Мене ме интересира со новиве мерки и невакцинираните трудници. Ексик кафичи и кафани, ама доколку навистина трудница има потреба работно да присуствува на настан, работилница и сл.што да приложи? Spoiler позитивен тест од бременост?!
И мене тоа ме чуди, бидејќи некои доктори не дозволуваат вакцинирање во бременост. Јас затоа сим многу збунета и барам мислења од 10 различни доктори и сепак одговорот е дека на крај одлуката е моја, но тие не препорачуваат.
Имав искрено.. месец дена главоболки болки во цело тело,половината.. Уште не сум сигурна дали ќе земам втора доза..
Читам само како се вакцинираат доилки и како и они и бебињата се моментално супер. Но што ако вакцината понатаму во развојот на бебето има некои последици? Не ми е страв од реакцијата од вакцината, туку да не има последици кај бебето во иднина
i jas se mislam za vakciniranje, bebe e mesec i pol. iskreno strav mi e od vakcinata, ama nekako uste poveke se plasam od koronava. nikoj ne znae sto e najdobro, site ostavaat odlukata sami da si ja doneseme
Фајзер е као најспитана за доилки/трудници, но сите се безбедни веќе според најновите истражувања. Јас ќе се вакцинирам со Синовак. Искрено после сите нови нус појави што секојдневно излегуваат со Фајзер, не би ја примила таа. Бебе е 9 месеци.
Zdravo i jas sakam da se vakciniram 16-ta nedela sum...genikologot mi sovetuva da se vakcinaram a maticnata doktorka da pocekam...te molam za iskustvo vo koja nedela se vakcinirase i kako pomina? balgodaram
Исто размислувам. Ме плашат нус-појавите на Фајзер, како и најавенава трета доза која ќе претстои, иако до скоро бев 100% решена дека неа ќе ја примам. А и во пунктот кој ми е во близина, онаму каде би се вакцинирала има само Синовак и Астра Зенека. Букурешт и Јане се невидени митинзи од гужви, немам намера со мало дете да чекам со часови. И јас би сакала некоја доилка вакцинирана со Синовак да сподели искуство.
ЗА ТРУДНИЦИТЕ И ДОИЛКИТЕ БЕЗБЕДНИ СЕ ВАКЦИНИТЕ НА „ФАЈЗЕР“ И КИНЕСКИТЕ, ВЕЛИ МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО
Според директорката на Клиниката за гинекологија д-р Викторија Јовановска, жена во репродуктивна фаза не треба да размислува дали да прави тест за бременост пред да се вакцинира. „Бремените жени треба да примат вакцини согласно упатството од производителот“, ни рече д-р Јовановска. Ова е крајно неодговорно, само толку ќе кажам.
Здраво, јас живеам во Франција, трудна сум, го прашав гинекологот што мисли за вакцината ми рече"јас сум за сите да се вакцинираат освен трудни жени, ако сакаш да се вакцинираш на твоја одговорност е, единствено во второто тромесечје и со фајзер" јас искрено не сакам вакцина, страв ми е за бебето, а и кога стучно лице ти го каже ова најнормално е дека нема да сакаш и тука мерките се исти, за секаде мора тест, вакцина или прележан дури и за болница. Ме интересира дали има некоја трудница која веќе е породена а била вакцинирана?
Мене ме бодри и тоа што имам прележано да се вакцинирам со Синовак. Доктор ме советува дека една доза Фајзер ќе ми е доволна но така не се добива сертификат. Синовак е помалку ефикасна ама дека имам прележано затоа ќе се вакцинирам со таа.
I mene bas toa me interesira... Mene genikologot me sovetuva da se vakciniram samo posle 13-ta nedela so vakcinata na fajzer ili sinovak no poveke bese za fajzer a se rasprasav i po drugi doktori-genikolozi i site bea za...jas sega sum 16-ta nedela no se dvoumam nekako mi e strav
Јас сум бремена прво тромесечие, не би се вакцинирала сега. Ама ме мачи нешто, еве кај нас во населба на пријателка и побараа сертификат за влез во маркет (иако во одлуката не беа спомнати), а со мерките од владата очигледно бремени жени не се изземени. Како ќе постапувате во вакви случаеви?