Не сакаме да примиме вакцина. Simple as that. Не осеќам вина не осеќам одговорност дека некого загрозувам. Не одам на собири. А инаку мислев на тоа државата да те потсетува на некој начин, до секоја жена и секој маж. Пример во Италија има таква пракса, им праќаат писмо до жените, за контрола на гради, ако одбијат мислам дека плаќаат казна. Така мислев. Инаку знам де дека има здруженија невладини, организации. Кампања да ти кажам немам сретнато, на јавен сервис на 1ва да оди, ама и не гледам тв
Која болна држава сме. Иначе избегнувам градски превоз, обично одбирам да пешачам, но минатата недела и вчера морав да одам со градски, 19ка, 9ка, 57 и сите автобуси што одат на таа релација. Луѓе па тоа е страшно, ставаме рестрикции за ограничено движење на невакцинирани во молови, ресторани, кафичи, а во автобусиве преполно, ученици и возрасни без маски, игла нема да фрлиш во автобусот. Јас не знам кој, кого овде прави луд. Како е можно за време на пандемија да се дозволи ваквко нешто, и меѓуградските автобуси превезуваат патници со полн капацитет, ама ова со градкиов превоз е лудило. Зборувајте ми после за мерки, рестрикции, вакцинирани, невекацинирани.
Кај виде статистика ? Кажав дека без разлика се хоспитализираат а за жал има и смртен исход . Кај малку но сепак има. Од вакцина не се умира од ковид се умира. Зошто ги отпревртувате работиве ? ?
Секој ден се ажурираат податоци од сите земји и секој кој знае да чита може да си провери. А јас не водам овде антиваксерска реторика па да има потреба да релативизирам дека вакцините не штитат. Никој не ве фаќа за врат насила да се вакцинирате, терајте си филмот, туку зошто имате потреба да убедувате други со наративот "џабе е вакцината, пак може да умреш".
Пак акцентот на погрешно место е ставен. Од цел пост ти се фаќаш за една реченица. Ајде да дискутираме за другите работи. И на прес беше кажано дека вакцината штити од хоспитализација и сигурна смрт. Ај тоа нема везе. Како ако се вакцинирам ќе те заштитам "тебе" ? Јас ако се вакцинирам се штитам самата себе. Ако фатам корона ќе ја поминам можрби полесно ама секако дека ќе сум заразна и ќе ја ширам и понатака. Тогаш зошто секој за себе да не си одговара ? Не реков дека од вакцината се умира бог да чува. Ама дека ако се вакцинираме ги штитиме и другите нема благе везе.
Помали се шансите(многу помали) за понатамошно создавање нови мутацуи... меѓу другото. За повеќе знаење секогаш постојат книги.
Прво отворено инсинуираш дека од вакцините не си заштитен, кога те прашувам зошто шириш таков наратив, викаш само за таа реченица сум се фатила после акцентот не ти чинеше. Не ми се дискутира напразно. Те прашав која е потребата да лажете дека вакцините не штитат, ти ми враќаш со други прашања... Јас аргументи ќе ти наоѓам до сабајле, ти на крај пак ќе кажеш ама еве оној се вакцинирал и пак умре
I posle 2 isto ke bide sekoj veruva vo sto saka duri I vo virusot koj bese a veke go nema od Letovo navaka po nekoja mutacija itn.no lugjevo veruvaat vo toa sto sakaat ne se ni krivi koga non stop opsednuvaat za toa po portalive da bese smrtonosen virus kako na pocetokot eden nemase da ostane na zemjava no na nekoj drug taka mu odgovara verojatno ima prosti lugje koj ne se sposobni da procenat so sopostven mozok virusot poveke e Sega propaganda nego vistina no I takvi lugje mora da ima site sme razlicni
Неефикасноста на мрна вакцините се јасно видливи од графиконите во Норвешка.Линиите јасно зборат. Нормално за тој што сака да види и што не е мрна проваксер.
Omicron: 3 vaccine doses are not enough to stop the new COVID variant, warns BioNTech CEO We must be aware that even triple-vaccinated are likely to transmit the disease… https://www.google.com/amp/s/www.eu...stop-the-new-covid-variant-warns-biontech-ceo
Абе не се вакцинирај и доста труеш! Знајме сите дека не штитат 100%. свесни сме за ризиците и можните реперкусии. Аман веќе.
Како што ти објасна @Kitten, најдорбо да се советуваш со доктор доколку си во дилема. Искрено јас не знам како би било стручно. Се вакцинирав затоа што морав, а не сакав. Не приметив ништо до сега за да се каам. А уште верувам дека тоа што сум прележала (иако е пред една година и повеќе) повеќе ме штити отколку вакцината. И јас не познавам некој што по втор пат се заразил. По групите и форумов ги има многу такви, но можно е и еден пат од двата да не било навистина корона. Докторите советуваат да не се испитуваат на секое антитела. Е сега доколку сакаш да се вакцинираш, а мислиш дека имаш многу антитела испитај си, па советувај се со некој доктор. Може да прашаш и во групата на ФБ што е, не сум сигурна како и е точно името, нешто за совети и искуства со вирусот.
tuka doktorov vika odi,ne cekaj,me prakase uste prviot mesec od prelezuvanje da odam da se vakciniram