префрлиш во приватна болница ама ни со врски нема место. Да ти застанува срце секогаш кога нема да ти крене на телефон зашто не знаеш дали е жив или мртов. Слободно нека ми пишат да им објаснам како настинката со 1% смртност може да ти сјебе живот за една недела.
    Ама не, слободата, човекови права, мое тело моја одлука, Нимбершки суд, Бил факинг Гејтс.
    Оние со 5г и требењето и труењето не сакам ни да си признаам дека делам воздух со нив.

flower30, Tina_, Ivan4e04 and 24 others like this.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Чаир работи утре има се да се бира

6. Justicija

Justicija Форумски идол

Прости се, овие антиваксериве се ко некоја секта-култ што подалеку од славици и милкици од свирипичовци
    Туку сакам да прашам јас сум акцинирана со фајзер, дали морам да носам маска во маркети,банки, кафиќи и сл?
    И дали при влез во Еу ке морам да правам пцр тест?

7. Candelabra

Candelabra Истакнат член

Маска и дистанца во сите затворени простории. А за влез во ЕУ не е потребен пцр. Само ќе си приложиш сертификат од вакцинацијата.

WildMk and Justicija like this.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Одговарала Југославија за последици.

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

Мислам на темава вакцина нема што веќе да се коментира...исто како со ѕидови да зборуваш.И џабе се трудите да објасните, ако некој не сака да разбере нема да направи простор во мозокот за нова информација и точка.:)
    Само жал ми е за луѓето што се стварно исплашени и се двоумат, а сепак се трудат да го слушнат тоа што е релеватно, зашто да паднеш на првата теорија на заговор е налесното нешто.

Last edited: Aug 14, 2021
    Ivan4e04, GirlRose, st-el and 12 others like this.
  9. GymGirl❤

GymGirl❤ Популарен член

Јас се вакцинирав пред недела дена не осеќав ништо ни тогаш освен минимална болка на местото на вакцината но помина за брзо, ниту пак сега осеќам симптоми но немав ни страв од тоа дека ќе ми се деси нешо ,како моите пријателки кои што реагираат бурно и се плашат дали би преживеале доколку ја примат вакцината.

10. Larson

Larson Популарен член

Подитно да им кажеш да посетат стручно лице (психолог/психијатар).

11. WildMk

WildMk Форумски идол

И мене ми беше страв ко се вакцинирав.
    Од се' што имав прочитано, ништо чудно.
    Ама отидов, оти логиката ми кажува дека поголем е ризикот ако се заразам.
    Двата со маж ми сме со коморбитети.
    Не дај Боже, детето ќе си го остајме без родители.

Ниту ние, ниту било кој од тие што ги знам и се вакцинираа, немаа никаква подраматична нус-појава од болка во раката и малаксаност.

Во четвртокот и ќерка ми прими прва доза на фајзер.
    15 години има.

Ко за секоја друга болест, така и за оваа, вакцината е превентива.
    Не е гаранција за бесмртност, ама со нејзе, поголеми ти се шансите да ја преживееш пандемијава, отколку без нејзе.
    Кој сака да умри?
    Никој!

Навистина ширите паника со непроверени муабети, со пренесување информации од рекла-казала.

12. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Исто и јас како тебе се изначитав све и свашта пред да одлучам дали да се вакцинирам.
    Прво дека сум доилка имам 6 месечно бебенце,но не сакам да го поминувам пак истото како Април оваа година,маж со три негативни теста,а со симптоми на ковид,јас и бебе фала богу добри бевме,смрт на свекрва поради ковид,татко позитивен,девер,свекор,маж во болница во Ск. 21 ден на кислородна поддршка,јас сама со три месечно бебе многу добро знам како сум издржала,пеколен беше Април за мене,а верувам дека и во многу семејства.
    Се вакцинирав не за да можам да шетам по кафани ,кафичи,туку да се заштитам барем малку,евентуално да поминам лесно доколку се случи нешто,знаеме дека нема 100 % гаранција во ништо.
    Вчера се вакцинирав,добра сум,освен благи болки во раката.

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Жал ми е што си го минела тоа :hug:
    Нека остани зад вас и никогаш да не се повтори!

LejlaD, Ahoy and DELFINA81 like this.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

И јас сум со Фајзер секаде носам маска.

LejlaD likes this.
  15. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Редно е да престанат поединци да мислат оти вакцината ги прави бесмртни.
    Мило ми е што се воведе ваква мерка со потврда за вакцина оти надвор од контрола излегува ова, како што е веќе во Тетово со свадбиве и надојдениве од странција.

Last edited: Aug 14, 2021
    Celltica, GirlRose, buba4e89 and 5 others like this.
  16. Bluesand

Bluesand Активен член

Screenshot_20210814_150851.jpg
    Се радувам што сеуште во Македонија постојат неиспрани доктори од политиката.

17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Каде има коментирано ова? На која објава?

18. Bluesand

Bluesand Активен член

19. VACA

VACA Популарен член

Имам едно прашање.Се вакцинирав и сега не ми е јасно каков е тој електронски сертификат што нели треба да го прикажеме кога ќе влегуваме во некој објект. Треба да го скенирам листот што е како потврда за вакцина или има нешто друго?

20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Го симнуваш од vakcinacija.mk. И можеш или да го испринташ или да го имаш во пдф на телефон па така да го покажеш што е мислам попрактично, нема да го забораваш никогаш.

elimkd, ElenaOfRivendell and VACA like this.