Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,2%
  2. Не

366 глас(а)
    31,8%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Нема испитано, нема индикации за такво нешто.

2. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.537
    Допаѓања:
    55.312
    Не сум антиваксер, буквално сите вакцини ги имам примено од новороденче до тинејџерство. Верувам во медицина и наука, ама овој пат некако не ми се брза да ја примам актуелната вакцина, ќе одолговлекувам додека можам, искрено малку сум исплашена од тоа како ќе ми ја прими телото, знам дека гаранција нема за ништо. Моите родители примија две дози Синовак и буквално не осетија ни болка во рака, но секој е приказна за себе.

На Amelia и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Министерството за здравство ја демантира информацијата објавена во вестите на Телевизија 24 која се споделува на социјалните мрежи, каде се тврди дека на Инфективна клиника најголем број од хоспитализираните пацинети биле со примени две дози вакцина. Информацијата денеска не беше проверена во Министерството за здравство, ниту пак во КИБФС. Министерството за здравство тврди дека на Инфективната клиника во моментов се хоспитализирани 94 пациенти и само околу 10 % се вакцинирани со две дози вакцини и истите се со полесна клиничка слика.
    Министерството за здравство стои на располагање на сите медиуми секој ден и апелира сите информации да ги проверуваат и да ја информираат јавноста вистинито и точно. Ваквите погрешни информации ја доведуваат јавноста во заблуда и создаваат страв кај граѓаните во однос на имунизацијата. Процесот на имунизација е многу важен, а медиумите се наш сојузник во борба со ковид пандемијата.

На JoyJoy и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  4. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.089
    Допаѓања:
    44.398
    И визир и маска носев лани кога беше најгустото.
    Сега на топлово време во затворен простор носам кн95.
    Па еве ме, не скинав конци.
    Или можеби од задгробниот живот пишувам, не знам. :D

Во блиска околина дознав за личност со непрележан ковид, целосна вакцинација и 2 недели по дозата е позитивна, не бев во контакт со неа ама прашувам од љубопитност, не сум чула за друг случај досега.
    Каде би можела да најдам линк со статистика ама да не е македонски сајт со рекла казала муабети?

5. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Мој совет ти е одма да си примиш вакцина по твој избор и без гуглања колку е ефикасна , колку умреле и други глупости бидејќи НЕМА неефикасна вакцина.Дома сите примивме Синовак и сите бевме без реакции освен болка во раката малку.
    Не треба да си исплашена како ќе ти ја прими телото, единствени реакции кои се можни се оние најчестите како болка , температура , омалаксаност па дури и гадење (од претеран стрес). Најлош исход е анафилактички шок ако си алергична на некоја од компонентите но одма си има антишок терапија што се дава така да и тоа се случува и поминува , али оваа состојба е многу ретка. И друг совет, колку и да ја одложуваш не подпаѓај под антиваксерска пропаганда и видеа како во вакцината имало отрови и чуда. Повеќето од овие компании како пример Фајзер , Синовак , Astra Zeneca имаат долгогодишно реноме во развој на вакцини и различни други лекови , така да се сосема безбедни за избор.

На vitamina, noteforself, Cosmic Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.299
    А мој совет е, освен ако не си и матичен лекар да не и делиш совети.
    Голема е, ќе си одлучи:).

Последна измена: 17 август 2021
    На GirlLove, Kitten, Billy Idol и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Kuzmic

Kuzmic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    92
    Дали знаете како е состојбата за вакцини во Букурешт? Сакам да одам да се вакцинирам незнам дали има многу гужва, ако има некој информација нека пише, фала ви

8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    6.829
    По сите пунктови е фул со гужва

На Biljarkata и WildMk им се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Туку озбилен муабет, денес прочитав да не се примале инактивираните вакцини оти ги инактивирале со формалдехид. Се прашувам дали некој ќе и каже на жената дека во фарбата што ја користи секој месец многу веројатно има формалдехид. Толку е мислењето.

П.С. Сајд ноут, мислам дека овие вакцини со зрачење се инактивирани. Ајде сега паничете дека се радиоактивни, малце стрес пред спиење мухахаха.

На noteforself, JoyJoy, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.421
    Допаѓања:
    183.803
    И во лаковите за нокти :D

На Cosmic Girl, JuLleE и Celltica им се допаѓа ова.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.275
    Допаѓања:
    67.881
    Ајде да не ве банирам, држете се до темата, без оф топици и навреди.

На Biljarkata, Bluesand и Stefi_555 им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    279.010
    Јас колку ги имам изедено ,значи со сигурност безопасен е :D

На Rama, JuLleE, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Од кога само матични лекари делат совети?
    И да здравствен работник сум , студент на медицинскиот факултет на насока која се занимава со оваа проблематика и сите дијагностички процедури моментално, па така од скромното искуство и знаење можам да дадам барем ваков совет со кој ќе и посочам дека не треба да верува во секакви глупости што ќе ги прочита на нет бидејќи народов просто откачи од тешки дезинформации кои се граничат со параноја и лудило (заблежувајќи ги коментариве во предходните страни каде одредена членка пиша дека нејзини другарки се двоумат дали да примат вакцина бидејќи не знаеле дали ќе ја преживееле). :)

На vitamina, noteforself, JoyJoy и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Значи не го ни има во самата вакцина колку што знам. Дел од процесот е. Исто како и голем дел дезинфициенси кои се користат пример во индустрија, се користат за стерилизација, после се отстрануваат и остануваат во трагови.

На mareane, Anne Boleyn и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.299
    Затоа што матичен лекар би требало да и ја знае здравствената состојба а евентуално и лекарското упатство да му е познато. И затоа што постои нешто што е дискреција на лекар-пациент однос, и затоа што оној кој дава препорака сноси (или би требало да сноси) ако ништо друго лична одговорност. Претпоставувам постои и аспект на доверба, на пример на матичната и верувам, на рандом лик, штознам.

И затоа што не е вистина дека единствените можни реакции се болка во рака и незнамшто, па уште и предизвикани од анксиозност. Најчести, да, ама не и единствени. Секоја вакцина има листа од несакани ефекти, секој треба да си ги знае. Информирана согласност, нели.

Другарките на рандом членка мислам дека немаат ништо заедничко со @Rama :)

Последна измена: 17 август 2021
    На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  16. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    Во план ми е да се вакцинирам во скоро време.. Проверив антитела имам 29, после 9 месеци од прележувањето. Едно медицинско лице ми вели дека е во ред уште сега да се вакцинирам, друго ми вели дека може да почекам уште некој месец бидејќи имам доста антитела. Дали некој со голем број на антитела се вакцинирал и какви реакции имал?

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Татко ми доста тешко го помина вирусот пред 6 месеци. Пред 1 месец се оперираше и сега пред 4-5 дена се вакцинираше. Има температура до 39, малаксаност и потечени лимфни јазли под левата рака. Антитела нема проверено.
    Мајка ми и сестра ми доста полесно го поминаа вирусот во ист период со него и немаат никаква реакција од вакцината. По некоја моја логика (значи ова не го земај здраво за готово) претпоставувам дека има повеќе антитела и организмот го препознава вирусот и се бори.

На S.W.A.G му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.483
    Допаѓања:
    91.220
    Имаш повеќе антитела од непрележани вакцинирани со 2 дози фајзер.Не ти е за брзање.

На S.W.A.G му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.299
    Чекај, ти стално ме инспирираш да прашувам.
    Ако антителата од вакцина се намалуваат, со тие од прележаност, како е?

Дисклејмер- препоракава не ти е во склад со препораката на министерот, да си знаеш:wasntme: :tmi:

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.483
    Допаѓања:
    91.220
    Знам,министерот е единствен со небулозни препораки.:D
    Се зголемуваат при контакт со заразен.
    Кај мене тестирам.Беа паднати на 13 сега имам 15. игг. 9,5 месеци после.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.