@mKdevojce Вистината е дека ја утна многу споредбата и дека вакцините сепак се ефикасни, колку и да сакаш да се покажат како неефикасни
Врз база на што го донесе тој заклучок? Дали ти направи истражување? За разлика од тебе, некој веќе се занимава со таа проблематика, па би било добро пред да вадиш информации од ракав, да веруваш на науката за промена. Вакцините се покажале доста успешни во минатото, па тргнувајќи од таа пракса, не знам која ти е теоријата за ефикасноста на ковид вакцините. До кога ќе трубиш едно те исто? Како мислиш во подрум те врзале, дека си најбитна, да те боцнат.
До толку се ефикасни и успешни. Народот до толку им верува па затоа мора да се применуваат мерки за принудување (да не речам присилување, невидени уште од времето на Хитлер), за да се натераат луѓето да се вакцинираат. Голем дел од вакцинираните не се вакцинираа затоа што веруваат дека овие вакцини ќе ги заштитат од вирусот, туку за да си ја вратат украдената слобода. Дуплираните бројки на заразени во Израел во споредба со лани оваа време доволно зборуваат за ефикасноста на овие вакцини кои се сеуште во експериментална фаза. А тука воопшто не станува збор за досегашните вакцини. Не сум јас фан на Велков, иако ме етикетирате тука како антиваксер.
Не ви е вака грдо да споредувате Хитлер и сегашнава ситуација? Ама нема додирна точка. А, и малку од ваша страна безосетно да споредувате доброволна вакцина со труење со гас. Едит. Да, Хитлер на Евреите не им давал на кафе да одат и свадби да прават. Тука некаде се.
Има разлика. Во 21ви век да отпушташ доктори и друг медицински пероснал од работа само заради тоа што не сака доброволно да прими вакцина не е многу далеку од Хитлеровски третман.
Еве и јас истото прашање ќе ти го поставам. Какво решение нудиш ТИ? Биди доблесна и одговори. Не барам реферат, туку проста кратка реченица. Какво е твоето видување за излез од пандемијата? Дуплираните бројки во Израел се директен одговор од зголемената заразност на делта мутацијата. Всушност, скоро секаде постојат пикови. И до кога ќе ти се објаснува дека целта на вакцината е да не завршиш на болнички кревет, or worse под земја. Мене таа поголема процентуална моќ на вакцината повеќе ми одговара отколку прележување на самиот вирус. Дали знаеш колку пост ефекти причинува самиот ковид по прележувањето? Не биди селективна. Посекако дека е подобро да примиш вакцина, него да прележиш. Ефектот на вакцините е докажан со децении, но ефектот на самиот вирус, допрва се гледа како долготрајно се манифестира. Ти, си всушност една од посреќните кои не завршиле на респиратор, но тоа не значи дека јас не можам. И според тебе, што треба да направам? Да верувам на науката или да играм руски рулет. Што знам, за второто, мил ми е животот. Верувај си во што сакаш, но за да тврдиш нешто, треба да почекаш пандемијата да стивне и допрва да се направи статистика за полезноста на вакцините. Сепак, од она што моментално се интерпретира, не е во твој прилог, а не знам навистина зошто.
mislam deka treba da prestanete da ismevate bilo cie mislenje ionaka nema da go smenite jas primiv 2 dozi fajzer za da izlezam od mk.. realno se kaam no nazad nema.. ovoj virus ne se odnesuva ko drugite i besmisleno e da se sporeduvaat so drugi epidemii/pandemii ..ko pr variola vera vo ex-yu ..kolku imalo togas se na se zarazeni 175 ? izvakcinirale t.e revakcinirale so vakcina koja veke postoela 20 god i zarazata se stopirala ..no sega imame dr problem nova vakcina za prvpat upotrebena i fakt e deka ne stiti ..pak se zarazuvaat ,pak umiraat .. eve vo moeto mesto 10-na zarazeni od koi eden mrtov vakciniran so 2 dozi fajzer pred 2-3 meseci (a i nekolku luge umrea ko poledica od vakcinata )... kade e vasiot sveti filipce da kaze za toa vo laznite statistiki????... dr rabota zboruvate za post-covid posledici na nevakciniran... a mislite ako vakciniran se zarazi nema post-covid posledici? ... aloo stom se zarazil moze pak da gi ima isto ko i nevakciniran zborot mi e veke ne vazi vakciniran/nevakciniran ..koj kako ke si pomine se e individualno,no samo nekoj skrien u bunker nema da se zarazi zatoa prestanete so tie vreganja i demek nesto poumni ste, zaobikolete mislenje .. ama uste da mozevte da se vozrdrzite da ne ismeete ivregae... ako nekoj ne saka da primi vakcina ,negov izbor ..iako e iako nezadolzitelna te uslovuvaat jas kineska sakav da stavam no nemav izbor morav da stavam vo sebe nesto sto e daleku od bezbedno ova ne go sopira vakcina i 5 doza da primime .. za otprilika 3-4 meseci ke se uverite ..aj belkim lekot sto dogodina ke pustat ke deluva
Кај се најдов тука меѓу група експерти имунолози и виролози кои каде и да е ќе го најдат решението за пандемијата. Ќе се прослави Македонија преку фемина експертиве наскоро, така ми изгледа.
Опаа,си примила. Зошто да не се споредува една епидемија/пандемија со друга? Биле употребени вакцини и завршила. Вакцината не спречува зараза,туку ако вакциниран се зарази од вирусот треба да му овозможи да помине со полесна клиничка слика. Спомнуваш еден вакциниран,заразен и починат,само еден.Спомнуваш зараза што завршила со вакцини. Викаш дека вакцините се опасни,а си примила вакцина. Ај,прочитај се уште еднаш и кажи ни зошто да не се потсмеваме.
ti potsmevaj se .. da primiv uste vo maj vakcina i se kaam ..ne mi objanuvaj sto e vakcina i zs sluzi ..znam.. a zs spomnav variola bas zatoa ..bileizvakcinirai i setopirala zarazata.. sega so ovie vakcini gldas takvo nesto???.. ne naprotiv ..uste povekeesirii mutira..
Инаку, од 06.08 до 02.09 2021 од Ковид починале 480 лица, од кои 89.3% не биле вакцинирани. Значи, да биле овие 89% вакцинирани, во истиот овој период ќе имало 51 починат, што е значително помалку. Истовремено, биле регистрирани 22 416 граѓани со позитивен тест, од кои 82% не биле вакцинирани, или, да биле овие 82% вакцинирани, за овој едномесечен период ќе имало 4035 позитивни граѓани. 480 починати од 22 416 заразени е 2% смртност. 51 починат од 4035 заразени е 1% смртност. Ако се зарази цела популација во Мк, која ако е 2 000 000, би се спасиле 20 000 животи. И 100% од овие позитивни да биле вакцинирани, 51 од нив ќе починел. Тоа би било смртност од 0.2% наспрема 2% смртност. Јас не знам каде гледате неефикаснот на вакцините, посебно не од смртен исход и тежок тек на болеста. Еве и математички пресметано од Дејан Трајковски, поточно да речеме: