Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    2.778
    Со последното се согласувам. Дискутабилно е траењето на имунитетот по прележување, ама сигурно не трае само 45 дена. И воопшто не разбирам зошто таа препорака (така да ја наречам засега) да се вакцинираат прележани после еден месец. А дека ќе има и четврта и петта и по ред натаму, ќе има.

2. TheBlackRose

TheBlackRose Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    И мене ова не ми е јасно, лично сметам дека минимум 6 месеци треба да трае потврдата за прележан ковид, ама ете. Како налагаат, така ќе правиме, тоа е.

3. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.373
    @TheBlackRose ме интересира, дефиниција за неимунизиран и имунизиран човек?

дали вакцинираниот е еднакво на имунизиран, а невакцинираниот е еднакво со неимунизиран?

4. TheBlackRose

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    Генерално, вакцинација и имунизација се синоними, само има една мала разлика, кога велиме вакцинација мислиме на примање на вакцината (боцкање, внес на вакцини орално), а имунизација вклучува и процесот на примање на вакцината и процесот на стекнување соодветен имунитет. Во медиумите често може да видите дека место вакцинирани лица ќе речат имунизирани, бидејќи претпоставуваме дека сите пациенти кои ја примиле вакцината развиле соодветен имунитет. Се надевам ти го одговорив прашањето :)

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Путин и преку нос дури :emo:
    Знаев дека се удара на нос.
    * извинете што се убацив, продолжете си

На TheBlackRose му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheBlackRose

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    Заборавив на ова, ќе го спомнев иначе :rofl:

На buba4e89 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. LoneWolfGuy

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.373
    ете гледаш во заблуда сум бил цел живот, јас се мислам дека имунитет секој човек има и дека секој човек единка е имунизиран откако ќе се сретне ќе влезе во неговиот органзизам во овој случај вирус, може и веднаш да не се активира, ако е здраво телото па ако се случи нешто да се ослаби организмот, тогаш и напаѓа, и цело време сум си мислел дека организмот а го регистрира, веднаш почнува да реагира, да се бори и потиснува затоа и качува температура, и откако ќе се победи веќе организмот го памти и секој нареден пат кога ќе се сретне со истата многу полесно го поминува, некои дури не ги фаќа никогаш повеќе, затоа што таа меморија организмот ја има се додека не умре човекот.

Ете јас во ззаблуда сум бил дека и иако не си вакциниран може да бидеш имунизиран, не сум знаел навистина дека вакцината е таа што ти ствара имунитет во телото, а не самата работа на телото.

Благодарам

На IRBBB и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  8. TheBlackRose

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    Значи, имунизацијата како термин се однесува само на внес на вакцини или серуми со цел превенирање на одредена болест и нејзина потешка форма. Фактички, ние создаваме имунитет пред вистински да се заразиме со некој патоген (ете се вакцинираме против ковид, внесуваме мртов вирус или делче од вирусот пред да се навистина заразиме и создаваме имунитет со памтечки клетки и титар на антитела кои при вистинското заразување понатаму веднаш ќе реагираат ). Затоа и терминот е ИМУНИЗАЦИЈА. :)

На Ahoy, Cosmic Girl и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    neimunizirano,mlado,zdravo,atletski tip decko,fudbal hobi ni pocina vcera vo komsii,38god bez nikakvi hronicni zaboluvanja prethodni;(;(

10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.996
    Допаѓања:
    4.214
    Jas pa ne mozam da ja sfatam celta na ova i sto deka pisa osven sto isplasi i ispanici mnogu, ama znaes ne gi ispanici onie sto ne se vakciniraa oti tie i taka ne se plasat da se plasea ke se vakciniraa dosega.
    Dosta veke so vakvi pisuvanja ke slusneme na vesti ne ni bega.
    Eve jas da pisam sega deka moj poranesen decko 35 god otide zdrav prav naednas od udar, kako samo od korona da umiraat drugo ne, pa preteravte vise de. |(

Nazad na temava. Vcera primiv 3 ta doza fajzer, prvite dve letovo sinovak primiv, nemam sega za sega reakcii osven bolka vo rakata.

На Nena Jovanova му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    mislam deka sekoj ima svoe pravo da napise sto saka a ako ne ti se dopaga nemora da me citas ili komentiras megutoa seuste se cudam kako narodov seuste tvrdi eve tuka citam deka podobro e da prelezis,a za toa deka pocinuvaat i od drugo tocno vo pravo si,se soglasuvam ,no ova so kovidov ne zbrlave,to much is..ubav den ti posakuvam

Последна измена: 30 ноември 2021
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Не сме ни ние експерти. Ама си давате за право да тврдите работи за кои немате ама баш никаков доказ дека се вистинити, за познавањата на темата не би дискутирала, јасно ми е кој колку е информиран.

И не, не е исто после месец, два, три од вакцина... Оти кај најголем процент од популацијата имунитетот си работи и создава антитела, е сега колку се ефективни е друго. Макар што, во моја околина сите вакцинирани кои се заразија, генерално лесно поминаа, споредено со невакцинирани. Благодарение на вакцината, односно имунитетот кој го создала. Ама тоа изгледа не е важно, без разлика што целта на вакцината е да го направи токму тоа.

На vitamina, Amellie13, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.856
    Допаѓања:
    41.157
    Многу ми е смешно кога пробувате да испаднете попаметни и ќе се изнапишувате работи што немаат врска со првичното прашање.
    Многу убаво ти објасни членката разлика меѓу термините, што е со филозофирањево?

На TheBlackRose му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.827
    Допаѓања:
    80.756
    Види, секој си има свое искуство. Јас од ракав не вадам ништо, ова некаде сум го слушнала, видела или прочитала, не го измислив. Значи, секој со свое искуство, од човек до човек има разлика и за прележувањето и за вакцината. Толку, терајте сега сите со своето.

15. LoneWolfGuy

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.373
    и не знам како ги поврза едниот коментар со овој, кога се гледа дека од километар нема никаква поврзаност.да сум цитирал ајде де, ама вака?

а? филозофирање е кога луѓето патат од истите медицински работници кои преку ноќ станаа светци?

корумпцијата одамна е далбоко навлезена во медицината.

тоа е реалноста ако боли вистината тоа е друга работа, така нема јас што да им верувам на некои од кои небаре два пати ќе сум починел., мои блиски исто така само чудо ги спасило, некои што ги знам останале парализирани, и покрај сето тоа никој од тие доктори ни санкционирани ни ништо, како и да е.

тие без пари ќе патат, затоа велат во болница ако навистина мораш ако можеш да се излечиш без одење во болница ќе бидеш среќен пошто а стапнеш најверојатно е се мали шансите жив да излезеш особено во државна болница,.

ги заборавив оние доктори со приватна ординација кои тие пациенти што ги имаат во државна болница ги повикуваат да ги оперираат и дали бидат под третман во приватната оти ваму немало место,, на кого тие филмови?

сга гледам ми го пренеле претходниот коментар од друга тема тука, што ми нема смисла и затоа се збунив но како и да е мислам тоа што сакав да пишам и што си го искажав моето мислење го направив без разлика во која тема на разговори е.

имај убава вечер и се најубаво

16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Не може да се исклучи можноста токму вакцината да предизвика мутација. Тоа го коментираа и некои доктори пред масовната вакцинација.

17. LoneWolfGuy

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.373
    тоа го киажав и јас пред некој ден испадна дека сум грешел требало сите да бидат вакцинирани тоа да биило можно, по паетот на овој форум.

и тоа дека поголем бројот е на заболени откако се појавија вакцините отколку пред тоа, било исто така грешка моја.

18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.759
    Мислам дека со месеци џабе зборат,не ги респектира никој бидејки министерството мора да слушаат,да везат еден ист наратив ко секаде и да спроведуваат нелогични мерки,се прави психолошки притисок на луѓето дека ако не се бустираш нема да бидеш заштитен,ке умреш,луѓе се плашат,силно веруваат дека вакцините се спасот со кој ке го избегнат вирусот.
    Наместо да го спроведат ова што го зборат професориве,тие препорачуваат бустер за сите.|(
    млади лица на 20-40 год да се бустираат:drunk:

Вие само вакцинирајте се со трета доза и не се секирајте.:headbang:

:puke:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svi...m-i-nemojte-panicariti-zbog-omikrona-15127168

Последна измена: 1 декември 2021
    На AndyRad, SiMpAtIcNaTa, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. TheBlackRose

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    И како вакцината би предизвикала мутација, баш ме интересира? Механизмот кој би бил? Ако е така, која е поентата на вакцинација воопшто, не само на оваа од корона вируси туку и од останатите вируси?

За да кажеш дека поголем број на заболени имаме сега откако се појавија вакцините за разлика од претходно, треба голем да биде процентот на вакцинирани во државава, па тогаш да констатираме дека нешто не е во ред со вакцините. Во Македонија немаме ни 50% вакцинирани со две дози, што значи дека ова нема апсолутно никаква смисла, вакцината со зголемениот број на заболени. Исто така, по разговорот погоре сфатив дека очигледно не правиш разлика помеѓу природен, вештачки, активен и пасивен имунитет, појаснив убаво некои работи погоре, очигледно пак си продолжуваш по свое, али ок. Видовите на имунитет се нешто кое не се учи на факултет, туку во основно и средно по биологија. Кој слушај, научил, кој не слушал баш ми е жал...

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.410
    Поголема лудост е да се вакцинира секое човечко суштество на планетата двапати годишно против болест која има 2% смртност.

На LoneWolfGuy, Cosmi, BloodElf и 1 друга личност им се допаѓа ова.