Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.2%
  2. Не

366 vote(s)
    31.8%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас сум со ризик од тромбоза. Мајка ми има развиено тромбоза после подорување со мене, јас цела бременост ја поминав со клексано два пати дневно и така ги примав до 6 недели по породување (значи ептен споро ми паѓаа). Прележав КОВИД тогаш кога уште не беше фама за испитување се живо и диво и никој ниѓто не ми кажа. Испитуваше д-димери тогаш само мајка зашто секако има дијагноза и беше покриена со терапија. Кога дојде време за вакцина сите лекари ѓто ги прашавме ни рекоа слободно вакцинирајте се, нус-појавите се многу ретки. Вакцинирајте се со било која вакцина. Јас се вакцинирав со Спутник и немав никаков проблем после тоа. Д-димери не испитав после вакцина, ама ако имаше нешто ќе имав симптоми. Мајка ми се боцна со Фајзер и неа псоле вакцина и се јавија мали проблеми ама со корекција на терапијата се среди се.
    Вакцинирај се слободно. Не знам како може матичен лекар да крева раменици. Побогу.

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе по мене пукаше зашто сакав со фајзер а не со кинески, ама ете си легна на брашно па не со фајзер со модерна. Карма јеби га. Од мРНА судбина не се бега :D:D:D:D

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Нена морав, нема друга. Требаше во Мк да се вратам, и така нејќев ич мРна и на крај ставив повеќе и од Фајзеро :D
    Тоа од многу читање ми е(facepalm)
    Ако, ако нека ми е :D

Туку, добив циклус одма после вакцина и го имав најдобриот циклус. Ни болки имав, а вообичаено пијам ефридол, ни некое крварење. Чудно.
    Ова од вакцината изгледа :D

nena2010 likes this.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Судбина Јуле. Тоа ти е .. А за циклусот и јас супер бев. И тироидна испитав, и све се си е ок.

JuLleE likes this.
  5. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

jas se imam vakcinirano i nisto ne mi bidna ushte na pocetokot na letoto godinava ....
    Vo Makedonija ima 800 iljadi vakcinirano do sega i toj broj dnevno raste , nisto ne stavaat ni toa so paricka e vistina ni so cipiranje isti sum kako pred vakcinata samo lupate gluposti ne veruvajte vo se i seshto . Vakcinata ne e za da ne se zabolish od korona , vakcinata e ako se zabolish od korona da nemash nikakvi problemi da ti pomine najlesno sto moze primer samo so tecenje na nos i nisto drugo

6. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

kaj decata dali se kacivaat d dimerite posle vakciniranje so Fajzer,dali imate nekoe soznanie za toa i sto e simptomstika kaj pokaceni d dimeri??

7. Nena Jovanova

jas prelezav kovid preventivnonpiev kardiopirin 150mg no tuka nikoj ne mi ispita ni d dimeri ni nis,samo ednas trombociti i koagulacija faktor striktno d dimeri nee

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Велиш така е?:?:
    Во периодот од 6 август заклучно со 4 ноември регистрирани се 48.955 новозаболени од кои 13.886 лица или 28 отсто биле вакцинирани...
    Во овој период регистрирани се 1.688 смртни случаи како последица на компликации предизвикани од Ковид -19, а посред официјалните податоци на здравство, 1.376 пациенти не биле вакцинирани а 18 отсто или 312 пациенти починале и покрај тоа што примиле вакцина. Од министерствот нагласуваат дека починатите имале повеќе хронични заболувања
    .
    Од 13.800 вакцинирани, починати 312 :|.

... Кај мене на 48.000 позитивни, вакцинирани отприлика14.000, починати вакцинирани отприлика 100. Просечна возраст 70+, ако нешто значи.

И рековме лек кога?(waiting)

Guns N` Roses likes this.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Според статистика за изминативе два месеци, 35.069, граѓани, односно 72% од позитивните на Ковид 19 не биле вакцинирани“, стои во анализата на здравствените власти.

Соодноснот меѓу невакцинирани и вакцинирани кога станува збор за хоспитализации е 4 наспрема 1

JoyJoy likes this.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Можеби, не знам, не го дискутирам тој аспект.
    Ете се вакцинираат да не умрат од ковид луѓе и вакцинирани умираат. И со бустери кај мене хоспитализирани има. Не е или-или, вакцина или лек, туку и-и. Срамота е после 2 години еден антивиротик да не се најде.

Feminka22 likes this.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

https://www.slobodenpecat.mk/fajzer...amalat-hospitaliziranjata-i-smrtnite-sluchai/

Biljarkata likes this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Feminka22 likes this.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Дали даваат сертификат за бустер (трета доза Фајзер) и ако не како се патува низ земјите? Како очитуваат дека имаат трета доза примено?

Прашувам за моите бидејќи сакам да ми дојдат на гости.

LejlaD likes this.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Даваат, после примање на третата доза ќе имаат опција исто на vakcinacija.mk или кај матичен лекар да генерираат нов сертификат, претходно бришејќи го стариот.

buba4e89 likes this.
  15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Никој ништо не ти кажал затоа што никој ништо не ни знаеше за вакцините, а за нус појавите од вакцините па ич. Не знам кој доктор, било да е специјалист или матичен може да ти гарантира дека нема да имаш никакви компликации, никој. Ако се вакцинираш ќе си биде на сопствена одговорност, а дека кај лицата со автоимуни заболување е зголемен ризикот од комплилации после вакцинација е.

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

На мајка ми трансфузиолот кој редовно ја следи и кажа вакцината нема да направи проблем. Прашавме и за мене рече не е проблем. Се консултуравме со многу лекари пред вакцина (дел од нас ради тромбоза, дел дијабет, еден онколошки случај и еден со јака алергија имаме во пошироко семејство) зашто се сее страв и паника и сите рекоа нема да е проблем (матичните, инфектолог, пулмолог, алерголог и имунолог).

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ако си прима антикоагулантна терапија не треба да има проблем, тогаш е заштитена. Не се сее страв, тоа е факт што не може да го негираме.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Факт е исто дека Ковид има многу повеќе шанса да дадњ компликации со коагулација од вакцините. Ама тоа некако не одговара на целата реторика. Вакцините имаат ризик ама ризикот е многу поголем пру самата болест.

Guns N` Roses likes this.
  19. Avery

Avery Популарен член

Каде се вади тој Дигитален европски ковид сертификат?

20. Nena Jovanova

koj ja prelezal najubavo znae na negova koza :worried: