Од утре почнува пријавувањето за вакцинирање против ковид-19 Од утре ќе биде отворен интернет сајтот преку кој граѓаните ќе може да се пријават за вакцинација против ковид-19, соопшти денеска министерот за здравство Венко Филипче, по обиколка на поликлиниката Бит Пазар каде се сместени фрижидерите каде ќе се складираат вакцините. „Ќе може да се пријави буквално секој за вакцинација, а системот автоматски ќе ги генерира приоритетните“, рече Филипче и додаде дека дневниот капацитет за вакцинирање е 880 лица во сите седум поликлиники што се под Здравствен дом во Скопје, а дополнителни 500 ќе бидат во пунктот кај Клиничниот центар во Скопје. Во другите градови низ Македонија вакцинирањето ќе се спроведува во вакциналните пунктови според праксата за вакцинирање од сезонски грип. Засега се пријавени 4.000 здравствени работници од кои околу 2.000 се во Скопје, а другите се од градовите низ земјава. Повеќе: https://www.slobodnaevropa.mk/a/31093826.html
Тоа ради голем интерес за вакцините? Јас мислам нема ни да стане, ќе се успие. Видено, во други држави, немој да сте биле тажни ако нешто
e aj da se povtorime ako si vakciniran ZNACI najgolemiot del vakcinirani ke razvijat antitela ,ako dojdat pak vo kontakt so virusot ti antitela ubivaat virusot i ne dozvoluvaat da se replicira do stepen da stanes INFEKTIVEN da siris i zarazuvas drugi a i dokolku ete se sluci da se zarazis (eden delsigurno ke se zarazat zs 100 % sigurnost nema niedna vakcina, ne samo ovaa,bilo koja) a si vakciniran ke pomines lesno ako e taka ko sto ti velis ZOSTO pobogu primame bilo koja vakcina za bilo sto ? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ova drugoto sto ke pisam ne se odnesuva za tebe ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- e sega problemot e koja vakcina? od postoeckite kineskata e najbezbedna (bezbednae i za deca, moze da ja primi sekoj koj ne e alergicen na jajce ko i za site dr vakcini sto sme primile) -zastituva nekade do 80% i stiti i od mutaciite bar zasega ..edintveno sto me onaka bunese e cenata na ovaa vakcina , pojma nemav deka e tolku skapa dobra e i ruskata sputnik ..a uste podobra e 2-ta ruska vakcina koja naskoro bi trebalo da se pojavi na pazar (no za nea nz po koja tehnologija e pravena,ke mora da prasam) astrazeneca ispadna katastrofa ..dokolku ne ja "popravat", vakva ko sto sega e stiti pod 40% , protiv mutaciite skromni okolu 10% , taka da dzabe e sto e najetnina ..no mozebi ke ja popravat , neznam drugite imaat mn nesakani efekti i plus se po nova tehnologija, za niv voopsto ne sum zainteresirana i za niv ne ni prasuvam ako mene ovie raboti mi gi kazuva covek sto direktno raboti so ova (znae se ona za virusot vo momentov sto se znae i konkretno raboti so VAKCINI) JAS nemu ke mu veruvam , za vas e ko obicno od ona vaseto (od strina , tetka na bratucedka preneseno) za mene e informacija od prva raka a mnogu glupoti sto ovde citam od nekoi se "jas znam se i tocka" samo uste ova ke vi kazam, da, ova ispaga bukvalno vaka "molete" se da primime vakcina na vreme zs ako se pojavi uste nekoja mutacija togas ke bide tesko nas se lazete ako mislite deka virusot postoi od 2019 ,postoel uste vo 2015 (ako ne i porano) no tesko prenosliv ..ona sto najveke gi buni e toa sto virusot se odnesyva skroz ne tipicno ..mesto so sekoja mutacija da se siri polesno no slabee.. toj se siri polesno no stanuva i posilen i poopasen znam uste mnogu no tolku od mene a vie slobodno mislete si deka tropam gluposti iii trolam seedno mi e
За делот што ми реплицираше- која вакцина успешно штити од јужноафриканската или бразилската мутација? За истиот дел, дали вакциниран од рубеола, може да биде исто така инфективен со рубеола? Кај е потврдено дека британскиот сој е повеќе опасен?
pisav veke ,celosno 100% nitu edna , - kineskata i ruskata stitat dokaj 80% i od mutaciite ,astrazeneca ne stiti ,nekoi skromni 10% za britanskata mutacija sekade e potvrdeno deka e poopasen ! ako dobro razbrav i germanija ide ili prodolzuva so karantin ,sto mislis od koi pricini? a za drugoto za rubeola prvo moram da go prasam za da bidam sigurna pred da odgovoram .. realno jas konkretno za covid-19 prasuvam no ke prasam i ova koga ke bide posloboden ama definitivno tvrdam deka ne si vo pravo ..dur i tie sto prirodno steknaa antitela i da dojdat pak vo kontakt so virusot retko koj ke stane infektiven pak .. tie sto prelezaa virust i imaat antitela zasega i ne treba da primaat vakcina, tek esenta ke znaat za sigurno dali ke im treba vakcina i nim
За британската освен политички блаботења на Борис, нигде не е ништо научно потврдено. Од истите политички причини продолжува и Германија, практично јас не гледам поголема оптовареност на болници. Ако во МК нашле 47 случаи инфицирани од британска мутација, во европа ваљда ги има и повеќе и од порано. За рубеолата не мораш да прашуваш, вакциниран човек не може да ја пренесе. За ковидов еве, не е баш јасно. Времето ќе покаже.
Вакцината (ок, ја нема прикажано кинеската и заради тоа пишав 100 пати дека многу потфрлија со набавка на вакцини) штити од смрт. https://times.com.mk/planeta/објавена-е-важна-табела-за-ефективнос/
ako e tocno zavakcinite za rubeola zs pises deka vakciniran provid covid pak siri virusot? nelogicno e stom ima antitela pak da se inficira do stepen da siri virusot ? (najgolemiot del,sekogas iskljucoci postojat) ..tokmu za toa i ti replicrav prviot pat a za britanskiot vid slobodno veruvaj deka e se politika ..ekoj si ima pravo da i misli kako saka no....
neznam za drugite vakcini stvarno, samo ona sto na net ke procitam jas samo za kineskata i ruskata prasuvam iotkako kazaa deka kaj nas astrazeneka ke uvezat pa i za nea prasuvam i poinaku mi kazuvaat ..konkretno za astrazeneka vakcinran/nevakciniran smrtnosta e skoro ista a za astrazeneca ne ke e zaradi politika ja zabranija vo svajcarija,i juzna afrika ja stopira a i vo juzna amerika ke ja zabranat segasnata verzija ,, i SZO objavi deka ne stiti i od astrazeneka rekoa ke ja "prisobele" ..sto uste ti treba za da se uveris deka e nedelotvorna ?. (ova i na net ima dovolno podatoci) i jas sakam da e delotvorna so ogled deka e slicna so ruskata (koja e zasega najdobra,no kajnas nema) ama za zal na teren ne e ni priblizno slicna vo rezultatite no ko sto rekov moze ke ja popravat dodeka stigne kaj nas ..zasega ne e dobra
Е ајде де, зошто? Ради тоа што како моментално валидна информација го знам ова People who have received a Covid-19 vaccine could still pass the virus on to others and should continue following lockdown rules. Значи читам што пишуваат, не измислувам, не претпоставувам..
ne e bas taka bar za pfizer .. (ova od net ) sekako deka stiti no vo izrael okolu 3% umrele od covid iako se vakcinirani ..no deka stitat -stitat i potrebni se .. samo uste da se vakciniravme https://a1on.mk/world/netanjahu-rechisi-site-pochinati-vo-januari-ne-bile-vakcinirani/
Валидни ми се моменталните официјални информации според кои не држат во локдаун и ни го ограничуваат нормалното функционирање. Дали измислуваш или претпоставуваш не знам, дури и да си во право, секако не ми влијае на животот.
Никаде не тврдам дека АстраЗенека е добра, напротив, го делам твоето мислење, само што не е ни до толку лоша како што ја претставуваш. Да, не е најдобра, но штити од сојот за кој се смета дека ќе стане доминантен, односно од Британскиот сој. Ако добиеме, тоа кај нас нема да бидат којзнае колкави количини, туку за околу 50000 луѓе. Хрватска веќе активно вакцинира со оваа вакцина, и тоа и лица над 65год.
Во однос на ширењето на вирусот после вакцина, тоа секако нема да е на ниво како што е без некаков постоечки имунитет, туку многу редуцирано и со помала моќност. Норвешка, тоа вака го претставува: Односно, на левата страна е прикажано дека невакцинирана личност (ikke vaksinert) може да зарази, односно во ризик става 16 луѓе, додека пак на десната страна, прикажано е дека вакцинирана личност (vaksinert) може да зарази, односно изложува на ризик само 5 луѓе. Според нив: *имајте предвид дека текстот е автомаски преведен од Гугл (Норвешки-> Англиски), па може да има некоја грешка и/ или несоодветен превод.
Vcera primiv i vtora vakcina na fajzer se. Isto kako i prethodno nikakvi rekacii potoa samo mala bolka na mestoto. Inaku tuka golem del od lugeto se vakciniraat.