Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање на доилки и трудници против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од PurpleMind, 17 февруари 2021.

1. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Секако дека има статистика за ефектот на вакцината врз бремените жени, меѓутоа резултатите не се задоволувачки па не ги објавуваат, дури пробале и да манипулираат со бројките.
    Поодамна имав ставено линк дека ваквината и нема баш добро влијание врз бременоста, оспбено раната бременост.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Здраво девојки. Имам прашање, не знам дали е за тука, но ќе се надоврзам на темава. Верена сум 2 години и 3 месеци. Свадба не можиме да направиме заради коронава. Е сега прашањето со вакциниве. Дали се сигурни вакциниве и дали влијаат на девојкиве, конкретно за стерилитет? Некои ми викаат нема врска, други дека се штетни. Страв ми е, можеби нема ништо, ама како рекле ко ќе ти пуштат мува... Чекам ваше мислење и дали има тука некоја девојка која е вакцинирана и останала бремена?

3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.549
    Допаѓања:
    39.531
    Не, не, не.

4. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.405
    https://zenskimagazin.mk/za-trudnic...anevska-za-vakcinite-i-stravot-od-neplodnosta

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Малечок е мојот 1 месец, и јас се плашам за реакции за мене.
    За бебето се конслутирав, ми кажаа нема никаква реакција да има.

6. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.378
    Допаѓања:
    26.361
    Јас се вакцинирав пред 10 дена бебе е 4 ипол месеци немав некоја реакција малку главоболка и болка во рака

7. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Не предизвикува стерилитет, но доколку се прими за време на бременост може да има несакани реакции.

8. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.089
    Допаѓања:
    10.197
    Јас и за мене, но и за бебето се плашам:sweat: 2++ е моето, и тоа е малечко..

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Буквално 4ца педијатри прашав и тоа на детска клиника и во систина.
    И сите ми кажаа дека реакции за бебето нема.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    963
    Јас ги имав сите можни нус појави (темп. болки во зглобови, во рака, омалаксаност...), ама траеа буквално еден ден и толку. Бебе беше супер, си цицаше најнормално.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Во Јане мм се вакцинираше со фајзер.

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.427
    Само распрашајте се дали боцкаат по пунктовиве. Имам пријателка се жалеше дека ја вратиле во ј.с. да дојде откако ќе наполни бебето 3 месеци.

На Traveler91 и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  13. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    23.278
    Утре имам можност да се вакцинирам со Фајзер. Бебево уште малку ќе има 6 месеци. На 10ти септември сме на вакцина со него, таа што е на 6 месеци. Ме интересира дали може да се вакцинирам или да почекам прво да ја прими бебево вакцината, па по некое време да се вакцинирам и јас? Не знам што да правам многу се плашам, а ќе мора да се вакцинирам, за 2 месеци треба да почнам на работа.

14. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Мене др ми рекоа вакцинта не се лачи во млекото, има логика или како ви рекоа вашите доктори? Примив прва доза немавме реакција ни јас ни ќерката, се мислам за вторава доза дали после вакцина еден ден да се измолзувам и фрлам...

На ButterflyKB12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Најдобрата другарка забремени 1 месец после втора доза Фајзер, а претходно 2 години пробуваа за бебе :) Плус и прележа Ковид.
    Јас сум доилка и се вакцинирав со Спутник, од втора поминаа веќе 3 месеци, сите сме добри, имам многу антитела и то...
    А за вакцината во бременост секако дека има ризик, има и ризик од вакцината од грип па ја препорачуваат на трудници секаде, зашто се знае што може грипот да му направи на бебето.
    Трудни и невакцинирани мора многу да внимаваат. Смртноста кај трудници со Ковид е огромна. Компликации од прележан Ковид во бременост исто така има. Другарка моја имаше ковид во 16та надела, со температура 2/3 дена и од нигде никаде се породи во 32ра недела.
    На мм братучетка, рана бременост и Ковид се породи во 27ма недела.
    На мајка ми другарка, ќерка и ја породија со царски веднаш штом влезе во 36та недела. Постелката и презреа пред време, д димери цело време околу 10 000....

На Филотеа и Lepoticata им се допаѓа ова.
  16. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Трудница сум , 26 полни недели и денес вакцинирана со Фајзер.
    Добив зелено светло за вакцината од гинеколог и од други доктори кај што се распрашав.Никој не кажува оди вакцинирај се , мораш, одлуката е лична на секого.Но препорачливо е ,бидејќи овој новиот сој е многу поопасен од другите и може да направи големи штети и за трудницата и за бебето . Затоа се одлучив.Читав и многу странски статии и истражувања, таму веќе голем број се вакцинирани и породени веќе некои,било се во ред.Се надевам кај секој ќе биде така.:) Нормално меѓу првата и втората доза и понатаму морам да се пазам многу , но и се надевам воедно дека не донесов погрешна одлука.

Инаку со сите гинеколози и док.што се консултирав ми препорачаа најдобро при крај на 2 триместар,за да се стекнат што повеќе антитела за третиот кој е најризичен од зараза со короната.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    565
    Zdravo, dali moze da se zeme potvrda od ginekolog deka si bremena i so toa da se osoboden od vakcina ?

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.552
    Вакцината не е задолжителна. За што би ти требала потврда? Ако е за кафичи и молови, ако си бремена секако е добро за тебе да се држиш подалеку од гужви и потенцијални извори на зараза.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.223
    @minne992 Ја примив и втората доза. За разлика од првата сега поминав ептен лесно, само мала болка во раката. Првата вечер имав блага треска со парацетамол помина.
    Толку се плашев и одоговлекував од страв, а баш лесно поминав :)

На mal.ecka и minne992 им се допаѓа ова.
  20. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.378
    Допаѓања:
    26.361
    Јас со првата така бев тек сега на 13ти ке видиме како ке е втората
    Се надевам дека лесно ке поминеме :)

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.