Да, ама имаше совети од експерти во Србија дека не се знае дали со истата вакцина, или со друга, па и да се мешало не било проблем. Јас мислам дека никој не знае што ќе биде по година дена. Многу прогнози испаднаа неточни. Примив вакцина, ама искрено не знам дали е попаметно да примиш или не. Како расте бројот на вакцинирани, и бројот на заболени е висок, а нели требаше да обратно?
Тешко дека ќе биде обратно, бидејќи се вакцинираат луѓето и се однесуваат како да го ослободиле светот, маски фрлаат, расшетани без внимавање, свадби, дружби многу. Вакцината не штити само од зараза, посебно пак веднаш по вакцинирањето. Штити од тешки клинички слики и смрт, и не значи дека и тоа нема се случи. Постојат исклучоци секогаш.
Имав пишано дека другарка во Германија прима прва доза АЗ, втора Фајзер. Немаше реакции. Останува допрва да видеме.
Дај боже се да биде ок. Не ги оправувам и луѓето. Многумина се однесуваат како воопшто да немаме коронавирус во државата. Две години одморам во Македонија. Не сакам да ризикувам. И ден денес одам таму каде морам, по потреба, непотребно не се пикам во гужви.
Дали некоја битолчанка што била на пунктот за вакцинација кој е без закажување би го споделила искуството? Дали се наоѓа во уредо, во која просторија, дали имаше избор на вакцини, дали имаше гужва и сл.? Благодарност, ептен!
Извинете што ви упаѓам во дискусија, бидејќи не сум доволно упатена во целата статистика околу Ковидот. Немам време, а и искрено не ни сакам да знам се поврзано со овој вирус, главно заради страв од се пишано. Знам само дека овде, извинете, ама мора малку полајт постови да се пишуваат. Да, факти, да статии од доктори, научници. Меѓутоа, некој кој по природа е плашлив, ко на пример јас, умира од страв читајќи овде некои постови. И да, знам дека ако се плашам не треба да читам, ама ете сакам да прочитам нешто повеќе,бидејќи овде има членки кои дебатираат културно и со факти, а не водени од инат, и затоа и ја читам темава овие денови. Јас сум вакцинирана со Синовак. На почетокот не сакав ни да чујам. Но, се консултиравме со имунолог, општ лекар, фармацевт, педијатар, хирург, сестра која вакцинира- сите рекоа ДА за вакцина. Плус, сите во моја потесна и поширока фамилија се вакцинирани. Прво, медицинските лица,кои ги има неколку во фамилија.Па реков, ваљда знаат повеќе од мене. А сега читајќи овде, на моменти панични напади добивам кога читам одредени постови за вакцините, за хоспитализирани вакцинирани. За тоа каков е Ковидот како вирус осетив индиректно, преку моите родители. Двајцата хоспитализирани, мајка ми 10 дена во болница, татко ми едвај преживеа. Поминаа 5 месеци, уште е со последици. Беше во болница 35 дена. Секој ден по 2 инфузии, 2 или 3 антибиотици, Клексани, масивна пневмонија и покачени параметри на крвна слика. Сега, фала му на Господ е добар. Но, со потешкотии при дишење, односно замор при најмала физичка активност, со слабокрвност, опаѓање на коса, нервоза, анксиозност. Така да, после сето тоа,што го поминавме со нив и стравот кој беше огромен, решивме да се вакцинираме. Уште не знам дали одлуката ми е 100 % исправна, но ете, послушав постручни од мене. И уште ова. За тоа каков неврохирург е Филипче, смешно е да се коментира. Ако не сте слушнале за него пред да биде министер, кажете само фала богу. И не значи дека не е стручњак оти не сте слушнале за него. Се зафркна само што влезе во политика. Мајка ми пред 10 години имаше мозочен удар, пукната аневризма и беше хоспитализирана. Неа ја оперираше друг доктор, што си беше на смена. Но, во тие моменти баравме совети за докторите, баравме спас и прашувавме. Скоро сите, и тоа зборам за медицински лица, доктори хирурзи, го посочија него како еден од најстручните. Така да, уште еднаш ќе кажам, кажете му фала на Господ што не ви притребал како доктор. Имајте убав ден и извинете на упадот
Ако вакцинираните ги тестираме исто како невакцинираните, тогаш оваа пандемија нема никогаш да заврши. - Германскиот министер за здравство.
Imam edno prasanje, moram tuka oti na telefon ne se javuvaat. Zakazana e revakcinacija za na 14.09, ama vo medjuvreme mora za drug zdravstven problem da se odi vo Slovenija na 13.09. Dali bi dozvolile da se primi vtorata doza na 10.09 namesto na 13. I dali raboti nekoj punkt za revakcinacija i preku vikend (se raboti za Fajzer)? Fala odnapred.
Порано не може, ќе ве вратат. Покасно може, мислам до 7 дена, ама ако не ви креваат на телефон, одете и прашајте на лице место.
Od kaj najdoa Tetovo 200.000 , Resen 16.000, jes da sme nemale popis ama spored gugl site gradovi vo tabelava imaat mnogu pomalce ziteli.
Си велев ако се задржат мерките, одлучив да примам Спутник. Добро оваа наша држава каква е... Би се вакцинирал со Спутник, ама нека си набави државата. Верувам дека не сум единит.
Уф, добро е Чудно ми е што немав ни најмала реакција, по две дози. Знаеш ли од што зависи тоа (дали има или нема реакција?)