Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцина против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Ahoy, 20 август 2020.

?

Дали би се вакцинирале против коронавирусот?

1. Да

613 глас(а)
    53,3%
  2. Не

365 глас(а)
    31,7%
  3. Не знам

173 глас(а)
    15,0%
  1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.259
    Допаѓања:
    181.684
    На CameliaMiller и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    26.508
    Преземен коментар од ФБ на објавата на Филипче дека има отворен портал за вакцинација...
    --
    НЕ! Не вака! АМАН престанете!
    Министре Филипче, не знам кој ви ги води односите со јавност и подготвува дневни пораки за социјалните медиуми, но ова веќе е ноподносливо и навредливо за нас граѓаните што се обидуваме да задржиме здрава памет и здраво тело! Зарем толку сметате вие и вашиот тим дека народот е глуп, па ќе го залажувате со изместени пораки?! За каков процес на вакцинација да се информираме? Зарем може некој од нас немедицинксите лица денеска да се вакцинира? За кои фази на вакцинирање зборувате, кога вие вчера кажавте дека не сакате да кажете кога ќе дојдат било кои од ветените по 10 пати вакцини, за да не дадете лажна надеж? Зарем ќе мижите пред фактот дека и да дојде Астра Зенека многумина од нас ќе имаат задршка да се вакцинираат, оти секој ден по една европска земја го прекинува вакцинирањето со оваа вакцина? КОЈ ве советува дека овој пристап на изместување на вистината и ветувања добро ќе бидат прифатени од граѓаните и поддршката за вакцинирање ќе се зголеми? Било кој со здрав разум и реален поглед (не мора да има било какво искуство во комуникациите), ќе ви каже дека ваквите пораки предизвикуваат или бес или потсмев, дека оние чии блиски се по болници кога ќе прочитаат како ни објаснувате за фазите на непостоечката вакцинација сакаат да викаат, но знаат колку се немоќни и се молат блиските да им оздрават. Оние вторите ќе ви се потсмеваат оти и мало дете ја гледа прозирноста на оваа паракампања.
    Каква кампања ќе водите за вакцинација после ова? Свесни ли сте дека наместо поддршка за вакцинацијата ваквите дневни ужасно лоши објави ја намалуваат довербата кон здравствениот систем и кон вакцинирањето? Па зарем не гледате дека ретко кој веќе верува дека ќе видиме било каква вакцина (освен Астра Зенека која Европа не ја сака), и дека се повеќе се сомневаат дека има причина зошто ние останавме на задникот на Европа за било која вакцина?! Кој ви кажува дека ова е добро? Излезете од партиските кругчиња каде разно разни подлизурковци ви велат дека супер ја водите камапањава за непостоечката вакцина и зборнете со било кој на улица - ќе ви каже искрено дека ваквите „вести“ создаваат нетрпеливост, нервоза, неверување, потсмев и пизма. Аман престанете! Ќе го загрозите вистинскиот процес на вакцинација ако некогаш се случи.
    Држете се до тоа што е факт. План за вакцинација има, медицинскиот персонал се вакцинира, датум за први вакцини нема, бројката на заболени се зголемува. Доволно е и ова мачно, без вакви „вести“. И повторувајте и покажувајте како е да се биде одговорен кон себе и другите!

На eli25, cresa-jagoda, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.322
    Допаѓања:
    18.489
    Чаршиски муабет: голем дел од докторите во Систина биле позитивни.
    Не проверена информација,но друга ми е поентата, дали кај нас се вакцинираат и докториве по приватните клиники?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.092

Уште не. Првата пратка беше за оние во ковид центрите, втората за стоматолозите. Следните пратки ќе бидат за останатите доктори, само не знам како ќе ги распоредат.

На CameliaMiller, eli25, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Не е баш така. Точно е дека се вакцинирале доктори од систина, и кој не друг. Мене ми ја одложија поради доење, меѓутоа ние колегите се знаеме кои сме.

На cresa-jagoda, LejlaD и Annath им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.092
    Можеби, јас не сум слушнала за вакцинирани доктори од приватните. Барем не досега.

На CameliaMiller, eli25 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.549
    Допаѓања:
    39.531
    Кунгуловски е вакциниран, ама до душа она во лаб. во Жан е, можда затоа.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.516
    Во Плодност се вакцинираа пред 2 дена со Спутник.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Кај нас нема ни да се дознае,
    Цел Биотек е вакциниран, ама бар работат со позитивни.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.092
    Можеби. И супер ако се вакцинираат што повеќе доктори, потребно е.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.549
    Допаѓања:
    39.531
    @Annath ти како си од Спутник?
    И другите што ја примивте, ако ве има на форумов?

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Некој што дои да примил Sputnik?

13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.578
    Колку што знам, од Фајзерот примиле вакцини, мал број одвоиле за нив. Ова за Систина.

На cresa-jagoda, LejlaD и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.092
    Немам реакции. Имав болка на боцнатото место на допир и толку. Ама денес и вчера, како да ми тече нос, пола ми е затнат, и се на кивање ме тера. Дали сум преладена, или закачив нешто, или ми е од вакцината, не знам. Повеќе ми личи на алергиска база дека е, од маските можеби, оти деновиве по две носам, една хируршка, една кн95. Не е лесно постојано да се носат, ама морам.

Има колеги што се пожалија на реакција, главоболки, температура, омалаксаност... има доста варијации.

На CameliaMiller, eli25, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Колеги или колешки? Оти има истражувања дека кај жените појаки биле реакциите. Не само од оваа вакцина, од сите било така...
    И јас луѓе со реакции што ги знам, сите жени биле. Додуша повеќе жени и знам што се вакцинирале...

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.092
    Мешано. И колеги и колешки.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.549
    Допаѓања:
    39.531
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    ЕУ земјите имаат доста стрикни и ригорозни протоколи кога се во прашање било какви несакани ефекти на лекови (во случајот нели вакцината). Моментот кога ќе се јави посериозен несакан ефект, сè се стопира, се додека не се разграничи/исклучи дали несаканиот ефект е последица од лекот/вакцината. И добро е што е тоа така, само лошо е кога се дава и политички акцент на сето тоа. Буквално се бомбардира народот со секакви информации и после очекуваш задоволителен број на вакцинирано население.

На Glowy, CameliaMiller, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  19. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Или тоа или затоа што не сакаат да сносат последици за одлуките што ги донеле, па нема никаков проблем никаде.
    https://www.cnbc.com/2020/12/16/cov...sA8ZcFXrc2hYKDu-yGoGVeUhs4KbbGkCSjBqhJ_p9ozTA
    За Србија посебни се тие за нив, се знае :muscle:

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.259
    Допаѓања:
    181.684
    Не сум баш сигурна дека можеш да ги тужиш. Ко да прочитав нешто обратно:?: А иначе баш ќе се досудиш, ако тргнеш против нив. Сигурно. По едно 200 години(waiting)

На gjoker4e и BloodElf им се допаѓа ова.