Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Јас што читав по српскиве форуми, тие што имаат реакции после вакцина, имаат горе долу слични од сите вакцини. Температура, малаксаност... (конкретно на ана форум читав) Некој со некоја пострашна алергиска реакција не успеав да прочитам, ама да бидам искрена и не можев све да читам, миљон страни мислам има :tmi:
    Сакав да направам профил да ги распрашам дали некој со хашимото примил вакцина и како поминал. Или ако знаете некој од Србија со ваков случај да споделите :?:

На eli25, Tajnaotrovna и Doozy им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Имаше совети од доктори во онаа групата за ковид, и она што заклуив за автоимуни заболувања односно хашимото подобра би била руска, кинеска или Астра Зенека. Фејзер немој, јас еве ако се факцинираме дома, тоа би било руската или Астра Зенека.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    32.544
    @JuLleE, @malerozna, @Ahoy Израел има потпишано договро со Phizer за испраќање податоци на неделно нив. Затоа имаат и толку дози и поефтино им се платени. Не се дел од клиничкото испитување за нус-појави и слично, ама се за ефикасност на вакцината во спречување на ширење на вирусот и клиничката слика. И не е тоа тајна. Само не значи дека на луѓето експериментираат или им даваат нешто што не е безбедно. Еве извадок од новинарски текст: Most importantly, Israel's government agreed with vaccine manufacturers to provide weekly data from the vaccination campaign to them. This includes infection and vaccination numbers, as well as patient demographics such as age and gender. The data is sent to Pfizer anonymously, according to Israeli officials. (Israel′s clever coronavirus vaccination strategy | Science| In-depth reporting on science and technology | DW | 16.02.2021).
    Србија веројатно има слична некоја клаузула. И не е тоа за срамење или кудење. Браво за сите што се снашле.
    Јас стварно чекам било која да дојде тука.

На Tajnaotrovna, SkarletOHara, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    @JoyJoy јас не сум антиваксер, и знам дека најверојатно ќе се вакцинирам оти знам дека само на тој начин ќе заврши пандемијата. Ама сакам да е тоа подоцна. И јас и мм сме со автоимуни заболување, склона сум кон развивање на уште, а знаеш тригер може да биде буквално се. И ми е страв. Се доддека можам, ќе одложувам, за да имам што повеќе информации за нус појави.
    Се надевам Србите ќе бидат транспаренти и ќе објават доколку има последици од вакцините.

На eli25, senjorita-v и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    6.693
    Јас сум со автоимуно и ја примив.
    Добро минав.

На eli25, Tajnaotrovna, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.746
    Допаѓања:
    145.190
    Моите две вакцинирани ,на 70+ после прележаа Ковид на нога. Со сто дијагнози по нив и терапии.

На eli25, Tajnaotrovna, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Која вакцина?

8. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    6.693
    Фајзер. Кај нас само и таа е достапна

На eli25, Tajnaotrovna, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.987
    Одлична сум, треба ревакцина да примам.

За кинеската не знам што да мислам искрено, мој близок ја прими, на пола време пред ревакцина - пневмонија. Негативен е на ковид, ама сите симптоми ги има.

Не дека не може да фатиш ковид после вакцина, ама не би требало пневмонии, температури и врагови да имаш.

На Tajnaotrovna, Doozy, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Која група? Не сум запознаена. Јас баш со фајзер сакав. Или руската.
    Иначе од неколку линка
    https://www.aifa.gov.it/en/web/guest/domande-e-risposte-su-vaccini-covid-19

https://www.eurothyroid.com/files/download/ETA-PHB-Vaccination.pdf

https://www.thyroid.org/wp-content/...VID-Vaccine-FAQ-for-Patients_FINAL_2_2_21.pdf

https://www.ese-hormones.org/about-us/our-communities/clinicians/covid-19-and-endocrine-disease

Извинете за спамот, може требаше во темата за тироидна. Ако некој сака ќе ги преведам во текот на денот, ама воглавно тоа е ставот на некои од светските институти или агенции или групи што се занимаваат со тироидни болести, дека вакцинацијата е безбедна.
    Поединечно која вакцина, што како... тоа ме интересираше од лични искуства. Не знам изреалски јазик, може ќе најдев таму инфо :D

На Doozy, senjorita-v, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Онаа за Ковид и искуства. Инаку да има студија и од САД, дека може да се вакцинираме. Не е контрадикција, ама јас сакам лични искуства.
    Ми страв да не тригер за ново заболувања, ко што сум склона...
    Фејзер не ми е опција заради начинот на кој е правена.
    Руската да.

На senjorita-v и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Ама во САД на пример, немаат од другиве вакцини, тие се Фајзер и Модерна што се на ист принцип правени. Па сите луѓе во Америка со најразлични болести ги примаат баш овие.
    Не е ова лично за тебе, туку од доста луѓе го имам слушнато, демек овие од истоков што доаѓаат, веќе сме примиле такви, па безбедни се... Мислам така си вртиме само муабети.

Edit. ќе ја побарам групата

На Ahoy, CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Да, во САД се тие вакцини и се правени по технологија која прв пат се користи за широка употреба. Никој не знае во иднина што би предизвикале, додека со овие другите отприлика имаме и искуство и знаења.
    А тоа дека веќе ми е чепнат имунитетот, еве претпазлива сум.

На An-na и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.987
    Мое мислење е дека повеќе треба да си претпазлива од вирусот, него од вакцината.
    Да, еднаш поминавме без компликации, ама...

И јас имам автоимуна + ризик фактори, затоа и час поскоро сакав да се вакцинирам и преферирав западњачки вакцини искрено. И мило ми е што имав "привилегија" да влезам во групата со Фајзер.

Нормално, вакцината не е задолжителна и не верувам дека некогаш ќе биде, па останува секој за себе да одлучи.

Околу останати вакцини, познавам само една личност во години што се вакцинираше со руска, сега за сега нема никакви реакции, ама нема ни прележано ковид (тие што немаат прележано обично не ни имаат реакција при првата вакцина).

Скоро сите доктори кај мене барем се одлучија за Фајзер, а меѓу нив има и возрасни со секакви болести. Ако за нив е доволно добра, што да не и за мене.

На Doozy, Tajnaotrovna, СуперДевојка и 8 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Не знам Каме што е поризик. Ќе се консултирам и со матичниот, на кому му верувам исто.
    Многу доктори без двоумење се за вакцинација и самите се вакцинираат.
    Нека стигнаат, нека почне вакцинацијата па ќе се одлучам. Секако сум во последна група јас.

На cresa-jagoda, Biljarkata, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.987
    Знаеш како, да почнеа од нас и мене шубе ќе ми беше :)
    Некогаш е добро да си дупе на светот, милиони се вакцинираа веќе дур дојдеме ние на ред :D

На Sofi.ja, MarijaMi90, smile:) и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.235
    Сега кој што да каже ќе биде претпоставка.
    Само времето може да каже.

Инаку, на Фајзер му фалеле липиди за да произведуваат. Еве не знам како може липиди да им фалат, ако не да им дадам од моите:D.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    251.999
    Па затоа реков, среќа што каснат вакцините, колку подоцна толку повеќе ќе се знае:D

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    18.402
    Јас вакцина не примам, преголем скептик сум за тоа какви вакцини се набавени. Реакции нема веднаш ама можеби ке има за година две? Плус овие новиве типови, од сите ли штити вакцината?
    И синко со тешко срце го вакцинирам, зборам за веќе постоечките редовни вакцини, откако се случи она со поминат рок ум немам.
    Во државава ни прашок со ист квалитет не праќаат, не пак вакцина.
    Лошо е што ке ограничат движење во други држави и ке условуваат со вакцина.

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.235
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.