Се вакцинирав денес со фајзер, веднаш доев после тоа. Засега сме во ред и двајцата, се надевам ќе продолжи така. Многу ме интересира дали и беболо ќе има антитела.
Честито!!! Како дојде до фајзер? За антитела, се излачуваат огромни количини IgA во млекото, но зависи од возраст на бебе, како старее, се намалува абсорбирањето на антитела во крв, но сепак се обложуваат уста, грло, идгестивен тракт со нив. Нема штета, само корист.
Јас кога би била бремена НЕ би примила ниедна. А сега прифаќам било која. За доилки на мали бебиња до 6 месеци исто мислам дека е подобро да не се прими ако веќе се на ексклузивно доење. Јас лично ако доев поголемо бебе од 6 месеци ќе се вакцинирав, па ако треба и ќе го одбијам. Епа добро никој со сила не тера за вакцини, ама таа несебичност демек дојам па не се вакцинирам скапо може да чини. Моја другарка скоро се вакцинираше со Астра Зенека и го одби малото кое и не беше толку мало 16 месеци. Исто и семејна пријателка здравствен работник одби 7 месечно бебе за да се вакцинира со Спутник. Од страна ја осудуваа некои нејзини блиски демек мало е бебето да почекала, себична била трчала да се вакцинира, му ускратувала мајчино млеко на бебе за да се вакцинира, вакцини ќе имало кој ја брзал итн. Она само им врати дека посебично е да се изложува на секојдневен ризик и тоа бебе да остане без мајка.
Да имавме малкучка поразбрани луѓе таму во власта, на оваа мајка требало да и одобрат Фајзер па ни таа на ризик ни ма бебчето ќе му ускратеше мајчино млеко кое и те како е битно и после 6 месеци.
@PurpleMind како е кај вас, како доби Фајзер, имате право да бирате, како за доилка ти одобрија? Не си во мк нели?
Никој нема право да бира, Астра зенека не ја даваат на лица под 65, освен тоа одговараме на прашања општи за алергија и реакција на лекови и дали сме бремени.
И јас уште го дојам малово (19 месеци има) ќе се вакцинирам крај на мај па се надевам дека нема да има никаков проблем (последниве денови не цица нешто активно )
Jas licno go prasav Mitko Ivanovski od Sistina i mi kaza da se vakciniram, a planiram bremenost so cryotransfer letovo. Mi kaza covekot slobodno vakciniraj se. I Plodnost ima objaveno na sajtot nivni, deka prepiracuvaat vakcinacija pred bremenost.
Некаде слушнав дека ако се вакцинираш дека 6 месеци не треба да остануваш бремена. Ова не знам дали е од доктор. Дали некој се има консултиранп со доктор дали е во ред да се вакцинираш пред да останеш бремена?
Смееш да се вакцинираш и да останеш трудна во истиот момент. Тоа со чекањето е застарено од постари генерации доктори, што се водат според поранешни практики, а не според најнови анализи од вакцини произведени од пред 10 години навака. Вакви прашања најдобро ќе ти одговарат СЗО(светска здравствена организација) https://www.uchicagomedicine.org/fo...mrna-covid-19-vaccine-pregnancy-breastfeeding
@Ahoy, ќе те означам овде, ако можеш мислење за овие категории? Ние ја бараме Фајзер а веќе и Синофарм ја примале некои жени.
Не гледам зошто Синофарм би била проблем за трудници и доилки, ако Фајзер може Нема скоро воопшто податоци од Синофарм за таа категорија, но е стандарден тип на вакцина кои е најдолго употребуван до сега. Мислам дека и СЗО ги има одобрено и двете вакцини за трудници и доилки (ова да се провери, не сум сигурен ), така што мислам дека е во ред.
СЗО може има одобрено за Синофарм, ама нашиве немаат, тие се тие што враќаат назад трудници и доилки да не се вакцинираат со Синофарм. Јас сум трудница, и баш би со било која вакцина, ама баш било која. Ама не даваат.
Еве проверив- СЗО одобрува вакцини за ургентна употреба, што и да значи тоа. Податоци за трудни жени нема од клинички студии, се е на база на претпоставки. На кој му се гледа вебинар на темата https://www.who.int/news-room/event...19-vaccination-in-pregnant-women-and-children