Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

612 глас(а)
    53,2%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    88.054
    Не е.
    Класична конвенционална ко вакцините за пертусис и хепатит Б.
    Интересно,за одобрување чекаа една година.
    И ги одобрија кога унијата и сите земји веќе нарачаа мрна фајзер дози во огромни количини,па и ние.

На christinnn, An-na, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.926
    Допаѓања:
    179.404
    На Ahoy, An-na и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.380
    Допаѓања:
    249.953
    Се си мислам дека ќе и најдат некоја фалинка и нејзе. Ама ај предвреме да не зборувам.

На Ahoy, LejlaD и Mikha4 им се допаѓа ова.
  4. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne e ni taa novavax klasicna vakcina tuku proteinska so genetski inzenjering
    It employs genetic engineering to grow harmless copies of the protein spike on the virus' coat. The spike is then purified and mixed with a chemical that boosts the immune system.

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    35.049
    Кој ќе и најде фалинка? Антиваксерите или проФајзер лобито?
    Мене пример ми е ок, доколку имам потреба за ревакцина и ја има како опција би ја одбрала.

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.237
    Допаѓања:
    113.499
    Значи не се тешете дека само од мРНА вакцини има реакции. Блиска моја со Синовак има 6000 ддмери месец дена после вакцинација на клексани е. Непрележана. Само толку ќе кажам. Исто и со Синофарм знам. Не се тешете дека стариот начин на вакцина е побезбеден затоа што ова е ковид!! Дали е со умртвен вирус, дали е со мРНА од вирус или векторска факт е дека е исто како да си се заразил со Ковид!!!! Телото реагира.

На LejlaD и JoyJoy им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    35.049
    Не знам кој се теши? :o
    Јас за мене ќе си кажам... бев од почеток скептик за вакциниве заради брзината со која беа изработени и дистрибуирани, особено кога се работи за сосема нова технологија како мрна и истата бара посебно внимание. Затоа, кога одлучив да се вакцинирам се решив за вакцина со проверена технологија. Тоа во никој случај не гарантира дека нема да има нуспојави, оти и таа вакцина е направена за многу кратко време, ама според мене има помалку негативности наспроти мрна.

Последна измена: 20 декември 2021
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.380
    Допаѓања:
    249.953
    Ана, и јас сакав со оваа, доцна ја одобрија.
    Ако морам после пораѓај трета доза, би ја ставила ова. Секако ако може.

9. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Не сум запознаена, па ме интересира дали мешањето на вакцини е безбедно или се донесоа некои правила..? Што ако после примена доза од друга вакцина има некој несакан ефект? Или ова си е пак на одговорност на лицето што прима вакцина..? :?:

10. Paris hilton

Paris hilton Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2021
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    439
    Se e na odgovornost na liceto sto si ja prima vakcinata. Cim se kazalo deka moze da se mesa znaci mozebi e bezbedno. Za poveke informacii javi se na nekoj doktor i prasaj si vaka po forumot moze mnogu “strucni” lica gluposti da iznakazat.

11. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    И докторите не знаат да си кажат.

На AndyRad и Amelia им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Си била зачудена ради брзината на дистрибуција и производство?
    Остај ти, не ја глеј нашава државичка каде обично препорачано писмо патува 10 дена од скопје до велес...
    Во однос на произвдство, сега е толку се компјутеризирано и дигитализирано за разлика од нашево државиче каде уште тетратки се користат во државни институции на пример.
    Ако тоа ти ствари илузија и сомнеж дека се брзи и лоши...Не, светот е многу напреднат во однос на Се.

А за ова како знаеш дека бара внимание? Биолог си, научник, доктор...?озбилно прашувам како знаеш? И како знаеш дали е или не е обрнато посебно внимание има некој протокол, треба да отстои 30г во фрижидер за да веруваш во вакцината?
    "особено кога се работи за сосема нова технологија како мрна и истата бара посебно внимание"

На Feminka22, nena2010 и Mikha4 им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    35.049
    Ич не треба да сум експерт. Само треба да споредам колку време е потребно за една вакцина биде пуштена во употреба, а за ова има информации на нет колку сакаш.

На AndyRad, deskarada и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Споредуваш колку време треба сега а колку во 1980г?
    Ако така, фала богу што сега сме како вид развиени да можеме за 1г да добиеме вакцина за итна употреба.

Нели бре се радувате малку бар што бргу доаѓаме до лек, вакцина, специјалисти. Што се лекуваме од болести и бактерии.
    Има луѓе во светот кои молат за такво нешто.

На green.eyes и nena2010 им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.926
    Допаѓања:
    179.404
    Ти ма, нели разбираш, брзо е времето сега...Ворп;)

На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Луѓе не сум антиваксер , сеуште не сум вакцинирана бидеќи дојам ,ама ова ми остаде впечаток па би сакала да го прочитате во врска со вакцинирањето на деца со ковид вакцина.
    https://off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/pred-da-gi-vakcinirate-decata

На AndyRad, Kitten и elenaklasik им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.636
    Допаѓања:
    11.065
    Ти благодарам, го немав прочитано.
    Не сум вакцинирана ниту јас ниту моето семејство. Не сакаме да се вакцинираме, се надевам нема да има поголем притисок од овој за вакцинација. За кафана и диско, не ми се потребни, ќе издржам без забава.
    А многу ми се интересни во муабет со луѓе кои се ЗА оваа вакцина, на прашањето како да се справиме со другите болести, вируси кои виреат насекаде? Зошто државата не ги потсетува своите граѓани за рутински контроли, ракот на дојка и матка коси, дури и млади девојки. Каде се тогаш како држава со кампањи? Ми враќаат - ама тие не се заразни, ова е респираторен вирус.
    - Респираторен вирус за кој веруваат дека 5 - 6 дози ќе ги заштити, а се пикаат во затворени простории, сега и предновогодишни прослави ќе прават. Дечки, за респираторен ако ви е страв, треба дома да седете, не бидете контрадикторни.

На Amelia и NewMama им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.596
    Допаѓања:
    39.035
    А која е причината што никој во твоето семејство не сака?
    Како мислш не ги потсетува? Ако ти не си слушнала за ни една кампања, емисии и бесплатни предавања, не значи дека не постојат.

На green.eyes, GirlRose, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    @elenaklasik се сложувам со тебе. Ако некој навистина сака да се заштити себе си ( со тоа што ќе се вакцинира другите секако неможе да ги заштити затоа што сепак преносител и заразен можеш да си ) не е доволно да се вакцинираш. Најдобра заштита е држењето дистанца ,избегнување на непотребни гужви како и добра лична хигиена. На почетокот кампањата гласеше - " Вакцинирај се - вакцината штити од сигурна хоспитализација и смрт" што понатака праксата се покажа како контра на тоа. И вакцинираните се хоспитализирани и за жал има и исходи со смрт. Значи не е сигурна заштита. Народот е доведен до присилна вакцина за да може да живее нормално. Јас лично нема да се вакцинирам. Немам потреба од забави. Луѓето околу мене се вакцинираа најчесто поради работата. Мн е жално што и прележаните се приморани да се вакцинираат. Ако моето тело се изборило со вирусот на природрн начин ,зошто да се вакцинирам ? Пак ќе повторам- тоа што јас ќе се вакцинирам не заштитувам никој !

На AndyRad и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Како лесно вадите овде заклучоци за кои има секој ден статистика и извештаи.

Да, на еден починат вакциниран има 99 починати невакцинирани. Значи да прележиш е поголем ризик и поверојатно е дека ќе умреш отколку ризикот да умреш од вакцината

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.