Sigal мислам се викаат сега. И кај нас секоја година обновуваат и нови услови даваат, годинава се најлоши условите ама сепак уплатив. Најбитно од се им е да имаш причина зашо одиш на лекар за да ти рефундираат и треба да е наведена на самиот извештај. Ако одиш из чиста мира шо викаат тогаш потешко рефундираат. Мене до сега само еден преглед ми немаат рефундирано.
Без воопшто симптоми. Всушност не знам за бебе што пројавило некаков симптом од рсв вакцината, да бидам искрена. Во Германија. Бебето имаше само 8 дена, значи новороденче, лани во Март. Се консултирав со докторите како и со други луѓе, сакав да слушнам и лични искуства, а и бебето се роди со респираторен дистрес во ек на респираторни вируси со брат и сестра кои одеа во градинка и лесно можеа да донесат дома било што, така донесовме одлука да ја прими и ја прими на последниот ден кога го испуштија од нео. Во Германија оваа вакцина се става на новороденчиња во ек на респираторни вируси од Октомври до Април уште во родилиштата, на другите бебиња родени во останатите месеци се става овој период пред да почне сезоната на вируси.
Ја има оваа вакцина во Мк? Тежок вирус е РСВ и може да направи беља на плуќа па би ја ставила и јас на ќерка ми да имав можност.
Прв пат слушам за вакцинава, не знам ни дали во Мкд ја има. Е сега се става еднократно и има долгорочно дејство или се повторува годишно, на одреден период?
Нова е. Мислам, ги има поминато сите 3 фази низ години клинички тестирања и е во официјална употреба од 2023. Од 2024та во Германија, овде е широко прифатена иако не е во редовен календар и оди само со препорака. За сега се става само еднаш на бебињата, не ми ја препорачале до сега за поголемиве.
Имате тема вакцини и реакции од вакцина. https://forum.femina.mk/threads/Вакцинирање-и-реакции-после-вакцина.16027/page-632 Толку не го гледате топикот ?