Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање на доилки и трудници против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од PurpleMind, 17 февруари 2021.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    ние така од јуни дури сега, во вторникот се вакциниравме

На mal.ecka и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
  3. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Има некој информација со високи димери и наследна тромбофилија дали смее да се прими вакцина? Овие две работи водат кон зголемен ризик од тромбоемболични настани, и баш заради нив сакам да се вакцинирам во 7ми месец од бременоста, а баш заради нив и ми е страв да се вакцинирам.. Ако има некој инфо, за било која од состојбите, би ви била благодарна :sun:

4. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Да прашаш доктор најсигурно, ама јас не се вакцинирам од причина што овие што се вакцинираат му велат не планирајте бременост наредните 6 м или 12 м незнам точно. Логика ми нема за нив да не е безбедно да планираат бременост, а ние бремените да се вакцинираме.. Сомнително ми е премногу тоа... Блиски мои со 2 дози вакцина се заразија повторно така да и не знам што чоек точно да мисли и како да направи.. Се виде дека и вакцината не штити 100% и дека нема пишани правила за ништо. Прележана сум ама искрено неверувам дека ниту вакцината ќе ме заштити ниту имунитетот од повторна зараза

Последна измена: 30 септември 2021
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.298
    Допаѓања:
    33.606
    Консултирај се со гинеколог, трансфузиолог и лекар од пункт за вакцинација. Мора сите параметри да ти се контролирани во одредени граници за да можеш да се вакцинираш. Ако ти се контролирани, мислам дека не би имало проблем.

6. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Искрено, мене не ми е страв од самата зараза - страв ми е од сериозен исход, за мене или за бебето. Голем дел од тие шо ги знам се вакцинирани и се имаат инфицирано, ама ништо посериозно не развиле.. Шо не знам дали ќе биде случај со мене, а не сум фан на руски рулет 8) да знам дека ќе кивнам 10 пати и носот ќе ми тече 3 дена-не би се замарала.. А докторите си имаат свое лично мислење, што го почитувам, ама почитувам и мислења и заклучоци од научни истражувања

На Snow white му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Те разбирам, ама најубаво да си се консултираш и со стручен доктор оти вака само ќе ти се помешаат размислувањата. Секој одговара за своето здравје нормално. Јас прележав пред 1 година и потешко поминав дома ми остави последица и тоа квалитетна. Секоја година сум го прележувала сезонскиот грип ама ова беше појако од сезонски грип искрено да си кажам. Така да да не бев бремена сигурно ќе бев вакцинирана ама вака повеќе се плашам од вакцината отколку од вирусот во оваа ситуација

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.223
    Се мислев дали да пишам.. Трудници, мој совет не се вакцинирајте барем не во прв триместар. Моја блиска изгуби бебе 10 дена по примена вакцина…

Доилка сум вакцинирана со две дози, но ова за блискава ептен ме стресе ..

На elimkd, mal.ecka, Anaksunamoon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Јас сакам да се вакцинирам, ама ме плаши тоа што уште не ми се регулирани димерите после пораѓај. До кога да чекам па пак да испитам еве не знам, не ми се фрлат пари секоја недела за испитување на приватно, а не даваат упати за на државно за трансфузиологија... Ужас

На mal.ecka и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  10. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Во кој месец? Трагедија навистина, кој поминал знае, ама сигурно имало и други причини..

Колку ти беа на пораѓај, и колку ти се сега? Зарем не паѓаат брзо!? Хах, тогаш и јас ќе се изначекам..

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.596
    Многу ми е жал.
    Сакав да кажам дека овде вакцинираат во втор и трет семестар но не и во прв семестар од бременост.
    И претгоходно знам кога бев бремена баш кажуваа дека се вакцинираат во втор и трет а никако во прв семестар. Ме зачуди ова како вакцинираат во прв.

На mal.ecka и mssuniquee им се допаѓа ова.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    4 000 5 дена после пораѓај, а таму ме боцкаа клексани. Дома продолжив да се боцкам, 2 недели после пораѓај беа 1 370... ОД тогаш не сум испитала, помина 1 месец од пораѓај.

13. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.223
    Прв триместар знам беше. Мажена е во Косово и се вакцинирала за да може тука кај нејзините да доаѓа без тест.. Имала мн големо крварење, така имала спонтан.. ептен жал а и страв ми падна:| Нормално и течеше бременоста се до вакцинирањето. А точната причина кој знае што била

На mal.ecka, Anaksunamoon и elimkd им се допаѓа ова.
  14. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    219
    Дали за трудниците бараат сертификат за влез во молови кафичи итн? Се случи да ми побараат во мол и кога ми го виде стомакот рече аа извини влези...

15. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.502
    Жени моментално сум 27 недела,значи ќе влезам во 7ми за една недела, во план сум да се вакцинирам, дозволено ми е од матичниот гениколог, ако може некоја да сподели искуства како поминала и дали понатаму бременоста си течела како што треба. Мене ме предомислуваат луѓе шо немаат допирни точки со медицина и рекла казала муабети.

На elimkd и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.128
    Од таквите да се плашиш

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Таквите сѐ побројни и сѐ погласни. Мене ме плашат само моите ддимери, не знам на што специјалист да се обратам да добијам веродостоен одговор дали и кога смеам да се вакцинирам

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.093
    Пробај со трансфузиолог. Ама приватно, не државно. Од срце ја препорачувам др. Елена Амбаркова Виларова од Жан Митрев.

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Прашав еден трансфузиолог од една приватна болница. Неговиот одговор "Не се вакцинирај!" Кога го прашав "А дали ќе преживеам ако се заразам бремена, со новава дијагноза за наследна тромбофилија?" одговорот му беше "Нема да се заразиш". Малку премногу оптимистичка прогноза за еден доктор, а јас многу сакам егзактни науки, како статистика и математика, па неговиот одговор го земам релевантен колку и совет од комшивка :^)

На mal.ecka, Leat, Cosmic Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Од таквите да се плаши ама ни самите доктори и специјалисти немаат конкретен одговор. Не е поминато ни доволно долго време за некој да гарантира. Сите сме виделе секакви нус појави на помал процент луѓе. Јас не би да дам нешто за кое што треба сама да потпишам дека се сложувам доброволно и плус никој ништо не гарантира сите креваат раце. Се додека дојам нема да се вакцинирам. Кога ќе завршам тогаш.