Абе остај.. Коа слушав во Скопје протестот историчаркава сѐ живо испомеша, ГМО, Америка, сатанисти, геноцид, она за ова зборувала пред 4 години, закани по живот добивала.. Инаку јас неам ништо против антиваксери. Нека не се вакцинираат, и онака голем дел од нив нема ни како да се заразат. Најчесто тоа се луѓе кои дремат дома и читаат теории на заговор, се тупат по цел ден пред компјутер.
Ај опрај се, не туку проектирај утрински фрустрации по сите теми и разбери го коментарот на кој се надоврзуваш. И не, мојата вакцина не те штити тебе, твојата вакцина не ме штити мене. Ниту бустирањето во белата Европа ќе ги спречи страшните мутации во невакцинираната Африка, ако воопшто се случуваат- ова во однос на ставот на СЗО
Сите не' штити, секоја вакцина. Не е точно. Постојано се во група на луѓе. Слават имендени, родендени, се собираат по куќи.
Какви глупости.Не верувај одма, имуниот одговор е различен кај сите, докторите знаат да се пристрасни.Ти како помина со вирусов?
Алелуја. А вакцинираат таму? И што е различно од онаа кое јас го зборувам дека се додека цел свет нема да има приближно ист број на вакцини, трансмисијата нема да запре? Џабе Европа се буста, кога во Африка мутира.
Последната мутација што ни ја расплака мајката дојде од Индија од периодото кога таму имаа само 3% вакцинирани. Во тоа време Европа одеше веќе над 20%, а Велика Британија одеше накај 40%. Природни мутации ќе се случуваат таму каде што вирусот циркулира меѓу население. Е сега што ќе се случува со земји со добр стапка на вакцинација тек ќе видиме. Ама како и да е вакцината баренм до сега го штити здравственито систем од преоптовареност.
Европа, околу 800 милиони со Русија, 26.000 починати од ковид во измината недела. Африка, 1,2 милиони- 1000 починати во истиот период. Оди најди му крај. На преку 60% вакцинација, овде имаме веќе преоптоварен здравствен систем. Така велат Добра идеја е тоа, да фаќам пат за Африка.
Африка е проблематична од многу аспекти. Пред се дијагностика на нови случаи и водење статистика. Ако видипш така Албанија фаќај. Супер стои со статистика. Ама на папир. Многу ми е сомнителни дека никогаш не пријавија никако проблем со КОВИД, малку случаи, малку починати, малку во болница. А летово на поминување низ Албанија никој маска не носи, дистанца е непознат поим и слично. Мене ми е тешко да им поверувам на розовата статистика.
Директно од таму Иако Африка не знам колку веродостојни податоци објавува. Ти текнува исто во Индија, кога гледавме со неверување што прави сојот? Еве и ЕУ ја покоси. САД не ја следам, таму цело време е како да нема корона.
Албанија први воведоа полициски час на крај на август, немој така. Појма немам кој што праи веќе, што и да е ќе помине. Уште живци да ни останат дури помине и супер ќе биде
Dali nekoj ima informacija kade se uste mozebi ima kineska vakcina vo Skopje na nekoj od punktovite bidejki nesakam so fajzer odnapred vi blagodaram.
Не верувам де. Гледам запнал докторов само Фајзер признава. А овие од Ковид центарот рекоа дека и со фајзер вакцинирани имало хоспитализирани. Нема правила. Јас искрено многу лесно поминав. Краткотрајно изгубив мирис и вкус, веќе ми се вратени. Во петок ми завршува изолацијата. Крвната слика беше супер. Ден ипол температура, 4 дена затнат нос, малку кашлање, замор и многу панични напади бидејќи имам 18 месечно дете. Огромен страв бидејќи сопругот имаше потешки симптоми и од кревет не стана. Искрено недела дена пред да се заразам со корона фатив од малиот некоја бактерија или вирус со загноени крајници и тогаш многу полошо ми беше, 3 дена имав температура, 5 дена болки во грло и омалаксаност. Ама без антибиотик поминав и тогаш. За споредба крвната слика со загноени крајници беше многу полоша, ЦРП 50, седиментација 24/40. А со корона ЦРП 15, седиментација не знам, ама не беше многу.
За денес, една факт-чекирана вест или вест со педигре... Трометадин е додаден не само во вакцините за деца, и не заради спречување на кардио сајд-ефекти, туку заради продолжување на рокот во кој може вакцината да се користи. А рековме формулата на вакцината останува иста, без адаптација кон нови мутации, тоа е ваљда покомплицирано.
Здраво, би сакала да слушнам ваше мислење. Во јануари прележав корона, во јуни веќе бев вакцинирана со две дози Синофарм. Поради истрајноста на овие вакцини -3 месеци се мислам дали да се вакцинирам со трета доза Фајзер бидејќи поминаа 6 месеци од примена втора доза. Иначе имам 27 год.