Ова дојдов да го кажам. Читав синоќе, прво во австрија починала жена набрзо по примањето на некој специфичен број на вакцина од астра зенека го имаа наведено бројот на вакцината кодот што да е не се разбирам, после во италија кај двајца мажи вакцинирани со астра зенека истиот код, тромбоза викаат. Сеуште не било испитано дали е навистина од вакцината тромобозата и смртта. Испитуваат. Во меѓувреме австрија италија и уште 10 тина еу држави ја блокираа астра зенека и овој код на вакцина, уште синока се дигна фамата и блокирањето на оваа вакцина. Сега тука читам и во данска ?
Новавакс ефективна 86 против британската мутација во тест фазата. Против ЈАР варијантата- слабо. The UK trial, which enrolled more than 15,000 people aged 18 to 84, assessed efficacy of the vaccine during a period with high transmission of the UK virus variant now circulating widely. https://www.reuters.com/article/us-...-vs-british-variant-in-uk-trial-idUSKBN2B32ZO Оваа иначе уште не е одбрена. има вакво инфо за веќе одобрените вакцини @Ahoy , или цело време маркетинг ќе си играме ?
Србија до пред 8 години беше земја пред банкрот. Ај да речеше некои земји од типот Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, па да имаше некоја смисла. До пред само неколку години беа далеку зад нас во сите релевантни институции по индекс на корупција, doing business, број на инвестиции по глава на жител, јавен долг, а денес сме ние далеку зад нив, т.е. на дното. Чисто за компарација. Вчера Македонија ја победи Данска во ракомет. Можевме да плачеме и да наоѓаме изговори како тие се светски шампиони, не можеме против нив, скандинавска школа, но ги победивме. Со добар лидер, селекција, тактика, план се е возможно. Проблемот со Македонија е што со неа моментално владеат тотални ретарди, некомпетентни ликови и лопови. Затоа и сме таму кај што сме. Изговори - милион, резултати - нула.
И ако дојде Мицкоски на власт магично се ќе е подобро? Добро знам што зборуваш и да, во право си. Неспособни се, ама Мицкоски и компанија се малтене иста замена. Спојлер Оф топик е ова, модератор нека премести.
Теорија на релативизирање. Фала, не благодарам. Овие се лоши, ама и тие што ќе дојдат ќе се исти, па ај да си ги оставиме овие, зашто нема да има разлика. Со такво размислување никаде нема да стигнеме. Јас не можам да ја критикувам опозицијата, затоа што тие немаат власт во Македонија. Кога ќе дојдат, ако дојдат некогаш, тогаш по нив ќе плукаме.
Не, не и не. Никој не дојде во Србија и не рече: Вучичу, за атер за тоа што сте биле кралство и што си ептен шармантен, ќе градиме и инвестираме кај тебе! До визијата и акалот на лидерот е! Вучиќ гзот го растри од трчање низ светот за да го извлече најдоброто за својата земја од оваа пандемија. Одамна виде и добро процени како ќе се движат работите и кој правец да го фаќа. И јасно му е како бел ден дека вакцината е бизнис, оружје во оваа војна, и ја користи ситуацијата најдобро што може. Што повеќе треба за да се соберат два и два? А каде бил нашиов „лидер“ за сиве овие години, посебно сега во вакви тешки услови, да донесе некоја инвестиција, да се сретне со некој релевантен фактор, да успееше да искамчи барем тоа што им следува на сите освен на нас? Освен на гости кај битангана Борисов, за да си тераат лични бизниси и ѕврчки. Да беше некој друг на негово место (ајде нема да ставам имиња), сега ние ќе се фалевме со вакви импозантни инвестиции, кои ќе ни донесеа многу пари и богами лидерска позиција во регионов. Па проблем ли ќе беше за Кинезиве да си пљукнат на рацете и за три месеци да изградат и кај нас фабрика за вакцини, модерна железница, патишта, логистики и сл. Само ако имавме вистински човек ставен на вистинско место, како што сега немаме.
Скоро сите имаат вакви инфо, само што можеби не се во списанија како Ројтерс, Би- Би- Си..., туку пример во The Lancet. Е тоа, ако имаш многу слободно време можеш да читаш
Никој не пишува за Спутник Уствари јас сум крива што не знам руски Едит-Уствари и Русите пишуваат англиски Experts of the Vector State Research Center of Virology and Biotechnology have confirmed the efficacy of Russian anti-coronavirus vaccines Sputnik V and EpiVacCorona against the virus’ British strain Е со африканецот чорба
Хрватскиот стожер на прес објави дека вакцина со иста серија како таа во Австрија на Астра Зенека ја дистрибуирале во 16 европски држави и додека не се испитаат тромбоемболиите ке биде допрена ваксинацијата со таа вакцина,кај нив досега немале случај и продолжуваат,но добиле многу помалку вакцини од тоа што требало. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...k-dobili-smo-obavijest-iz-astrazenece-1505722 Во меѓувреме и во Словенија проблеми со истатата. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svi...ojave-nakon-cijepljenja-astrazenecom-15057240 СИндикатот на вработени бара здравствените власти да се произнесат за сигурноста на вакцината. Кај нас ке носат "некогаш" АЗ или не?
Засега од Ковакс најмногу АЗ ја даваат, и таа нас ни се "падна". Очекувам сега и Јансен да добиеме од Ковакс...
Само јас не го разбирам Ковакс или Ковакс е изговор да не се прави ништо? Како стигнаа 3000 или колку веќе дози Спутник и зошто само толку?