Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.216
    Допаѓања:
    181.464
    Да, сами си бираме ако се работи за дрога, цигари, алкохол. Ама еве на пример загадениот воздух не го бирам, туку тој мене ме одбра. И илјадници други луѓе. Ќе продолжев, ама пошто не ти се расправа...

На Biljarkata, mal.ecka, LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ај прашај ја бабати колку браќа и сестри имала што умреле од болести за кои има вакцини, најмалку 10 се кладам.

На Glowy, Amellie13, Lianna Anna и 14 други им се допаѓа ова.
  3. snegulka55555

snegulka55555 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    78
    Па да само она остана од нејзините сестри и брат. Но тие не умреа на 50 години. Тие умреа веројатно од старост за сите ќе ги ставам во еден кош 65-90 помеѓу тие години си починаа.

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.143
    Допаѓања:
    88.379
    Секој кој поминал со тешка клиничка слика од ковидов,прв ќе застане во ред за вакцина,за да не поминува уште еднаш низ тој пекол.
    Изборна ќе биде,но ако воведат да не можеш да мрднеш од држава без таа вакцина и тоа влијае на квалитетот на животот.

На LejlaD, Purplelilac, Lianna Anna и 9 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.004
    Допаѓања:
    268.254
    @snegulka55555 колку браќа/сестри на баба ти умреле во детство или веднаш по раѓање, и зошто толку?

Кај баба ми една од 12 деца, 8 дочекале полнолетство, кај другата пострашна е бројката.

На LejlaD, Lianna Anna, JuLleE и 4 други им се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.200
    Допаѓања:
    148.386
    Најпросто како ја сфаќам ситуацијава.
    Од се ова фармацијата се полни .
    Зашто, знаеме сите.
    Дури и да не се прими вакцина која е направена да се наплаќа и да се заработува од неа најверојатно ко таа за грип, така ќе биде и добивка и за тие што нема да се вакцинираат.
    Нив им е win win.
    Тие ќе се тресат секој ден како ќе минат ако фатат , дали ќе биде лесно, ќе мерат сатурација, ќе пијат суплементи и ова се само поситни трошоци.
    Поголемите ќе одат до психијатар кој исто така ќе препише апови за депресии, анксиозност и сл стања, оти реално? Сите ќе побудалиме од ова...
    И пак се се врти околу апчиња и сл...

На LejlaD, CameliaMiller и fana им се допаѓа ова.
  7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    26.943
    Ако сите размислуваа вака лошо ќе беше. Многу. :doh:
    Знаеш што е вакцина прво?

На Purplelilac, happygirl, Scott Weiland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.419
    Допаѓања:
    60.336
    Ќе се вакцинирам. Се би дала да го имам рајатот што го имав пред скапаницава и да не мора да се трескам од земја дали сум се допрела за лице, дали сум ги дезинфицирала рацете, дали сум имала позитивен контакт, дали можам јас некому да му пренесам и да го поболам и многу други работи.

Вака не се живее. Се преживува некој период, ама не можам да си го замислам преостатокот на животот вака, едноставно ова не е живеење, ова е мачење. Да може барем малку да се врати старото нормално би била презадоволна.

Сите вакцини досега сум ги примила и немало проблем. Знам дека е нова и експериментална, ама спремна сум да го прифатам тој ризик. Вака не можам повеќе.

На Amellie13, LejlaD, Lianna Anna и 13 други им се допаѓа ова.
  9. snegulka55555

snegulka55555 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    78
    Nemat umreno kako deca nikoj (mislam za nejziniot brat i nejzinnejzinite sestri) site na stari godini umrele. I nikoj na poragaj nema umreno.

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    За вакцини кои се нови, сфаќам да мислиш вака.
    Ама туберкулоза, морбили, пертусис и сличните илјадници животи збришале а биле речиси истребени со вакцини кои се примаат веќе преку не знам, 30, 40 години и е докажано со време дека делуваат.

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.200
    Допаѓања:
    148.386
    Затоа се враќаат стари болести .

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.419
    Допаѓања:
    60.336
    Значи не е темава за муабет за ефикасноста на вакцините. За тоа си постојат статистики, точни бројки на луѓе кои виделе бенефит од вакцини за туберкулоза, за детска парализа, за дифтерија, магарешка кашлица и за тетанус. Вариола вера е исчезната благодарение на вакцините. Милиони здравствени работници се спасени со вакцината за Хепатит Б. Не сакате да видите како изгледа грло болно од дифтерија, не сакате да знаете што значи од рѓосана шајка тетанус да те убие и слично. Тоа бабите што ви кажуваат тргнете на страна, значи нема простор за сомнеж во докажани, испитани и проверени вакцини.

Оваа не е испитана на популацијата како делува ама искрено не ми смета тоа. Што сака нека биде, ќе ја примам јас. Секојдневно сум во контакт со луѓе, го немам тој луксуз од дома да работам, плус во фамилија имам здравствени работници секојдневно изложени на ризик.

Што сака нека е, пак ќе речам - вака не се издржува повеќе.

На LejlaD, Lianna Anna, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    26.943
    Би ја примала само не знам кога. Ќе следам ситуација. Мада мислам чим ќе се пласира на пазарот ќе е сигурна. Прво се тестира на доброволци. Ние нема да сме први корисници.
    Секако уште лани ова време се знаеше дека во 2021ва ќе излезе вакцината.

На LejlaD и Purplelilac им се допаѓа ова.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Не знам колку сте запознаени,но секоја вакцина и лек пред да се пушти во употреба,подлежи на строги регулативи од EMA во Европа и ФДА.
    За да се одобри за масовна хумана употреба мора да има строги критериуми кои треба да се исполнат и евалуација на сите досегашни претклинички и клинички испитувања за регуларорите да ја одобрат.

Ја разбирам недовербата заради брзината на развивање на вакцината,ама дека сме во трка со времето за спас на населението,само во ова се гледа спасот.

На Glowy, LejlaD, Purplelilac и 9 други им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.262
    Чуму вакцина?
    Нели не се создаваат трајни антитела? Аналогно на ова вакцинава би била како вакцина за сезонски грип. Минимум еднаш секоја година. А ако е ефикасна како таа за грипот, не се надевајте многу на спас од истата.
    Јас сум со хроничен бронхит, па ни на сон не ми паѓа да се вакцинирам и да бидам тест-глувче. Особено затоа што јас како ризична многу потешко би теагирала на евентуални несакани ефекти, отколку здрав човек.
    За плукни-залепи вакцина нејќам ни да праам муабет. А за ограничување на патувања ако не си вакциниран само ќе кажам: Менгеле може вода да им носи на творците на таа идеа.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.004
    Допаѓања:
    268.254
    Абе плукни залепи - форум експерти сме.
    Вакцината за грип се прима секоја година, затоа што грипот мутира секоја година, и благодарение на таа иста вакцина илјадници животи се спасуваат годишно.

На Glowy, Amellie13, BoaVista и 12 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    180.477
    Научниците се луѓе кои развиваат вакцина во лабораторија. Битна разлика е како таа вакцина се однесува во жив човечки организам и тоа со тек на време. Разбирам дека се скратени фазите на испитување и одобрување заради временски и финансиски притисок, чунки ако повеќе пари туриш во истражувањето, поумна ќе биде вакцината. И нормално, кога има вакцина, следува и притисок истата да се користи. И така...времето ќе покаже.
    Туку, тој шпанскиот грип, како воопшто си замина во историјата?:?:

На LejlaD и NarCis@ им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не е заминат во историјата :D H1N1 и тоа, само поотпорни сме станати на него. И тоа...
    И ние пооотпорни, и тој помалку смртоносен после третиот бран... И така...
    Life as usual.
    И овој теоретски би требало да изгуби на јачина оти RNA вирус, тие повеќе грешки прават при реплицирање, само овој побавно мутира од очекуваното.
    https://www.washingtonpost.com/history/2020/09/01/1918-flu-pandemic-end/

На Kitten и LejlaD им се допаѓа ова.
  19. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    77.443
    Screenshot_20201125-145917_Samsung Internet.jpg

На LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    180.477
    Би требало да ја изгуби јачината ама како да добива на јачина, штознам. Втор бран, помлади поединци со фатален исход. Или така ни презентираат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.