Мене ми стигна кодот, но податоците не можат да се испратат, пак пишува Дојдовте на ред, чекајте одреден временски период и откако ке заврши периодот ништо не се случува.
https://a1on.mk/macedonia/prvata-pratka-vakcini-od-srbija-pristignuva-utre/ Ајде Филипче, со среќа, прв ќе се вакцинираш
Успеа или се уште не? За колку време ти стигна код, кај мене еве час и пол не е стигнат, сега од телефон пополнав уште една апликација со друг тел. број за друга личност, ништо не стигнува Другите, успеавте?
Кодот ми стигна за едно 30 секунди. Инаку не успеав, не може да се испратат податоците. Кога ке се притисне "Испрати", пак пишува на истата страна (над податоците) дека треба да се чека одреден временски период, но откако ке помине тој временски период ништо не се случува, податоците остануваат онака како што сум ги пополнил, не се испракаат.
Кратко прашање додека чекам у чекалнава дали ДОКОЛКУ се разбира ме викнат да ме вакцинираат ќе може да си одберам со која вакцина сакам, или нема такво нешто да има кај нас
Ако има повеќе типови вакцини достапни, тогаш ќе може, ако не- јок Туку, има тука со автоимуни болести? Конкретно Хашимото. Која вакцина сметате дека е побезбедна? @JuLleE @Cosmi @Biljarkata мислам дека ве имам сретнато во темата за Тироидна, па...?
И кај мене не стига кодот. Мора да има пријавување, поради прегледност но и со тоа се изразува волјата на поединецот дали сака да прими вакцина или не, затоа што не е задолжително.
Јас прележав , антитела имам 16. Лично би се вакцинирала со Спутник. Но,податоците за лица со автоимуни болести се малку. Според препораките од хрватското здравство Podaci iz kliničkih ispitivanja o cijepljenju imunokompromitiranih osoba i osoba s autoimunim bolestima su oskudni, ali s obzirom da su to osobe s povećanim rizikom od komplikacija COVID19 preporučuje se cijepiti ih ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, potrebno im je napomenuti da je moguće da će u njih učinkovitost cjepiva biti niža nego u imunokompetentnih cjepljenika.
И мајка ми веднаш би со Спутник, а вака повеќе е за Синофарм. Лично и јас мислам дека таа е подобра од Фајзер за лицата со автоимуни, меѓутоа ме загрижува еден податок дека е можно вакцините со инактивиран или ослабен вирус (Синофарм), да предизвикаат повеќе несакани ефекти кај лицата со автоимуни болести, додека пак Фајзеровата вакцина може да биде помалку ефикасна. Фала ти на одговорот, хипотетички, да немаше антитела и да требаше да бираш меѓу Синофарм и Фајзер, која би ја одбрала? Се консултирав и со доктор од САД, па чекам одговор. Ќе споделам.
Немам јас хашимото, целијакија имам. Има некои податоци дека вакцината не претставува проблем и дека може да се вакцинираме. Ама јас лично нема и ќе почекам.
Јас би кинеската. Они се повеќе посветени на Имунологијата и Епидемиологијата отколку Западните држави, па и САД.
Ај, те молам сподели. Оти јас сум со хашимото, хипо, па да си знам. Се уште не планирам да се вакцинирам, ама сакам да имам информации.
Не сметаме, нема информации. Секој по сопствено наоѓање, јас не би брзала. Секако сезонска планираат да ја направат. “I cannot (make the blanket statement that) all immune disorders are going to respond appropriately, because they won't,” Dr. Marty said. “But most of the autoimmune diseases we have studied so far, there seems to be absolutely no negative effect from getting the vaccine, and they seem to be getting the same level of protection as everyone else.” The American College of Rheumatology says they “anticipate recommending all patients, including rheumatology patients, receive an approved COVID-19 vaccine,” adding that though the risk of "disease flare" is currently unknown, they plan to continue studying the impact of vaccines on the autoimmune disease community. Dr. Marty says she’s only seen adverse reactions in people with severe allergies, but every patient with a chronic disease should ask their doctor before getting vaccinated.
Ни мене не ми стига кодот, цел саат ми е отворен прозорецот и никако да стигне. Ако на некого му стигне, пишувајте
Штом ми одговори ќе споделам веднаш. Претходно кога разговаравме на темава, пред 2-3 недели, рече дека Фајзер изгледа како доста чиста и добра вакцина, па мисли дека не би имало проблеми со неа. За Синофарм не знаеше тогаш многу, со оглед на тоа што во САД не вакцинираат со неа, но платформата е повеќе користена и добро покажана минативе години, со инактивиран/ ослабен вирус. Исто така вели дека инактивиран вирус веројатно би било подобро од само протеин (Фајзер), односно би бил повеќе отпорен на мутации. Мајка ми редовно ја прима вакцината за сезонски грип, мислам дека и таа е на ваква платформа со ослабен/ инактивиран вирус, до сега немала никакви несакани ефекти.