Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање на доилки и трудници против коронавирус

Дискусија во 'Коронавирус' започната од PurpleMind, 17 февруари 2021.

1. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Добив термин за вакцина за 30, а моментално сум со растечен нос, болки во грло, малаксана сум, два дена сум со парацетамоли, не знам со која вакцина валцинираат, претпоставувам новата што пристигна, да отидам па докторите да одлучат дали сум за да се вакцинирам? Или да си отидам утре кај матичната.

2. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Јас добив порака за 01.07 во Гевгелија вакцинираат само со Синовакс, доилка сум ќе се вакцинирам

На Ednostaven и Alishan30 им се допаѓа ова.
  3. LucyLu

LucyLu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Како помина со вакцината ? Доеше ли веднаш ? Јас сум сега брзо па собирам искуства :D

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    Сподели искуство баш , и јас се мислам.

Со лесно :l:

5. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.815
    Јас се вакцинираво со фајзер, доилка сум.
    Супер поминав, веднаш си го доев бебето, немаше никакви реакции ни кај мене ни кај бебуш.
    Ќе видиме со 2 доза како ќе е

На mal.ecka и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  6. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Каде се вакцинираше со Фајзер? Самата им побара/ спомна дека си доилка или..

7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    @Kom.pot @Alishan30 @Andra дали вашиот педијатар сметаше дека е безбедно за бебе... Реално како доилки се разликуваме од останатите поради фактот што и друг живот зависи од нас. Јас за мене воопшто не се мислам, страв ми е само за бебе.

На Alishan30 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.815
    Во мојот град( не сум од Скопје) . Да напоменав дека сум доилка и со таа ме вакцинираа

9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    118.805
    Се консултирав со повеќе лекари, за скоро 8месечно бебе колку што беше тогаш ќерка ми, ми рекоа да се вакцинирам.
    Најмногу заради ризикот од зараза на кои сме изложени а не сме ни прележани.
    Затоа одлучив.
    Никој не ми даде документ некаков, во разговор со нив и други мои колешки вакцинирани, решив да се вакцинирам.

На mal.ecka, Ednostaven и Kom.pot им се допаѓа ова.
  10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    @Poppins @LucyLu поминав само со болкаа во раката полесно ми беше кога работам нешто но штом си легнам болката беше посилна,веднаш ја доев ќерката многу лесно поминав,со лесно и вас :l:

На Poppins, Kom.pot и LucyLu им се допаѓа ова.
  11. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.501
    Има искуства на бремени вакцинирани?
    Добив порака за вакцинација ја прашав и докторката што ми ај води бременоста ми рече не ти препорачувам вакцина со оглед на тоа дека сум 12 недела. Прашав и доктор специјалист од Бугарија ми го рече истото, до 6ти месец се случувала ембриогенезата на плодот и исто така ми рече да не се вакцинирам. А слушам по телевизии синовак била безбедна за бремени и доилки. Затоа ако може некоја да сподели искуство. Ви благодарам. :l:

На Maremama му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.501
    Да се самоцитирам, во групата КОВИД 19 на фејбук имаа поставено прашање на Др. Никола Пановски за вакцинирање на бремена жена во првото тромесечие. Неговиот одговор беше вакцинирање после 6 месец со фајзер. :)

На Marijana88 и Ahoy им се допаѓа ова.
  13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    93.517
    Прочитав инфо на Твитер,не тврдам дека е 100% сигурно.
    Во Четврток 8.7 од 10-12ч ке вакцинирале доилки со Фајзер во Б.Т.

Иначе јас имам примено прва доза Модерна,доилка сум,немав никакви раакции,освен болка во раката.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Didi***

Didi*** Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    1.975

Dali imate mozebi nekoja informacija dali bi vakcinirale utre vo B.T i bez termin ? Jas imam termin za 09.07, no sakam da se vakciniram so pfizer...

15. Maremama

Maremama Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    320
    Мојот гениколог ми вели да се вакцинирам, а јас сум 9 недели и 5 дена бремена,вели фајзер само на два памета сум :^)

16. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.501
    Да ти кажам искрено сега и ме замисли, ама јас не би ризикувала пред 7ми месец. Вакцини сигурно ќе има и понатаму а сега со фајзер само децата ќе ги вакцинирале над 12 години. Кај нас и нема некој избор.

На Maremama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Maremama

Maremama Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    320
    И мене мие страв незнам што да правам,докторов ми вели повеќе штета ако фатам вирус би било отколку вакцина,дека безбедна била фајзер и кинеската исто така дека може

18. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Денес се вакцинирав со фајзер. Веднаш си го доев бебе. За сега имам само болка во рамо, што е очекувано и нормално. Се консултирав со повеќе лекари, особено ми беше битно мислењето на педијатарот но сите беа за! Ризикот од болст е многу поголем од стравот од вакцина

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. steffriss

steffriss Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    1.449
    Дали се има вакцинирано некоја трудница тука?

20. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    2.356
    Јас се распрашав по доктори (гинеколог и инфектолог) не добив конкретен одговор ни за да ни за не. Дека се вакцинираат по светот со фајзер и дека е моја лична одлука тоа ми кажаа. 21 недела сум и на терминот за вакцина не отидов. Следна недела сум на скриниг па ќе го прашам докторот за мислење. Многу сум во дилема. Од една страна сакам да се заштитиме двајцата од друга страна пак нема доволно инфо за кај нас и ми е страв некако. Размислував ако е се во ред на скринингот органите ако се оформени може и да се решам за вакцина. Ајде ако има трудница вакцинирана нека сподели искуство. Што ви викаат матичните?