Во Србија има. Почнаа со сопствено производство. Мој близок се вакцинираше пред десетина дена во Ниш, баш со Спутник.
https://www.tagesspiegel.de/wissen/90- prozent-der-covid-19-intensivpatienten-ungeimpft-mediziner-draengen-auf-deutlich-hoehere-impfquote-bis-oktober/27581260.html сите весници у Германија пишуваат дека ова е пандемија на невакцинирани , над 90% у интензивна нега де невакцинирани. А у самото интервју на господинот кажува дека ризикот е значително намлен да фатиш короноа ако си вацк … но не успеав целото интевју да го најдам ќе може линк да оставиш? Сакам да читнам
1. Спутник не е признаена во сите држави 2. Ја нема од политички причини Иначе како што сум запознаена сосем добра вакцина е. Ама, политиката игра голем удел.
Во табелата ги има Топ 6-те највакцинирани градови (го нема Неготино иако е највакциниран град, ама еве, и тој има 1 починат), и Топ 6-те најневакцинирани градови (во моментот кога е правена табелата, денес веќе има нови податоци). Скопје не е ниту во една група од овие Топ 6-ки, дерфор не знам зошто би го имало во табелата.
Bulgaria will Finally give Vaccines against COVID-19 to North Macedonia https://www.novinite.com/articles/2... Vaccines against COVID-19 to North Macedonia
Па пошо Скопје е можеби и 2/3 од Македонија (1/2 сигурно), затоа. За да биде колку,толку релевантна табелава, инаку е мачкање очи ко по обичај.
Па затоа и ни ги донираат А на 14 сеп. наводно ќе ни ги дадат. До душа, нѐ се многу, само 10.000 дози.
Имам бактерија во мокрачата дали би било ок да се вакцинирам (со фајзер) или да почекам откако ќе се исчисти?
Директор на општинско училиште вели: Јас ви наредувам да се вакцинирате до крајот на неделава, вие не знаете јас каков притисок имам од погорните слоеви (веројатно партиски). Ова има ли смисла? Смее ли некој усно да ти нареди да правиш нешто вакво? Под кој услов би било прифатливо да не се вакцинирам? Каква потврда ми треба? Влегува на час и на децата им кажува дека јас не сум вакцинирана, оти требало да знаат. Ова нели е малку пасивно агресивно дискримирање и навлегување во приватност?
Претераа со уценувањава и присилувањава. Сум за вакцинација и сум вакцинирана, но, ова веќе не е хумано. За кафичите ајде, имаше оправданост. Но, ова ги надминува сите граници. Бркање од работа, отварање школи... Ваква индиректна подла задолжителност не прави ништо повеќе од одбивност. Или нека воведат права задолжителна вакцинација, или нема не вршат притисок. Ова што се прави е одвратно!