prvata spored kalendarot na umunizacija e na 2 meseca, no se preporacuva da se stavi pokasno okolu 3-4 meseca.
Во Завод за здравствена заштита - Скопје, се наоѓа покрај Тутунски комбинат (населба Пролет). Против жолта тресла се прима еднократно, најмалку десет дена пред патување во ризично подрачје. Заштитата трае 10 години. Неопходно е и да ти издадат меѓуанроден картон за вакцинација околу 500 денари чини. http://www.cph.mk/mk/uslugi/v
Последен пат кога примив вакцина тетанус мислам беше пред 2-3 години одприлика беше проследено со повраќање, треска дури и халуцинации. Сега бидејќи имам 18, слушнав дека е задолжително ревакцинација тука, па сакав да прашам дали има можност да не ја примам бидејќи секако јас сум сопственик на моето тело и по логика би требало јас да одлучам што ќе се вбризга во него. Не сум здравствено осигуран инаку па не верувам дека ќе ми стигне покана бидејќи ми кажаа дека покана праќале.
Тетанус тука се прима две ревакцини, едната после еден месец, другата после една година. Ако ти се примени нема шо да се ревакцинираш пак.
Никој не може да те натера да примиш вакцина Кога ке треба да примате од училиште отиди и кажи дека имаш стомачен вирус и дека неможиш д аја примаш Така ке ис купиш време ако ти пратат покана понатаму пак нешто ке си болен со сила неможат да те вакцинираат
Да не правам нова тема, сепак оваа е најсоодветна па тука ќе прашам, кажете си ваше мислење. Дали сте за или против вакцини ? Општо или конкретно за некоја вакцина дали имате одбивност ? Дали сте информирани за бенефитите и ризиците од (не)вакцинирање ? Колку сте сигурни во квалитетот на вакцините кои се увезуваат во Македонија ?
Доволно е фактот дека се бесплатни а сите други лекови се плаќаат. Во сајд ефекти на повеќе вакцини стои смрт така да нема никакви бенефиции.
Zdravo , imam 18 god , pa ako ima nekoj iskustvo i pamti , sho vakcini se primaat na ova vozrast osven tetanusot ?