Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање на доилки и трудници против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од PurpleMind, 17 февруари 2021.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.259
    Допаѓања:
    181.685
    Бремената ќе си седи дома, не ради маркетот туку ради себе. Особено сега, пикот расте ли расте. Ќе пазари некој друг.

На tina2018, LazaLaza, Ljubova и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Маркет го дадов како пример. Сакав да кажам очигледно ќе ги заоструваат мерките и за други места. Најмногу ме загрижува болница и аптека.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.171
    Допаѓања:
    5.729
    Во болница сигурно нема да забранат да влезеш без сертификат.

На Ljubova и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Знае ли некоја, каде има Фајзер моментално?
    Има ли во Јане Сандански?
    Планирам наредна недела да одам.
    Многу се мислев и ми е страв, но 4 педијатри ми дадоа зелено светло дека можам со Фајзер да се вакцинирам и дека нема да има последица врз бебето.

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Таа една што е породена а примила вакцина не треба да ти е доволен доказ дека вакцината е топ за сите трудници, многу погрешно ти е мислењето- "како она така и јас", зашто ти си еден организам со склоп на различни гени од нејзините. Секој треба да го процени ризикот и да одлучи сам. Докторите не препорачуваат зашто нема доволно јака студија околу бремените. Секоја одлучува на свој ризик.

Гледам се повеќе луѓето пристапуваат кон вакво размислување, ако него ништо не му е, сигурно ни мене, камо вака да размислуваа попозитивно во однос на прележување на вирусот наместо хорор филмови, анксиозност, депресии и страв од смрт.

На nevermet18, Ljubova и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.429
    Мислам дека за доилки секаде би требало да имаат. Секако секој понеделник има дотур, па евентуално да се јавиш во вторнкк таму каде што сакаш да одиш.

7. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Screenshot_20210825-161443_Facebook.jpg

Со бременоста ми се појави и параноја.(facepalm) Можеби нема да има вакви случаеви кај нас, само ме интересираше што мислат другите феминки.
    Поздрав

8. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    544
    Јас сум 13 недела, вчера бев во веро јамбо и рамстор само им кажав дека сум бремена немам примено вакцина одма ме пуштија без никаков проблем.

На Ljubova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.259
    Допаѓања:
    181.685
    Овие заминале чекор понапред(facepalm)
    Ваков притисок не е нормален, особено не за трудници:x
    Ова Србија?

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.552
    Ова е веројатно за нивна заштита, не ради притисок. Многу се испозаразија токму во болници. И не само невакцинирани него сите ризични треба да се држат понастрана ако не е нешто итно. Барем сакам да верувам дека не е ради притисок...али какво време дојде, кој знае.

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.259
    Допаѓања:
    181.685
    Ради чија заштита?
    Ради чија и да е заштита постои тест за ковид. Мене и вакцинирани и невакцинирани ми се исти, дури имаат негативен тест. Или исто ризични кога истиот го немаат. Секако ова не е популарно мислење ама ете...Ако пцр не е меродавен не знам што е меродавно.

На Ivana-Iva.94 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.552
    Да де, на тоа мислев, не само невакцинирани. Пцр е меродавен ама зависи од тоа кога е направен. Ако вирусот е во фаза на инкубација може да даде негативен резултат. У фамилија личност ми се зарази од таква со негативен тест у болница. Едвај преживеа. Од таму фобијата од болници.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lepoticata

Lepoticata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    543
    Јас сум породена трудница вакцинирана со Фајзер во 29та и 32ра недела. Поминав екстра лесно со двете дози. Бебе е екстра здраво, исто и јас. Раат бев во болница на пораѓање и на прегледи, и сега сум пораат за дома да ми дојде некој за помош, јас да излезам надвор, и слично.
    Сега дојам бебе, и го дојам и поголемиот син за и тој да има заштита. Со една вакцина 3ца се заштитени. Се надевам ова ќе помогне за донесување одлука.

На Butterfly1107 и Anodce им се допаѓа ова.
  14. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Zdr majki imam 6 mesecno bebe I visoki trombociti a da se vakciniram ne sum bas za da vase mislenje vakcina za doilki

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Бремена не би се вакцинирала претпоставувам, како доилка уште одма без размислување. Околу тромбоцитите само доктор може да ти каже.

На mal.ecka и Yyyyyy им се допаѓа ова.
  16. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    360
    Бремена сум 22-ра недела, нормална бременост, без никакви отстапувања досега. Почнува да ме загрижува брзово и лесно ширење на делта сојот. Досега викав дека нема да се вакцинирам во бременост, но штом се породам веднаш кога ќе биде дозволено.
    На работа морам да почнам од септември, во мое приватно школо работам и нема кој да ме замени во групите што јас ги водам, тоа подразбира контакт со 20-30 деца неделно. Носиме сите маски, дезинфекција на секои 10 мин, прочистувачи на воздух, сепак со тоа што од годинава и редовно ќе одат со физичко присуство, ризикот е поголем од лани.
    Докторите од една страна викаат вакцинирај се ако си ризична да се заразиш, од друга страна не е доволно испитано ако не мораш, почекај. И сега? Не е вакцинирањево од мерак или желба, се нервирам што нема јасни насоки. Што е тоа заради кое што викаат ако можеш да се заштитиш почекај? Има нешто ризично во вакцината за бремени или само заради неиспитаноста па не знаат што да ти кажат? Тоа што морам на работа, не е доволна причина да примам вакцина ако истата може некако да му влијае на плодот.

Ме интересира врз база на што даваат докторите мислење за или против и дали има некоја што се вакцинирала и се породила без никакви нус појави ни кај неа ни кај бебето?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    35.270
    Во слична ситуација сум и јас. Гинекологот вика после 12та недела можеш ако сакаш да се вакцинираш.
    Матичниот вика внимавај многу, но со оглед дека си прележана, немој да се плашиш.
    А искрено, ептен ми фуфка мене.

На mal.ecka и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Green Ivy

Green Ivy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    23
    Jas shtom se porodiv, se vakcinirav. So Moderna. (samo moderna i fajzer so dostapni vo Shvajcarija)
    Super e se, normalno si techat rabotite, bebeto e skoro 4 meseci.
    Ovde se vakciniraat i trudnici, od 2 semestar.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И тука похрабрите гинеколози препорачуваат после прво тромесечие, другите се оградуваат зашто сепак е нова вакцина. Затоа реков да сум бремена во моментов не би се вакцинирала зашто би се плашела, секако се пазиме. А за доењето колку што сум информирана можеш да пренесеш само антитела.

20. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    10.197
    И јас сакам да се вакцинирам али ми е страв сеуште...
    Колку месеци е бебчето?