Вевчански Карневал - Терор врз животните

Дискусија во 'Политика и настани' започната од eagle.eye, 15 јануари 2015.

1. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    17.170
    Мислам дека годинава вевчанци ја преминаа секоја граница... Разбирам јас и карневал и исмевање не се и сешто, но изживување врз животни никако не можам! А и веќе да било мртво кучето, па и тоа е изживување и крајно нехумано.

Познавајќи многу вевчанци, воопшто не ме изненадува ова нивно однесување и оправдување на чинот. Тие се водат од тоа дека се некаква си ,,дЕржава'', а таму владеат нивни ,,правила''.

Последна измена: 21 јануари 2015
  2. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Морав да ти одговорам на прашањето пошто сметам дека воопшто не си свесна за тоа колку многу луѓе ги прават горенаведените работи. :)
    Јас имам вдомено куче и баш од Анима мунди страната. Исто и многу мои познаници, на кои некогаш јас лично сум и покажувала слики и се решиле да вдомат.
    Секој ден кога ја шетам во џеб носам сува храна или некои коски или ако сум повеќе при пари виршли за да ги нахранам уличните кучиња со кои моето куче си игра, или ако успат сретнам друго куче кое е оставено само на себе.
    Не бегам од куче скитник пошто никогаш ме нема нападнато фала богу, ако прв пат го сретнувам знам како одоколу да му пристапам да проверам дали е агресивно или не, ако е обично го познавам по опашот и по потезите како се движе и му мавам храна подалеку и продолжувам. Ако е агресивно, само повеќе жал ќе ми е за него - пошто е агресивно заради луѓето кои го тепаат, бркаат и малтретираат.
    Зошто да бегам? Оти е скитник? Оти има болви и е целото валкано и останато на коски?
    И имам над 30 луѓе моментално мои познаници што можам да ги набројам што го прават истото што и јас.

Во врска со карневалот нема да го дискутирам карневалот лично, пошто никогаш не сум била но јавно искажувам револт и гадење кон сторителите на грозните чинови за кои веќе се дискутирало.
    Да, јадам месо, пијам млеко и јадам млечни производи - тоа е мој личен избор, но ви се молам немојте да ми мешате баби и жаби и да поврзувате колку животни се убиваат за месните и млечните производи и тоа да го поврзувате со грозотите што се случувале на карневалов.
    Од небо се гледа дека ова не е во ред, не е човечно, не е тоа слика која треба мали деца да ја гледаат и да мислат дека е во ред тоа, и не - тоа не е традиција, тоа не е за некоја си смешна жртва, тоа не е маска за на карневал, тоа е едноставно тажно и болно за гледање, нечовечки акт, дури и ако кучето било веќе мртво, јас се молам да било мртво грејното пошто можам само да замислам ако не било што му правеле за да го усмртат, на што личи врзан леш од куче, куче со вреќа врзана на глава, кое од страв трепери и уринира и врши измет при секој чекор, бодење на кокошки на вила дури и да се нивни лично да парадира на карневал? Кои се тие бездушници што учествувале во таа МАСКА?! Тоа не е маска драги мои, дури незнам како воопшто се воде дискусија за тој чин, некои гледам дури и се тотално рамнодушни и го оправдуваат тоа?! Нејасни сте ми искрено, и ве жалам! Ако мислите дека тоа е во ред да се одвива во јавност, и тоа на карневал, нешто не е во ред со вас.
    Градоначалникот мисле дека се оправдал со неговата бедна изјава - ама само се докажа колку мал човек е!
    Знам дека нема шанса да се казнат ниту па да се опоменат сторителите на грозните дела, и искрено многу ми е жал и срцето ми се кине, ама за жал така стојат работите во нашата држава, секој гледа само своето име да не го извалка и парите да се трупаат, а не да мрдне со прст и да подели правда.
    Што и да се каже џабе е, само лично се надевам дека во иднина, ваквите грозоти ќе бидат забранети, и дека маските пред почетокот на карневалот ќе се проверат и ќе се има увид во истите.
    А да се казнеа сторителите кои ги мачеа животните, макар и да се опоменеа мислам дека ќе се задоволеше правдата, колку толку, пошто веќе стореното не се враќа, може само да се надеваме дека нема да се повтори, што чисто се сомневам...

На Rose96, Sunflowers, AnaKarenina и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Kartman

Kartman Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    51
    osven toa so praseto sho neveruem(potseka na gluposta so toa deka koristime 10% od mozokot lol), dr e interesen post

inace ne e do mesoto u vrska so razvivanje mozok/muskuli
    ti trebaat samo proteini shto mozes da gi vneses i kako vegetarijanec (ne ti treba meso za proteini)

4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Кажете само на овој звер што го сторил ова со кутрово кученце што треба да му се стори?
    Ама нели нема во јавност како на карневалот што носеа мртво куче никому ништо. За разлика од мртвото куче ова е живо сеуште и цела недела било врзано со жица преку муцката.
    Ајде да плукаме сега по организатори, по министри, па по кој ќе стигнеме ММЕ

10354226_778040945607016_1614533704843636532_n.jpg

Последна измена: 27 јануари 2015
    На mims-89, Salome, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.877
    Допаѓања:
    45.108
    Не ми се веρува, Далеρон тρеба да го најдат и да се κазни, ама ниκој нема да го најде, а и да го најде сигуρно нема да го κазни.Ова веρојатно го има стоρено неκој тинејџеρ, често тие се изживуваат на животни од што дома таκа ги воспитуваат, тоа беше муабетот деκа слиκата на сиρовост κоја ја пρиκажаа на κаρневалот и пρимеρот штого дадоа, мислиш деκа децата енма да запомтат деκа таκа тρеба да се однесува и деκа тоа не е ништо лошо.Сρцето ме боли за κутρево, се надевам деκа ќе заздρави и деκа нема да има ниκаκви физичκи и психичκи последици.

На Gordana10, mims-89, Salome и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    10.422
    Епа какви болесници има значи!:@:swear:Кое му е задоволството да се изживува врз беспомошно суштество кое ништо, ама баш ништо не му згрешило еееј!:swear:
    Се надевам дека некој ќе го згрижи кутрево и ќе му овозможи пристоен живот.Ќе му треба многу грижа и нега и мноооогу љубов за да се излечи од траумата кутрото.Уф, се изнервирав од сликава.Душичка мила, којзнае како издржало така цела недела без храна и вода и во ужасни болки.;(
    Раната многу лошо изгледа, а сигурно има и некоја инфекција закачено...

7. Linnea

Linnea Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2014
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    112
    Не можам да поверувам дека се фрлаат толку пари од Министерството за Култура за овој гаден ритуал, а за Струмичкиот ни денар не им се дава иако е во 20 најдобри карневали во светот. Гледам од сликите дека луѓето баш и не изгледаат многу вознемирени, демек нишо ново, веќе видено. Со ова ли ние ја покажуваме нашата култура? Па ќе велат умрени биле животните како да има некаква разлика. Кој е па тој болен ум што ќе види умрено куче на улица и ќе му текне да го зема и да го надени за неговиот настап во маска. Се забавуваат со гледање на умрени и измалтретирани животни за мизерниов карневал. Срамота..

Последна измена: 31 јануари 2015
    На 1209, Hipica, BoaVista и 1 друга личност им се допаѓа ова.