Ако била со целосна анестезија операцијата треба на поминат 3 месеци па вакцина, барем така и рекоа докторите на свекрва ми.
Од 15ти кај нас во Грција почнуваат со вакцинирање на деца од 5 до 11 години. Во мисла сум дали ќерка ми да се вакцинира...
Да со целосна.Зарем толку многу?Денес др ми рече ако си здрава немаш симптоми на настинка може одма да те вакцинираме, а од денес пијам антибиотик.
Матичната и препорача 3 месеци ради анестезија и трансфузиологот исто, она се боцкаше и со клексани 2 недели после операција па може и затоа.
Не можам да најдам низ темата а може е пишувано за тоа, но ме интересира дали некој се соочува со изразена анксиозност и лоши мисли после примена Фајзер. Значи јас сум скрос про-вакцини, доилка сум и веднаш штом ги одобрија за доилки примив вакцина. Сакам да кажам дека немам одбивност ниту страв како предиспозиција за промена на психичката состојба. Сепак приметувам дека во текот на денот ќе ми се јават некои лоши мисли и со самоконтрола ќе успеам да ги оттргнам. Дали можеби е последица на вакцината. Други со вакви искуства?
Задолжително ќе ви стават за деца у Гр? Јас искрено дете не би вакцинирала. Уште се во раст и развој а вакцинава не е нешто 100% сигурна и никој не ти гарантира.
Зошто да примам вакцина кога исто ми се фаќа. Пак можам да фаќам Корона. А и малце е збунувачки. За помалку од една година измислија вакцина против Корона а до сега не измислија вакцина против рак, хив и Др болести
Сега за сега , не е задолжително. Само се мислам поради тоа што секаде и бараат рапид тестови да прави постојано за влез (освен во аптека и супермаркети)
Како е во Грција со мерки за влез во државата може ли со брз тест? А во локали, ресторани, кафичи мора ли само со сертификат од вакцина или може и со брз тест?
Не ги тестираат во школо? Пошо така само школска легитимација ќе треба и ништо дополнително од тестови за влез. Ако се мислиш да ја вакцинираш, консултирај се со педијатар. Иначе, кога ти беше втора доза и која вакцина? Пошо негде прочитав ќе боцкаш бустер.
@Amelia тој рапид ли е брз тест? за влез во Грција може со рапид мислам сега не мора ПЦР тест. Кај нас овој вид тест се прави во аптеките, 8 евра е и аптекарот ги приложува резултатите на една страна од министерството. Па секој си има свои кодови и може да влезе на иатата страна да го симне приложениот тест со qr код. Во Мк најверојатно по лабораториите се прави тестов (брис од нос само). Баш пред некоја недела и правевме тест на ќерка ми тука беа моите па ај да излеземе да ги прошетаме и без тест или вакцина не пуштаат никаде, ама додека најдов како што треба да направам, полудев @Lianna Anna во школо не ги тестираат , туку секој понеделник и четврток правиме дома тест (тестовите ги даваат бесплатно за учениците во аптека) и резултатите ги пишуваме на една апликација edupass и одма ги добиваат учителите во школо. Со тестов да, може да влезе во продавница ама само 48 часа откако ќе го направиш Јас со втора доза се вскцинирав почеток на јули, а сега по 5 месеца можам со трета, утре имам закажано. И трите се фајзер
Можеби се работи постпартум анксиозност/депресија, недоволно се зборува за тоа со мајки, а често е причина за вакви симптоми. Не би сакала да те наведувам дека е тоа меѓутоа е добро да се распрашаш за секој случај. Ти посакувам се најдобро!
Фармацевтскиот гигант „Фајзер“ е обвинет дека подмитувал експерти за да ја дискредитираат вакцината против Ковид-19 на „Астра зенека“, пренесуваат светските медиуми. https://makfax.com.mk/svet/компанијата-фајзер-обвинета-за-ши/
Па ваљда рапид тест ќе му дојде како брз тест нешто. Бидејќи се мислам да дојдам на еден ден, не знам дали тај брз тест направен во Македонија ќе важи за во локали во Грција.