Одамна е муабетот дека е вирусот пуштен пошо сме пренаселени, и мене ми држи вода.Осум милијарди сме, а читав Земјата можела да ,,издржи" до кај 4-5, мислам еве гледаме дека можела и до 8, ама природните богатства ги снемува, воздух храна вода се` позагадени. ама ја не го прочитав ова во вернички групи ахахахах yup : Human overpopulation is among the most pressing environmental issues, silently aggravating the forces behind global warming, environmental pollution, habitat loss, the sixth mass extinction, intensive farming practices and the consumption of finite natural resources, such as fresh water, arable land and fossil fuels, https://news.cgtn.com/news/2020-07-...to-blame-for-pandemics--S2IImZOdPO/index.html
Факт е дека земјата е пренаселена, ама со биолошко оружје тешко дека може да се реши тоа. Очигледно е дека многу лесно може да избега од контрола.
Не знам више ни јас до што е.Двеста тероии на заговор, двеста конс пронс за ова за она за вакцини Господ да нѐ чува.Друго не збораѓ
aaa roboti ke rabotat a androidi ima li? tie se malku pohumanoidni roboti ili eventualno nekoj kiborg? kazii im na tie od tvoite pravolavni grupi,monasi i sl da ne se plasat, taa elitna milijarda i naprednite roboti na mars ke se selat
ne, fakt e deka gradovite se prenaseleni a ne zemjata samo mk zemi ja za primer,se e skoncntrirano vo skopje,vo vnatrenota ne se investira ic, i ako ne moze nadvor od mk, ke ide u sk zs bez rabota kako ke zivee pa imame eden prenatrupan grad i eden kup prazni sela a vo bliska idnina i malite gradcinja ke ostanat prazni e tamu ima i cista voda i vozduh ama nema luge a od dr strana obratnto taka e i so planetata zemja ,ne e zemjata tuku gradovite se prenaseleni
Сѐ ти држи вода освен последното Пошо Е Земјата пренаселена.Не се градовите.Македонија е две педи земја.Планетата има 169 земји Другите 168 мислиш исто имаат распореденост?Не е секаде иста разместеноста.
sekade e isto, pr avstralija imas milionski gradovi i ogromni prazni povrsini ,del od niv rancovi ,farmii soptvenost na edno lice,familija ,kako sto znam tamu i nema sela ,amerika i od filmovi dovolno se gleda kakva e ,pusti mali gradcinja a prenatrupani kvartovi, pa duri i premnogu siromasni vo prikolki ama bitno u golem grad se eve duri i po net italija i svajcarija za eftini pari nudat kuki vo iseleni sela i gradcinja i red drugi primeri neznam jas taka mislam deka toa e problemot koga se zboruva za prenaselenost a realno ima mesto uste za nekolku milijardi luge ,samo treba nasekade podednakvo da se investira dolga e taa tema
Денес сабајле примив прва доза фајзер, до сега имам симптоми само на обична настинка кивање и течење на нос, малку чудно ми е, не прочитав за ваквии симптоми па си викам да не е настинка. Температура немав воопшто ни па некакви болки освен мала болка на раката исто како после секоја вакцина. Утре ќе ве апдејтнам Дали некој имал слично искуство, и како поминавте со втората доза? Долго време не се вакцинирав од несигурност, но што може да се прави кога секаде се бара сертификат а покрај тоа ни избор за вакцина немаш од толку врсти
eve od 2005 e no ima ogromni prostori koi se mnogu slabo nasleni na km kvadraten (a ima i gusto sekako) https://mk.wikipedia.org/wiki/Список_на_земјите_по_густина_на_населеност ima za site mesto ama toa e zatoa ne veruvam vo tie gluposti deka zemjata e prenaselena i mora da "ostane" taa famozna milijarda
decki nikoj ne odgovori ,a sekako deka ima i takvi koi prelezale covid i se vakcinirale,zasto sakam da se vakciniram,a sum tret mesec od prelezanost,nekoj ima li iskustvo so vakcinacija posle tret mesec od prelezanost,mozda sum dosadna ali BIG SORRY
Јас се вакцинирав 7-8 месеци откако го прележав. Немав и немам нус појави, секојдневно сум опкружена со луѓе и до сега добро терам. Се разбира се чувам, ја менувам често маската и цело време сум со дезинфекциско... Не знам што точно те интересира.
me interesira po kolku vreme konkretno od prelezanost e dobro da se primi vakcina,tri-cetiri meseci e ok ili e malku?
Незнам што мислиш под тоа "дали е добро", гледам дека прашуваш низ темиве но ако си во дилема дали нешто ќе ти биде после три месеци да ја примиш, тоа треба лекар да консултираш според количеството антитела што го имаш. Во мое опкружување имам луѓе на кои им рекоа строго не за вакцинирање со огромна бројка на антитела (а тоа секако е после кратко време од прележување). Значи секој случај си е индивидуален. А доколку дилемата ти е дали можеш пак да го фатиш вирусот ако чекаш подолго, па сигурно барем 9 месеци до една година си заштитена. И тоа подобро си заштитена од оној што примил вакцина а претходно не прележал. Искрено јас не познавам човек околу мене повторно да се заразил. Кај мене е помината точно една година, работам на место со голема изложеност на вируси, и постојано сум во контакт со луѓе кои во меѓувреме го фатија вирусот. Водам и нормален живот без потресување околу маските, си се гледам со сите пријатели без устручавања. Немам фатено повторно.
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01630-0 Линк од студија После вакцина од бионтех, во рок од 28 дена, 1 лице на милион покажало симптоми на Миокардитис. Кај Модерна бројката е 6 од милион. Кај модерна после втората вакцина се забележани 10 случаеви на милион. Кај заболените од корона(невакцинирани) бројката е 40 на милион. Бројките се тие во сите студии. Делуват само помалку или повеќе драматично доколку се издвои една таргет група и само истата процентуално се престави. Веројатноста за Миокардитис кај заболени а невакцинирани е далеку поголема. Кај вакцинираните, посебно популацијата до 30г бионтех е подобар избор.
problemot e sto tuka duso vo apteka ispituvaat samo imas ili nemas antitela,a vrednost referentna kolku ne
Ako planiras da se vakciniras a prethodno si prelezala najdobro e prvo da si izmeris antitela ako gi imas dovolno ne e preporacano ke si napravis zdravstveni problemi od koi moze I smrten ishod prasaj go tvojot maticen lekar za istovo sto ti go pisuvam za da ti potvrdi