Група лекари бараат транспарентност за нуспојавите на вакцината со оглед на тоа што дел од вакцините ќе треба да се примаат во 2 дози. Нивниот став се базира на тоа дека луѓето доколку луѓето не бидат информирани што ги очекува после примање на вакцина, многу од нив ќе се обесхрабрат после примена една доза бидејќи многу веројатно ќе имаат симптоми кои се одлика на послаба ковид слика (треска, главоболки, мускулни болки). Транспарентност пред се. А некако, за тоа не се зборува воопшто, м? Сите очекуваат дека ќе отидат, ќе се вакцинираат и се кул. И од шпанската грипа вториот бран бил појак од првиот. Третиот најјак. Плус Македонија и цел Балкан немаа прв бран оти се затворија прерано па не ни успеа да продре вирусот. Е сега, оној професорот на медицински, Никола Пановски, што редовно пишува за Ковид и е дежурен советник во ФБ групава пишуваше денес дека терапијата стандардна која им се дава на ковид пациенти кај нас не би ја издржал ни здрав атлетичар. Можно е труењето со антибиотици скапо да го плаќаме. Најскапо, на крај краева.
Мајка ми е ризична група и со години се вакцинира за сезонски грип. Ефикасна е за неа. Со години нема фатено грип. Ако постои превентива, зошто ризик и затварање во пештера дома,наместо нормален живот.
Најсоодветен збор - труеме. Превентивно сумамед. Асимптоматски сумамед. Кивнав три пати сумамед. За секој случај сумамед. За оние кои се доволно критични, разбирам сите можни средства да се користат да се спасат. Оние што веќе се таму што немаат што да изгубат, само да добијат. Ама циркузов и магичниов круг на антибиотици кога тотално се беспотребни, јас жими се' не знам дали некаде на светов постои, во било која жичка подобра земја.
Ама сигурна ли си дека ќе биде превентива? Знаеш дека за вакцина обично процесот трае од 5 до 15 години? Просек 10 години за асолно истражување за да, колку/толку, се рече дека е безбедна пред се. И ефикасна Па и после толку истражувања се „надоградуваат„ (не ми текнува посоодветен термин) вакциниве. А вакцина склепана за една година може да биде ефикасна, ама... може да биде и најголемо фијаско и да однесе далеку поголем број животи од вирусов. Шах, мат! @CameliaMiller Аман со муабетите дека сме експерти Колку што е Били ГејЦ и терористон од СЗО експерт, толку сум и јас. Штом они ја водат пандемијава и се главни фаци, зошто јас да не си кажам свои размислувања базирани не на гугл срч, туку на малку посериозни истражувања кои ги прават експерти, замисли си. Знам јас што е вакцина за грип и знам дека вирусот мутира, исто како и овој, така што минимум еднаш годишно, боц. Плус, ефикасноста е голеееем прашалник. Безбедноста такоЏе. А Менгеле и Хитлер стратегиите кои се вртат како информации не знам како може некого да остават рамнодушни, не само рамнодушни туку и едвај се чека истите да се спроведат. Толку ли ни го имаат испрано мозокот? Убаво викаат раздели (или во случајов исплаши) па владеј!
Викаат и владеење со страв, со децении трае веќе. А стравот е толку добар двигател на толку ,,корисни,, нови вредности. Тие ко нас секако се во изумирање, се ближиме кон возраст на која е неоправдано да живееме.
Од муабети со блиски и подалечни, ова е генералното мислење на скоро сите со коишто сум дискутирала на темава. Па до некаде и моето, со тоа што сепак повеќе натежнувам кон оптимистичното гледање дека вакцината нема да ни донесе зло и компликации, туку дека ќе не извади од ситуацијава. Сепак се поминати главните клинички фази и нема да ја пуштат туку-така. Да бев повозрасна и со хронични болести воопшто немаше да се мислам дали ја примам, затоа што шансите да развијам ковид компликации или компликации од вакцината би биле неспоредливи. Па имајќи предвид дека ќе помине време додека се произведе и дистрибуира соодветна количина на вакцини за целото население на планетава, најпрво ќе бидат вакцинирани ризичните групи кои секако (според мене) е подобро да ја примат вакцината, наместо да ризикуваат да фатат ковид. Нус-појавите сметам дека би биле изолирани случаи. Но останува да видиме. Сепак мислам дека вака или онака сите ќе ја примиме ако сакаме да продолжиме да живееме по старо. --------- Инаку, во однос на дискусијата за донирање црн дроб - само еднаш може. Иако скоро целосно се регенерира функцијата на црниот дроб, хепатоцитите во суштина не се регенерираат одново, туку пролиферираат, а треба да се земе предвид и крвотокот, затоа што трансплантацијата на органот се врши и со дел од крвните садови. Но, небитно...мислам дека не е ништо ново тоа што луѓето си гледаат најпрво за себе и своите блиски. Како созреваш тоа ти станува еден вид на алатка за преживување. Но не значи дека нема да помогнеш на друг, ама сепак убаво ќе размислиш.
Од шпанскиот грип, вториот бран бил најјак, третиот бил послаб, иако смртноста не била баш мала. Провери си го инфото. А за терапијата, и јас го читав тоа од Пановски. Затоа сум изреволтирана од првата линија на здравството - матичните лекари. Се' ќе препишат, само да си го покријат газот. А реално, голема грешка се прави, особено со антибиотиците. Ама, за секој случај
Третиот бил појак од првиот, а послаб од вториот. Во право си. Сум се помешала. Ми останало во глава само дека и третиот не бил за замерување, ете, лаичка грешка. Сеедно, не е за замерување. И никој не вика дека и со ковид мора да е така.
Јас статијата за имунитет си ја приучував, оти трет пат бројам денови од контакт. Носев кн95, дезинфекција, ама се крстам дека го прележав и ме штити иако немам антитела. Сега не сфатив за она година дена заштитен. Вакцина? Со оглед дека трет пат се тресам, еднаш бев позитивна и вакви стресови ме уништуваат, најверојатно би примила. Не можам веќе вака, сериозно.
Да Ана, на центрифуга не' пуштија. Вас два-тројца ве промашиле. Бил ГејЦ не е експерт за медицина, ама да мислиш дека имаш пристап до барем слично информации, просто за неверување е. Али терај. Тапшајте се дека знаете повеќе и откривате топла вода.
Добро, а Маск или Гејтс имаа повеќе информации оти се испотепаа и за ништо околу пандемијата не се сложија?
Не тврдете нешто за кое ни експертите не се доволно сигурни. Сепак сеуште се испитува ковидов. Нов е, мутира, се' се прави за да се превенира од ширење, ама е вирус. Бар досега беше. Сега нашиве бар експерти како се политизираат можеби и антибактериски ќе го направат и го прават, ама нашиве не ги ни рачунам у експерти. Најголема смртност имаме, жива брука сме. У се и секогаш и засекогаш. Сепак треба да се трудиме за подобро утре, јас би се трудела оти сакам да знам дека сум пробала се. Друго е цртката. Ама психички да се реметам ко што се реметам не можам повеќе, а мн се реметам...
Па не знам, ама би требало да биде за луѓе што работат директно со пациенти, особено со ковид пациенти. Ќе кажат, не знам.
Нема да биде задолжителна, ама веројатно многу нешта ќе зависат пд тоа дали имаш примено вакцина или не, како на пример летање со некои авиокомпании (Австралиската Qantas веќе го најави ова), влез во некои земји и сл.