Примена прва доза SinoVac, моментално на антибиотик и морам да одложам втора доза. Швајцарија можеш да да се вакцинираш месец ипол до два, но 12 месеци од прележување си на исто со вакцинирани, она правило за слободно шетање со сите човекови права, за разлика од измислените 45 дена кај нас . Моја препорака после прележување 6 месеци да поминат за вакцинација (така и за себепостапив) - мој личен став од се што имам прочитано, што е достапно на PabMed и осанати официјални извори. Според СЗО прележани е доволно и само една доза Фајзер да примат но во нашата држава тоа не се признава. Они пдат по логика прележаното е како да ди веќе вакциниран и едната доза е бустерот доза.
Ај да се цитирам Спојлер: спојлер Како рековте користи вакцинирање на прележани? The EU joins the United States, Britain and Israel where regulators have approved the use of Pfizer-BioNTech (PFE.N), (22UAy.DE) boosters, although there is no consensus among scientists about how broadly they should be rolled out. Во што се досега сигурни? Дека оние кои примарно вакцината требаше да ги штити, постари и имунокомпресирани, не ги штити баш. И така, во круг.
СДК: Моите родители (65+ и 70+) се вакцинираа со кинеската пролетва. Им стигна порака за трета вакцина по смс. Прошлата недела беа и двајцата и примија Фајзер. Нус ефекти никакви, освен малку болка во раката при движење.
Прележување да, ама вакцинирани, оти има разлика. Со неколку примери околу себе, во фамилија, вакцината ги заштити да не им се влоши состојбата. За прележани јас не би вакцинирала, барем една година. Ама светската политика, медицина, што и да е, вели друго. И колку поскоро би ги прифатиле мерките, толку поскоро би завршила пандемијата. Отпорот само ја продолжува. Еве лично веќе маска освен кога морам, не носам, оти сум прележана и вакцинирана и сметам дека реинфекција не би можела да имам. Значи вакцина мора. Колку тоа побрзо го прифатиме и се вакцинираме, толку побрзо и ќе завши ова. И уште ова, млади и здрави треба да се вакцинираат, на нив се и тестирани вакцините, помали се нус појавите и реално кај нив е трансмисијата. На тој начин би ги заштитиле и постарите и децата.
https://sdk.mk/index.php/svet/bugar...at-deka-imaat-lazhni-sertifikati-za-vaktsini/ И после не штитат вакцините...
Штитат бе, само на Израел топла вода им даваат изгледа. Ова од август- Фајзер, помалку од 5 месеци, преку 60 години, луѓе со хронични болести. Не знам како ме разбирате, ама имам родители (65+), вакцинирани, непрележани, и не, не ми сигурно заштитени.
Па пишав погоре, младите треба сите да се вакцинираат, и како сакаш да има ефект кога мала е стапката на вакцинираност и трансмисијата е голема?
Дај бе Јуле, и во Израел ли e мала стапката? Колку е доволно голема за да биде голема? some 90.2% of Israelis age 90-plus are vaccinated with at least two shots, and for the 80-89 age group the figure is 91.5%. It is even higher, 93.1%, for people in their 70s. But the rates decline among younger age groups: 87.2% for people in their 60s; 84.6 for people in their 50s and 81.2% for people in their 40s. For Israelis in their 30s and 20s, the rates are 77.8% and 72.4% respectively. The 16-19 age group is only 68% vaccinated, and only 26.2% of 12- to 15-year-olds are fully vaccinated. Значи овие од 12 години се криви?
5 месеци после втора доза Фајзер, непрележани и јас 43 г и мајка ми 66 г имаме голема стапка антитела, мајка ми дури и значително поголема од мене. Тоа дека штитат 3 месеци на друг да го кажувате. Вакцина е единствен спас од оваа чума.. Биолошка војна е сфатете веќе еднаш.
https://thepulse.one/2021/10/19/vermont-the-most-vaccinated-state-sets-single-day-covid-case-record/ A new study published in the European Journal of Epidemiology looked at 68 countries and 2947 counties in the United States and found no relation between vaccination level and fewer COVID cases. Perhaps this is why, despite having the highest vaccination rate in the country, Vermont recently set its single-day case record for the entire pandemic. Their seven-day average case rate was 30 per 100k. 99.9 percent of the citizens in Vermont over the age of 64 are fully vaccinated, and 74 percent between the ages of 18-64 are fully vaccinated according to the data. This should come as no surprise, multiple studies have shown that COVID- 19 positive vaccinated individuals can carry just as much viral load as COVID-19 positive unvaccinated individuals. In the United Kingdom, infection rates among the fully vaccinated are now higher than those of the unvaccinated in all age cohorts greater than or equal to 30. Both the vaccinated and unvaccinated get infected and spread COVID in all age groups.
И магично се започнува да се шири од Велика Британија мутациите прво таму се појавија што значи ова е најверојатно тоа што излегоа од ЕУ па сакаат да ги уништат, ова е моја логика. Вакцината штити од поголеми компликации ако се заразиш од корона, но не и 100% заштита дека нема да се заразиш не ни постои таква вакцина во светот. Треба некој да излезе на ТВ и да разјасни некои работи. Највеќе од се ме иритира што во моловите пуштаат вакцинирани и мораат да носат маски
Доктор Фаучи вели дека по две маски треба да носат и вакцинираните и невакцинираните. (смајли што крева раменици).
Јас имам едно прашање за глупи- ефикасност и ефективност на вакцина (стално ги мешам овие две а верувам не сум единствена) СЗО вика вака Значи ефективност е реалниот исход на примена на вакцината во широка популација (надвор од лимитираниот круг учесници во клинички студии). Ама што значи ако ефективноста е 50% на пример? Или ќе фатиш или нема да фатиш? Или ако е 39%? @Larson ако е тука негде и ако може и сака да објасни
Вака ефикасноста на вакцината се испитува во клиничките тестирања и они излегуваат со податоци од вкупниот број испитаници (точна бројка) колку имаат примено плацебо а колку вакцина и која е ефикасноста од тоа во проценти. Е ефективноста се испитува на неточно определена група луѓе т.е тоа може да се 100.000 може да се 100.000.000 итн... Според мене не би требало да има разлика помеѓу овие два термини т.е ако ефикасноста е 80% тоа значи дека 80% од тие што ќе се заразат нема да имаат значителни симптоми или болест а не дека 80% ќе работи вакцината а 20% нема да работи. Додека ефективноста би значело истото ова само на поширока маса на луѓе. Ако го кажеме ова преку пример би рекле фајзер има ефикасност во клиничките студии од 95,6% проценти додека ефективноста и е 70-80% (се однесува на истите правила само што разликата е опсегот на опфатена популација). Ама лаички ова тешко е да го објасниш на некој што не толку е упатен во ова и за него овие поими немаат разлика и затоа негде ако прочита фазјер имала ефикасност од 95% ќе мисли па како тогаш ваму и ваму вакцинирани не развиле имунитет или заболеле. Или поедноставно кажано , многу вакцини може да имаат ефикасност од 95-100% но ретко која може да има толкава ефективност , обично се максимум до 80% (најимуногените вакцини како фајзер пример) а кинеските до кај 50-60%.
Хаос е од болни вакцинирани. Проблемот е што не се тестираат воопшто вакцинирани, ја игнорираат можноста да се заразат. Се настинка им е,промаја ги фатила ,климата ладно дувала. И после неколку дена на ртг наод епа наод. Од денеска во Хрватска вакцицнираните ако имале контакт со заболен обавезен тест на 5 ден и изолација 14 дена. Изолација нема само за прележсни +вакцинирани. Очекувано е оваа препорака да биде и кај нас кога ке завршат избориве.
После прележан ковид и вакцина, правам антитела на државно ми покажаа нула, немам. Правам и на друго место, приватно, антитела до плафон. Сте имале искуство вакво?
@Biljarkata за скеоја статистика што се вади процент е валиден на ниво на група. Значи статистиката кажува дека од тие што се вакцинирани 80% (или 95% или 50%) нема да добијат Ковид, а 20% (или соодветно на ова во претходната заграда) ќе добијат Ковид. На индивидуално ниво никогаш нема да може да се предвиди кој ќе добие кој нема да добие Ковид. ЗНачи не значи дека јас лично сум 80% заштитена (на ниво на поединец е 1/0 или позитивено или негативно) ама кога ќе се соберат сите поединци се прави статистика. Статистиката секогаш се врзува со група. Затоа и треба висок процент на вакцинација за да се добие имунитет на стадо. И тука статистиката односно математиката станува комплицирана и се разликува од испитувања клинички до реален свет. Најголемата грешка што луѓето ја прават е што мешаат групи со поединци. Сите проценти се вадат на ниво на група, на поединец не важат. И реално антиваксеерските реторики се тој и тој прими вакцина и ете се разболе. Не оди тоа така. Плус секоја вакцина штити од разболување и од компликации. Вакциниве за Ковид сега за сега се покажуваат добри во спречување на тешки случаи и компликации кај најголемиот број на луѓе. Пак ќе кажам и тука нема да се знае кој ќе биде тежок случај кој не, само дека на ниво на група процентот на компликации кај оние кои примиле вакцини е помал отколку кај оние што не примиле вакцина.
Јас не знам зашто се однесуваат толку неодговорно. Еве јас сум вакцинирана, непрележана, пазам како да не сум вакцинирана. Значи шансата да го фатам е еднаква како и да не сум вакцинирана и вниманието треба да е еднакво.
180 дена од прележување (од позитивен ПЦР тест). Не е година дена околку 5 и пол месеци ќе му дојде од оздравување (зашто од позитивен ПЦР тест имаш две недели карантин). https://www.bag.admin.ch/bag/en/hom...zertifikat-erhalt-gueltigkeit.html#-251924489