Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Другарка моја уште во средно имаше тромб и да можно е. Како што може секоја жена да има абортус и причината е коагулација на крвта и тоа секоја 2ра се боцка и пие аспирин. И јас додека не испитав немаше да знам дека имам лупус среќа не активен моментално, ако би фатила корона можеби би се активирал и фатално би завршила, но јас знам имам испитано голем број од луѓето не знаат и да има поврзаност со генетиката. Ако нема поврзаност сите би биле критични и клинички случаи. Само никој не сака да се замара со испитувања и така е преоптеретен здравствениот систем. Затоа и напоменав за жените дека се почесто испитуваат и знаат, а мажите не се испитуваат.

Nikolina35 likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Лесно ќе беше ако беше доволен аспиринот, за жал не е.

Biljarkata likes this.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Немаше најава од Мерк дека ке ја понудат лценцата бесплатно што повеке држави да можат да го произведуваат лекот?

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Епа Ана, нас повеќе од аспирин никој не ни дава. Нит не гледа. Нит не испитува. Нит снимки и крвни слики. Во моментов имам позитивен колега, го прашав што му дале од лекови- сируп против кашлица. Доктор нит го има видено, нит ќе го види, освен ако не заврши во болница:doh:.

Не знам @Cosmi :smirk:. Разбрав само дека цената ќе зависела од куповната моќ на земјата, за богатите-поскапо, за сиромашните-поефтино:?:.

5. Annath

Annath Форумски идол

Па не дека кај нас некој ги гледа болните... со позитивен тест оп троп еден куп лекови за да се покријат, во болница не се знае кој јаде кој пие, т.е секој од ракав тропа терапија, па види што се случува.

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Добро,не е баш исто,кај нас на сите кои се ковид позитивни им следува упат за ддимери,е сега ако сме во бран е гужва,кај нив воопшто не им испитуваат што е чудно,не кај секого се нормализираат брзо после ковид.

7. Annath

Annath Форумски идол

Не добиваат сите упат, не сите матични даваат, освен тоа и термини нема на трансфузиологија, јас имав среќа да откаже некој и мојата матична да ми закаже веднаш, во истиот ден да отидам.
    Проблем е што постковид се јавуваат компликации, не мора димерите да се покачени од старт, ама знаат да се покачат подоцна. Јас еден месец превентивно пиев Еликвис, една цела кутија испив, пред две недели проверив, ок ми беа. Ама сега следната недела треба пак да проверувам, ништо не правам на своја рака, туку по совет на доктор од ковид центар. Очигледно е дека мора да се следи ситуацијата подолго време, ама само кај нас тоа се прави, во еу земјиве ништо од тоа нема.

LejlaD and Cosmi like this.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Нема термини на трансфузиологија одамна. Јас еднаш само бев на клиника, се останато приватно прегледував. Треба и на трансфузиолог да одам, оти димериве ми се константно 900, ама нема термини :( Еве, ќе одам на приватно, ама ако ми даде терапија, нема да може да ми ја покрие фондот, а знаеме колку се скапи клексаните пример :(

Cosmi likes this.
  9. Erorrr

Erorrr Активен член

Здраво на сите, не знам дали прашањево е за тука ама да си прашам сепак:D. Пред некој ден примив втора доза на вакцина и ништо не ми рекоа таму дали да се обратам на матичен, јас немам матичен, но доколку е потребно би отишол до најближниот..:|

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Термините се проблем:|
    Матичниве треба и мора да даваат,имаат таква насока,одлуката заедно со упатот за испитување на овие лабораториски ставки била објавена во „Службен весник“ сите позитивни треба да добијат упат,е сега што прават не знам.
    https://faktor.mk/analiza-na-d-dime...klinikite-bit-pazar-jane-sandanski-i-drachevo
    Подобро да се следи бар до 6 месеци после ковид.
    И во екс ју државите се прави,тетин ми во Хрватска уште се оправа со димерите веќе 9 месеци,ама ај постар човек е.
    Како во еу земјиве воопшто не им прават бар една анализа ,не знам.

Biljarkata and Annath like this.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ама бременоста сама по себе е протромботска состојба, како адаптивен механизам во бременоста и не е поврзано со генетиката на трудницата. Автоимуните заболување се од непозната етиологија и исто така не се генетски поврзани.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Дали било бременост или вирус може да активира автоимуно заболување доколку некој го има. Никогаш не се знае ова го има кажано докторка јас не измислувам. Никој не се замара со пациентите ретко кој знае терапија да погоди.

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не разбирам што сакаш да кажеш. Никогаш ништо не сум испитувала, истерав бременост, за клексани прв пат чув на форумов. Генерално популацијата во светот нема појма за ништо од автоимуни и крвни состојби. И што менува кога би знаела, што би направила поинаку со тоа што да речеме знаеш дека имаш лупус или тромбозна предиспозиција или како и да се вика? :?:

14. elimkd

elimkd Форумски идол

По примена втора доза треба да се јавиш кај матичниот за да ти даде сертификат за примени две дози на вакцина, ако немаш матичен лекар, може да се обратиш и кај матичен стоматолог

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Одма би била под терапија бидејќи матичниот ја знае мојата состојба, додека некој без никакви испитувања како тој погоре сируп за кашлица што му дале, па после ќе се влоши состојбатапа ќе пие сумамед па ако не успее и се влоши во ковид центар ќе биде.

Јас кога бев на ревматологија жена имала пасивен(неактивен) лупус после 2ор пораѓај и се појавило црвенило на лицето т. е. и е активирал по самото раѓање на детето. 70% се шансите ваквите луѓе да имаат проблеми и 30% да поминат бременост без никаков проблем. Мислам дека сме надвор од темата веќе :) Ова е само од едните заболувања а ги има премногу затоа кажав човек не знае што носи во себе додекане му се појави некој значителен проблем.

Затоа и кај некои луѓе вакцината прави проблем сепак е специфична.

Biljarkata likes this.
  16. DDxx

DDxx Активен член

Со делта сојот ке се забрза тој процес посебно ако се тргнат повеќето мерки (Британија пред делта 1јуни 4.5 милиони случаи моментално 9.2м. 4.7м случаи за 5месеци во 66 м држава, а и тие 4.7 се x 2 заради вакцинирани што мислеле дека се настинати.Бтв од 1јуни до денес Британија има 14,000 починати од ковид на 4.7м случаи или 0.3% смртност додека до 1јуни 2021 имало 4.5м случаи со 127,000 починати или 2.8%.Астра зенека добро се покажа.

Last edited: Nov 4, 2021
    JoyJoy and Biljarkata like this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нека не префрлат во главната тема за ковид ако не @RainBow ?
    Во странство сум, тука сируп против кашлица е изгледа стандард, сумамед нема ( и веројатно поарно што го нема) еднаш во аптека слушнав за дете кортико земаа, не познавам некој што правел крвна слика ради ковид или после ковид.

18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Јас не реков дека измислуваш. Доколку некој има автоимуно заболување кога тогаш, дали порано или покасно во живтот ќе се активира, а автоимуното заболување може и да се стекне, еве конкретно за лупусот има асоцијација со употреба на таблети за контрацепција. Изложеност на сонце може да го активира лупусот.

Brpbrp likes this.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Сестра ми доби кс после короната оти и беа на граница димерите претходно.
    Сега пак ќе правела.
    Ја следат оти и се на граница пред короната. Имаше модринки и така откри.
    Симптоматски лекуваат и реагираат.
    Колку е исправно, не знам.

Овде сите сакаат да се заразат. Нејќат вакцини, сакаат да прележат за да имаат сертификат.

Annath likes this.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Точно али може и да не се активира, да е природен процес сонце и други природни работи океј ама со сила нешто наметнато за да загрози живот некому тоа не е во ред. Еве искрено јас имам висок ризик и од тромбоза прашував маѕичен лекар крева раменици за дали да се вакцинирам вика не знам што да ти кажам. На ТВ гостуваше Дејанова каде објаснуваше дека и паценти под антикоагулантска терапија смеат да примат вакцина али прво терапијата да ја земат па на боцкање да одат значи сепак има испитувања но за жал веќе што знаат дека имаат. Дали некој проверува хемостаза и димери после вакцина, предпоставувам никој затоа и често се случуваше посче 20 дена или помалку да почине некој по вакцинација. Пак ќе кажам секоја вакцина не е за секој организам али они моментално вакцинацијата ја гледаат како повеќе да има здрави од починати. А резултатот ќе го видиме понатака.

Guns N` Roses likes this.