Овде почнале со трета доза, сестрава што ме вакцинираше кажа дека она наредна трета ќе примала. Ќерка и снаа и бремени примале и сега чекаат бебиња. Јас дека преплашена бев нели
Уживај. Поминува. Не е страшно. Не сакаше Фајзер заврши со Модерна. Исто срање друго паковање ))) А бе Јуле ме изнасмеа )
Javete se na pulmolog. Ima vezbi koi se preporacuvaat i nekoja mozebi vitaminska terapija. Tuka vo Svajcarija rabotat mnogu na fizikalna terapija i psiholoska po prelezuvanje na korona. Ne znam kolku vreme ste pocekale po prelezuvanje da se vakcinirate, ali sepak treba da ve vidi doktor
Izvini po komentarive pogore citajki takov zaklucok dobiv. Sepak mislam da ve vidi doktor. Imam prijatelka tuka po Pfizer isto i se slucuvase, odese na nekoja specijalna fizikalna terapija so vezbi i za disenje specijalni i e odlicna sega
I vo Svajcarija ke pocnat so treta doza, isto Pfizer. Za Moderna nema seuste stav, ama mislam ke odat i so nea na treta doza
Точно, ама дефинитивно вакцината помага за полесно прележување во најголемиот број случаи. Не спорам дека има тешки случаи и кај вакцинирани луѓе, ама се поретки. Многу поретки, а генералниот проблем е што протоколот за лекување, ако го имаат, не помага кај сите, дури може да дојде и до превиди, што јас лично го искусив на своја кожа деновиве. Е тие превиди чинат животи.
јас искрено не верувам на оваа констатација во овој момент. Се дур не помине цела фама околу вакцини и фаворизирање на статистика на страна на вакцините нема да имаме реална претстава. Толку многу заболеа до сега (официјално и неофицијално). 700к вакцинирани (целосно) плус во странство уште дел. Кој остана да заболи?? Колку останаа непрележани? Статистиката нема логика.
Очигледно или останале доста непрележани или сепак има реинфекции штом се уште толку се шири. Пред почетоков на овој бран се збореше истото, зошто паника итн итн, еве испадна да коси. Вакцинираноста нема врска со трансмисијата, тоа се покажа во пракса, има врска само со ублажување на болеста, не знам каква врска има тоа со ширењето на вирусот.
Секогаш е така на почеток кога се воведува нова вакцина за заразна болест. Не ми се јасни очекувањата на луѓето од вакцините, не се магичен лек или штит кој ќе ја одбие болеста од тебе. Ама, клучното е дека во најголем број случаи помага за полесно поминување на болеста. Барем од сето она што го гледам околу мене. Во однос на тоа колку прележале, ич не ми беа реални бројките од претходно, оти не прележуваа цели фамилии како што се тврдеше, и сега не верувам да прележуваат, ете јас не им пренесов на моите, иако не се изолирав ништо посебно од претходно. И верувам дека имало многу лажно позитивни тестови, од која причина, не знам. Оти не е можно само во Мк да има толку многу реинфекции. Десетина случаи, ок, можеби, ама стотици и повеќе?! Нема логика. Ќе помине фамата еднаш, ама реално, никогаш нема да дознаеме што и како лежи во позадината на ова.
јас не реков дека има врска со трансмисијата. Јас околу мене се што знам заразени, сите се со 2 дози вакцина (синофарм, АЗ и фајзер). Вака ко ќе ја видам статистиката на МЗ ми нема логика. На работа па бетер е. Нема еден заразен да не е вакциниран. Ние сме колектив од 300+ вработени. Не се магичен штит, ама и не нудат воопшто заштита, по мене. Јас да не требаше да патувам ич немаше да се вакцинирам. Во јуни имав сосема друго мислење и едвај чекав да се вакцинирам. домашните може и асимптоматски да минале. Татко ми кога беше болен мајка ми немаше ниту еден симптом. После испита антитела на мое инсистирање и имаше многу - 36/700 и нешто во биотек. Знам и многу со симптоми кои не беа тестирани - комшиите спроти мене. Сите беа со симптоми 4ца, а само еден тестиран. вистината е некаде на средината Што и да е во позадина, како нација дебело го окркавме, на жал. Никогаш нема да биде исто ништо како до пред скоро 2 години. Посебно за дечињата