Јасно ми е, значи доколку повеќето од граѓаните на Македонија ја примат само првата доза вирусот ќе продолжи да циркулира и смртноста се повеќе ќе се зголемува.
Нема да се зголемува заради првата доза, ама ќе е не значително различна како без вакцина. Може евентуално кај овие Фајзер и Модерна да има една доза нешто позначително ефект, но не знам.
Мајка ми е вакцинирана со една доза аз во Март. Заради одредени здравствени причини и сплет на околности втора доза не прими. Антитела мерени пред скоро 65 на скала каде позитивен се смета над 0,8. Дали ова значи дека има доволно заштита за сега додека не добие соодветна препорака за понатамошна вакцинација од специјалистот кој ја води?
Zdravo Nekoj strucen bi zamolila da mi odgovori, sto ako nekoj e vakciniran so edna doza samo a vo meguvreme se zarazi so virusot dali ima nekakov rizik faktor Blagodaram
@JuLleE , со сите вакцини примаат во Хрватска, таму сме моментално, блиска моја со Синофарм влезе, ама и со Синовак примале
Ме буни само зошто е една доза, а нели цело време се зборува дека не е целосна заштитата со една доза (не дека со две е гаранција). Ама се надевам овој имунитет ќе си ја заврши работата да ја заштити
Феминки не најдов тема ама сакам да прашам. Електронски сертификат од која страна се симнува?? Матичната ми е на одмор па не можам да ја прашам
Јас не проверив, ниту некој што го знам од тие што се вакцинираа. Јас сум од непрележаните, но другар ми иако прележа се вакцинираше за помалку од 6 месеци и не провери антитела пред боцкање, но немаше никаква реакција.
Прашав бидејќи има многу случаи каде што не знаат дека прележале а кога провериле антитела имале. Па ако имаш солидна бројка антитела некои доктори советуваат да не се вакцинираш. Јас прележав во јануари. Но не сум проверила антитела воопшто.