Да носел маска и внимавал, не знае од каде. И пред да почне вакцинацијата имаше случаи на возрасни заразени со историја болести кои без проблем ја прележаа болеста. Значи не е само вакцината фактор има нешто и до имунитетот на индивидуата. А што би внрла страв кај вакцинираните? Па од вирусот е во ваква состојба а не од вакцината.
Зависи каде и зависи како ќе ти се погодат расположени Можеш да прашаш на пунктот со која боцкаат, ќе ти кажат тие што пуштаат да влезеш
За реакција после вакцина (температура, малаксаност и болки) океј ли е да се напиеш парацетамол? Што друго можам да направам да му помогнам?
Може парацетамол. (мене за болки во мускули од температурата повеќе ми бил ефикасен парацетамол а не далеронот). Јас имав многу голема главоболка (со повраќање цел ден од неа) по првата доза и матичната пошто ме знае дека патам од мигрени ми рече дека може да земам и Аспирин од 500 мг. или бруфен. Искрено ме зачуди, дека нели не ги препорачуваат, ама па таа рече дека е ок и тоа да земеш кога имаш јака болка. Искрено, само тие ми делуваат кога имам јака главоболка, парацетамолот ми е слаб. Така да ја послушав и одма ми олесна од аспиринот. Многу вода, течности, супи, цедени сокови и сл. Инаку може и масажа една на мускулите да направите, ако може да ја издржи, ќе помогне.
Може. Кога ме боцкаа ми кажа докторот парацетамол за ако има било каква реакција, мнооооооогу течности и одмарај ми рече.
Zdravo, tatko mi e 55 god, primi fajzer prva doza vo sabota i sabota kaci temp 39 i nemozhe nikako da ja spusti, go domasni uslovi primi infuzii, inekcii mu dadoa pancef i probiotik da pie, se testira, negativen e na korona no denes sabajlego zavrsi vo bolnica sekerot mu e mnogu visok dali nekoj imal vakvo iskustvo mnogu sum isplasena na pregled mu rekoa mozno e da ima i bronhopnevmonija mu rekoa deka i rtg ke mu pravat... ve molam ako ima nekoj iskustvo da mi kaze kako pominal... maticniot veli od vakcinata e...
Сара знам дека си уплашена, но добро сте постапиле, цело време бил под лекарска грижа татко ви. Штом е сега во болница верувам дека ќе му биде подобро. Таму ќе му направат се што треба по ред- од анализи и од терапија. Од вакцината може да се крене и повисока температура, тоа е точно, но после краток период поминува. Бронхопнеумонија не може да се добие од вакцина, ама прво ќе видат според РТГ снимката дали има воопшто или нема бронхопнеумонија. Ако има ќе ја бараат причината за инфекцијата (дали е ковид, друг вирус или бактерија) и соодветно ќе му дадат терапија.
На 17.02.2021 во Р. С. Македонија започна вакцинацијата против COVID-19. Заклучно со 21.08.2021, аплицирани се: 357.045 дози на Pfizer/Biontech (228.261 со прва доза и 128.976 со втора доза); 45.353 дози на Sputnik V (22.891 со прва доза и 22.452 со втора доза); 103.004 дози на AstraZeneca (59.401 со прва доза и 43.603 со втора доза); 299.557 дози Sinopharm (150.528 со прва доза и 149.029 со втора доза); и 357.045 дози Sinovac (199.904 со прва доза и 157.141 со втора доза). Заклучно со 21.08.2021 вакцинирани се вкупно 660.985 лица со барем една доза на вакцина против COVID-19. Комплетно со две дози се вакцинирани вкупно 501.201 лице. Во Р. Северна Македонија, со една доза на вакцина против COVID-19 вакцинирани се 39,9% од населението над 18 годишна возраст. Кај лицата над 50 годишна возраст опфатот со една доза изнесува 59,1%, кај лицата над 60 годишна возраст опфатот со една доза изнесува 68,7%, додека кај лицата над 70 години изнесува 70,8 %. Опфатот со една доза на вакцина против COVID-19, на население над 18 годишна возраст, по ЦЈЗ/ПЕ се движи од 25,7 % на територијата која ја покрива ЦЈЗ Тетово/ ПЕ Гостивар до 58,7 % во ЦЈЗ Велес/ ПЕ Неготино.
Во последнава табела, последната колона, подобро би било да се внесат % на целосно вакцинирани. Вака само со една доза не се дава реална слика.
Здраво Некој поупатен да ми препорача дали да се вакцинирам и со која вакцина. Имам варикозни вени, каде често ми пукаат тромбофили, барем така мислам дека се вика, слаб хемоглобин, и воопшто слаб имунитет. Плус алергична сум на пеницилин, аналгин и андол..
Лекарот што те води најубаво ќе ти каже. Како ние на форум би знаеле да ти кажеме која вакцина да ја примиш?!
Според мене, најдобро е да се консултираш со матичниот доктор, би требало да е запознаен со твојата медицинска историја.
Ti blagodaram na prasanjeto, primil insulin samo ne mu e padnen sekerot mu e uste 22 no go vratija doma bidejki doktorot utre ostanuval na odmor a nemozel da mu dade terapija adekvatna bidejki na drzavno gi nemale soodvetnite testovi za pravenje tri mesecen test za sekerot (i otisol go napravil na privatno), sega leze odmara no mnogu sum isplasena bidejki jas sum izolirana imam korona, denes mi javija deka toj ima primeno samo 1 doza vakcina i ke treba so mene da bide vo karantin i ne smee da izleguva a utre treba da ode pak na pregled i sega voopsto neznam kako i sto ke bide.... mnogu se plasam ne znam sto da kazam.. ja prasavm licnosta sto mi javi dali smee da ode na pregled mi rece deka ke ima izvestaj deka ne smee da odi na rabota deka ke sede doma, no ne stanuva zbor za rabota stanuva zbor za zdravje i objasniv se mi rece ke ti stigne izvestajot na viber i taka .... taka da sega neznam dali uopste ke mu dozvolat da odi na lekar... i sto ke bide utre...
Вчера примив прва доза Фајзер . Немам никакви симптоми , ниту раката ме боли . Ќе видиме како ќе биде кога ќе примам втора доза . Туку , за колку време би требало да имам антитела, дали откако ќе ја примам и втората доза , или и од првата се создаваат , земајќи во предвид дека прележав корона во април месец годинава ?
Дали се почитува закажаниот термин за ревакцина или се чека со саати? Можам да одам на друг пункт или мора кај што сум ја примила првата доза?