Вакцина против коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by Ahoy, Aug 20, 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 vote(s)
    53.3%
  2. Не

365 vote(s)
    31.7%
  3. Не знам

173 vote(s)
    15.0%
  1. floppy77

floppy77 Истакнат член

Јас сум исто вака, јануари прележана, во јуни со синовак две дози се вакцинирав, ама трета доза планирам таму од напролет. Oсвен ако немаш дополнителни, хронични некои здравствени проблеми, не гледам зошто толку рано со трета доза да се вакцинираш. Секако, нема да имаш проблем и ако се вакцинираш, штета никако нема да има. Исто така, не ги потценувајте кинеските вакцини дека ,,слаби биле", сепак Кина успеа драстично да го намали бројот на случаите благодарение на високата стапка на вакцинација токму со нивните вакцини (знам дека грото од докториве форсираат Фајзер, ама ова повеќе политика е на Западна Европа) :)

2. slimy

slimy Популарен член

Zdravo,

Jas prelezav kovid vo 21 avgust izlegov pozitivna,i ne bese lesno ic so antibiotici sve drugo terapija. sega se plasam da ne se zarazam pak, a mi rekoa deka vo stranstvo posle prelezan kovid po 45 dena se vakcinirat so phizer vakcinata, a maticniot mi vika deka treba 6 meseci da pominat.Antitela ne sum ispital seuste, da gledam dali imam imunitet?
    sega sakam nekoj so licno iskustvo so prelezan kovid da mi kaze posle kolku vreme se vaksiniral i kako reagiral?

3. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Провери антитела ако сакаш. Ама можеш мислам да се вакцинираш, не е многу рано. Твоја одлука. И вакцинирани се заразуваат. Не ти е гаранција вакцината.

4. slimy

slimy Популарен член

Da znam deka i vakciniraninse zarazuvat ama jas pominav mnogu tesko i do den denes imam posledici, a tie sto bea vaksinirani ne gi macese tolku i ne primetija de ka se zarazeni zatoa se plaasam.
    Pa sakav nekoj so licno iskustvo so prelezan kovid da mi kaze koga se vaksiniral

JoyJoy likes this.
  5. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Па генерално така е. Консултирај повеќе лекари, јас вакцинирана прележав и многу лесно поминав, сопругот вакциниран, потешко. Ама ќе примиме и трета доза кога ќе ни дозволат докторите. Не планираме многу да чекаме и одложуваме.

6. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Средина на декември ќе поминат цели 6 месеци от вакцинација со Фајзер, и планирам да ставам 3та доза тогаш.

А веќе од јануари ќе стане официјално дека 3та доза ја заокружува имунизцијата, ако немаш и 3та сертификатот е неважечки од пред тоа.

7. џунџуле

џунџуле Популарен член

Не разбирам, ако делта сојот имаше 30 мутации на шилецот на Спајк протеинот, а новиов африкански сој 50 пати мутација, тогаш од што ме штити Фајзер вакцината која е произведена на основниот сој?

8. TheBlackRose

TheBlackRose Истакнат член

Кога ќе примиш конкретно Фајзер вакцина, внесуваш РНК молекула која треба да се транслатира т.е преведе во рибозомите на нашите клетки, да се создаде тој спајк протеин и нашиот организам да го препознае и против него да создаде соодветни антитела. Од колку соја на вирусот ќе те штити вакцината зависи од степенот на мутациите на самиот вирус. Мутациите до сега, до новиов африкански сој сепак не беа многу големи, па организмот на вакциниран пациент со фајзер на другиве соеви + основниов одговараше со имунитетот создаден со вакцината (фактички кога си се вакцинирала и си создала со вакцината имунитет, ако се заразиш, организмот веќе створил имунитет и ќе го нападне вирусот кој навлегол). Е сега, доколку се случи, а не сакаме да се случи, да настанат до толку големи мутации во геномот на вирусот, иако си вакцинирана, може твојот организам сепак да не препознае дека се работи за корона вирус против кој си се вакцинирала, бидејќи нема да го препознае конкретно тој спајк протеин против кој создал претходно антитела .Сепак, допрва ќе треба да се докаже, дали и колку вакцините ќе штитат од новиов сој, ова е само претпоставка. :)

9. џунџуле

џунџуле Популарен член

Не сум медицинско лице, но токму тоа ми беше прашањето. Секаде јасно се кажува , ваков сој толку пати мутиран, таков сој толку пати мутиран. Значи сега веќе имаме над сто мутации.
    Останува да кажеме само Господ да не чува. Факт е дека и медицината во моментов нема одговори, и тие се на нов и непознат терен.

AndyRad and TheBlackRose like this.
  10. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

11. TheBlackRose

Ова воопшто немаше да се случи доколку стапката на вакцинација во сите држави беше висока. За жал, сето ова сега е последица на невакцинираните и непрележаните, кои овозможуваат побрзо пренесување и побрза мутација на вирусот. Да се надеваме дека сепак барем вакцинираните ќе не штитат вакцините и од новите соеви.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Така е, ама многу работи се нелогични.На пример, има земји со стапка на вакцинација и под 10-20% од каде што може да дојдат најлоши мутации и наместо да се покрие вакцинација и таму, се форсира присилна вакцинација во земји со над 60-70%...не го сфаќам овој момент, се' додека има ваква нееднаква распределеност ќе доаѓаат и многу нови мутации.

Guns N` Roses likes this.
  13. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

чудно баш пред да се распостранети вакцината немаше никакви варијации, баш кога почна да се вакцинираат луѓето во се поголем број испаднаа некои мутации варијации. како да тие мутации се резултат на вакцинираните а не на невакцинираните и непрележаните,

логика треба само да се вклучи, впрочем и голем број на истражувања истото го потврдуваат лани бројката на заразени хоспитализирани и умрени далеку помала од бројката денеска каде што имаме и држави со по 80 % од заразени хоспитализирани се од баш вакцинираните

се ова е така чудно а најчудно е што во името на науката сите им веруваат на овие нелогичности.

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Абе кај ви текнува не ми е јасно :rofl:

Алфа прв пат детектирана во ноември 2020, на примерок земен во септември 2020. Бета варијанта првпат детектиана во октомври 2020. Гама на 06.01.2021. Епсилон во јули 2020. Ета варијанта во декември 2020. Јота ноември 2020. Капа декември 2020. Зета во ноември 2020 исто. Му варијанта во јануари 2021. Делта исто така откриена во декември 2020.

Колку набројав? Мрза ми е да ги бројам. Сите се првпат изолирани во (доцна) 2020, која стапка на вакцинација ја имаше тогаш? Смешни сте.

Еве сега се појави Омикрон, и тоа во Јужна Африка каде стапката на вакцинација е 24% целосно имунизирани. Во цела Африка помалку од 10% од населението е вакцинирано.

Ова се факти.
    Логика треба само да се вклучи :D

vitamina, LejlaD, green.eyes and 12 others like this.
  15. TheBlackRose

Еве гледаш и кај нас како е, пробај да ги натераш луѓево да се вакцинираат. Во Бугарија исто, моментално е такво големо антиваксерското влијание, што дури им се закануваат и на тие што сакаат да се вакцинираат, затоа имаат чинам најниска стапка на вакцинација на Балканот и еден куп заразени и починати. Таква ни е свеста за имунизација. Џабе сме вакцинирани сега, кога се додека има држави кои одбиваат вакцини ќе имаме нови мутации и ќе прележуваме секоја година. Исто така, споредете ги нашиве држави со ниска вакцинација со Јапонија и Кина, разликата е огромна, и во стапката на вакцинација и во дисциплината на народот.

Како немало нови мутации? Да те потсетам дека британскиот сој ни се појави баш во декември 2020, кога вакцините се уште не беа пуштени во употреба, делта се појави набргу после него. Исто така, да те потсетам и дека мината година имавме и карантини и полициски часови каде половина од државите и повеќе на планетава го пуштија целото население дома, немаше патувања, немаше излегувања и немаше каде да се испозаразат луѓето. Всушност, мутациите почнаа во моментот кога властите ги олабавија мерките, мислејќи дека пандемијата ќе стивне.

Mikha4, JuLleE and Ahoy like this.
  16. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Леле што кажа ова било последица од невакцинираните, дали сте слепи или слепи се правите јас не знам, очигледно е дека вакцините не ве штитат од вирусот, подеднакво се заразувате и вие, и дупло повеќе го ширите, затоа што за вас сите затворени простории се отворени, и се пикате како глувци сегде.

Друго вакцините воопшто не штитат од новите соеви затоа сега смртноста и кај вакциннираните расте, читав изјава од руски доктор што кажува дека вакцината сега што ја примате не е воопшто за овој вирус(мутациите), туку е направена за првичниот вирус што се појави без мутации, така да од овие нови соеви ама воопшто не сте заштитени.

AndyRad, Askopje and Tea678 like this.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не знам кој пиша тогаш, ама џабе е и Европа да е 80 % вакцинирана, кога Африка не е. И еве, нова мутации.
    И неефикасни биче вакцините.
    Епа ќе се, кога не сакаат да се вакцинираат.
    И за бритаскиот некој велеш настинка е, исто и делатата, па видовме дека на удар се младите сега.

LejlaD, green.eyes, Ahoy and 3 others like this.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Зошто толку огорчен коментар? Ние се пикаме секаде ко глувци,ние сме експериментални глувчиња како не нарече последен пат. Немам заборавено,полна со омраза кон нас вакцинирани но ако гледаме од твојот аспект ни ти не си нешто поразлична од нас. Шансата да се заразиш е поголема,а дали ќе се спасиш зависи од твојот организам.
    Што те прави тебе поразлична од нас вакцинираните, ништо. Одиш на работа, одиш во маркет и пари не ти врнат од небо. Тоа значи се лепиш и ти ко мува секаде бидејќи имаш основни потреби за живот :)

Mikha4, Hisha and TheBlackRose like this.
  19. TheBlackRose

Може ли, те молам, да ми објасниш како тоа човек имунизиран, со солидно стекнат имунитет, повеќе го шири вирусот од неимунизиран? Таа медицина не сме ја учеле на факултет, па просветли ме :D Да не правиме муабет и дека голем дел од невакцинираните имате лажни сертификати, па сте вие тие кои се пикате секаде и секаде сакате да отидете.
    Исто така, да напоменам и дека од ваквите размислувања пред скоро три години ни се појави епидемија на морбили, кои за Западна Европа каде е превисока стапката на вакцинација се само мисловна именка.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Тоа они сакаат да не поделат на пола, вакцинирани и невакцинирани и да се развие омраза и Богами успеваат.
    А забораваат дека вакцината за варичела е измислена за еден месец пред многу години ама тогаш немаше ваков медиумски притисок и развиена медицинска индустрија па сепак немаше сомнежи. И сите сме вакцинирани со таа вакцина создадена за еден месец.

Наместо да се размислува рационално за сопственото здравје,за здравјето на другите, за слободата, да заврши оваа пандемија тие мислат само за саботажа.

Mikha4 likes this.