"Ако сте вакцинирани, пак може да фатите КОВИД и да го ширите" кажа човеков, е добро утро , не знаевме. Кој знае која будалетинка е овој што се прави паметен. Не е прв не е ни последен што ќе шири пропаганда така да ова пропаѓа во вода. Не сме антиваксери пошто сме ги примиле сите вакцини до 18 години wow , демек ти многу си знаел во пелени каде те носат и што ти прават. И ниедна вакцина не е неповерена и не може да се пушти во употреба ако не е проверена. Многу сте напорни веќе со овие 5 аргументи што ги вртите со месеци и се правите експерти покрај толку стручњаци што не можат да се пробијат и да искажат став од македончиња доктори на науки по сештологија.
Ако ме бараш мене, тагни ме Заради психосоматски причини заминав на твитер, убедувајте се колку е црно и колку е бело без мене
Ниеднаш не сум проверила ни антитела, ни д-димери, ни сум се тестирала за ковид. Вакцинирана сум. Кога ќе ги вакцинирате бебињата од полио, им проверувате после тоа антитела? Или било која вакцина for that matter...
Јас проверив пред втората доза и ми беа покачени, океј бројка(34 AU/ml, сега не знам дали да кажам високи или просечни зашто ми е релативно ).
da da epten "se provereni " ili tek sega gi proveruvaraat znaci ne zboruvam za kineskata tuku za novite fajzer i slicnite i odma sme 'antivakseri" milionil iuge po priem na tie vakcini se osteteni i so uprpasteno zravje i iljadnici mrtvi nesto sto so vakcinite sto dosega sme primile ne se slucilo kazii im tvoite prikazni na ovie luge od fb linkot ili ke mi recete "izmislica e" rekla-kazala ili sekoja vakcina ima nus efekti ,vakvi linu efktie bezbedni? i mrtvi ima izvini i ti i femina "ekpertite" i "pocituvanite" ni doktori i naucnici no poveke im veruvam na licnite iskutva na lugeto i onie naucnici koi se cenzurirani otkolku vam "ceneti" "presveti naucnici" https://www.facebook.com/profile.php?id=100068922816380
Остај ги антиваксериве. Ама и тука и на други места имаше сосем нормални прашања од типот: " Луѓе имам дијабет/ хашимото/целијакија/ризик од тромбови/сум оперирана од рак, дали смеам да се вакцинирам?" И нормално одговорите едното исто - "абе што има везе, било каква нус појава е помалку страшна од ковид". И ова на секој, ама секој се кажуваше. Да океј, вакцината има ретко компликации, ама не е ни обично ментол бонбонче, сепак прави некаква промена у телото и не треба баш на секој здрав и нездрав слепо да се дава. И некој алергичен да праша ќе му речат гарант - "ае бе, за една анафилакса. Ќе ти шибнат еден епипен и ко нов си. А ковид да фатиш, знаеш ли колку е полошо?"
Чекај малку, како вината ја гледаш во оној што одговара на такви прашања, а не кон оној што ги поставува? Да имам здравствен проблем и да сум загрижена за исходот, нема на Фемина или Фејсбук да прашувам. Ќе се упатам кон соодветната институција. Патем, тука на Фемина, никој не дал таков одговор. Може искуство да ти пренесе, со болест од X причини, како прошол и што е сугерирано. Олабавете од социјални мрежи кога вашето здравје е компромитирано. Некој завршил факултет за тоа, некој работи и вложува за да даде одговор. Или полесно е да го отвориме гугл или да веруваме на Стојанка со завршено второ одделение?!
Guilty, признавам. Ама не можам да останам имуна кога се пишуваат дезинформации кои можат трагични последици да имаат. Сета моја логика и познавања не ми дозволуваат кога ќе видам дека некој пишал дека не се тесторани на животни, дека има микросуостанци кои предизвикуваат фертилитет, дека има чипови и слично да не искоментирам. Премногу дезинформации се пишуваат тука, премногу. А инаку се согласувам дека треба да се дисктура само за темата, вирусот, вакцината и самиот процес на вакцинација. И навистина се трудам кога некој ќе праша нешто логично, логично да му одговорам. Ама на глупости не можам да не вратам, извинете. За другото си се во право.
Не знам за другиве болести, ама лица со дијабет се едни од најпогодените и со најмногу последици од болеста. Сите што ги знам беа советувани од ендокринолозите да се вакцинираат што поскоро. Сигурно и зависи може и од индивидуалната состојба, ама затоа не се тоа прашања за форум.
Oд многу близок пример, медицински лица креваа раменици за личност со авотоимуна кај што вакцината би можела да искомплицира. Или пак различно кажуваа. Сирота ми вика што да правам, не знам и велам, не знам. И да у право си. Ама кога некој праша, барем ништо не кажувај. Оти и почитувани членови, дури и медицински лица (значи не некои тролови) го повторуваа едното исто. И нормално фрчат тука подршка и лајкови од сите вакцинирани јунаци. И ја се боцнав, ама здрава сум. И сосема сфаќам некој да има страв да не му се влоши веќе постоечката болест. И он неќе да заболи и умре од ковид, океј е. Ама не е работата ни да плати прескапа цена за таа заштита од ковид. @Celltica не е битно која болест е. Кажав пример Зашто сосема разумно е прашањето. Не се работи за антиваксети у случајов.
Точно. Затоа и викам. Не знам како јас ќе речам на форум нешто релевантно, кога можам да кажам само од опкружување или некоја генерална слика. Индивидуално, ни сама не би прашала на форум. Може би прашала за совет кој лекар е добар и слично, ама другото ми нема смисла ни па местото му е тука. Исто, често луѓе прашуваат за искуства со вакцината пример кај дијабетичари и тоа е во ред. Пример имало немало сајд ефекти и слично.
Финтата ќе беше оние што се здрави да се вакцинираат, за да не дојде другарка ти да прашува и да нема одговор, односно да биде заштитена со колективен имунитет.
Затоа се прашуваат и слушаат лекари. Ние дома заради одредена состојба на член на фамилијата, го прашавме матичниот лекар, кој долги години не води, рече слободно вакцинирајте се. На форум се поставува прашање од каде да си купам тренерки или препорачајте место за одмор и сл., не дали да се вакцинирам.
Поентата ми е дека реченицата - "било каква нус појава е подобра од ковид" (меѓу кои спаѓаат и сериозни нус појави) не треба да се пишува за секој.