Па тие бар и превземаат мерки за безбедност сепак. Ова ти е повеќе ко да скокале од авион со чаршаф место падобран и се надевале дека во ред ќе слетаат доле.
Имаше видеа од некоја што веќе била на турава, освен низ тоа прозорчето, нема друг начин да го гледаш Титаник, ова ко поголема превара и од MLM ми делува.
И Диме наш во не знам која година беше загина на Еверест. Па не знам еве не ми е ок да кажам еј глуп, ако му е. А он и згрешил тогаш, сам тргнал накај кампот возбуден и не стигнал до него. По пат тие зад него не го виделе. Најверојатно се лизнал или згрешил патот и паднал во провалија. Јас па не би правела нешто екстремно без да имам црно на бело што може да се случи и ако се случи, како можам да се спасам. На Водно да идам по тие козјите, кажувам на некој каде сум, телефонот полн, интернет на него, често си имам и едно свирче со мене во ранец, а не па во места што се пичке си мајчине. Шо знам, мил ми е животот Малце ми е чудно овие ако стварно се милионери, да оделе со таква минијатурна подморничка без безбедносни мерки. Ми текнува тогаш за децата од Тајланд во пештерата што беа заглавени. Леле секој ден мислам го пратев случајот. Им праќаа нуркачи и експерти од сегде. Е за овие ептен навивав да се извлечат.
Јас поинаку гледам на споредбиве што ги зимате за пример. Качување на Монт Еверест е достигнување, ова не е. Тука достигнувањето е тоа што имаш 250 илјади долари да ги дадеш за само да седнеш и да се прошеташ низ опасна зона. Нуркачи што одат во опасни зони сфаќам, тоа им е пасија, ама ова е класично немал ѓаволот работа...
Oni verojatno mislele cim e 250k $ ne moze da ne e bezbedno, no logicki na dno od okean ima mnogu potencijalni opasnosti.
Za bavenje so bilo koj ekstremen sport moze da se kaze deka sami si go baraat. Bukv isto e dali se pentari nekoj na vrv ili odi na dno od okean, tie dostignuvanja samite ekstremni sportisti si gi prepisuvaat da ja opravdaat gluposta.
И после се прашуваат зошто жените живееле подолго. Само на мажите им текнуваат такви глупости. Инаку не ми е смешно , може направиле глупост можеби не, сепак не е ова убав начин да се умре. Можам да им ја замислам само паранојата што ја чувствуваат, можеби се во темно, пробуваат да останат смирени да не трошат кислород но како да останеш смирен кога знаеш дека за неколку часа ќе бидеш мртов, нема вентилација, нема тоалет, немат јадење, вода, буквално само седат во затворен простор и чекаат да умрат. Не е воопшто добар начин за да умрат. Најдобро шо може да им се случи, ако не бидат спасени, е да експлодира подморницата од притисокот, барем колку толку нема да се мачат. Кислородот веќе го снемало, колку шо гледам по одбројувањето, незнам шо да кажам, направиле непромислено дело, но таква смрт никој не заслужува. Страшно.
Поука до тебе! Благодарени на тие пари кои ги поседуваат некој денес нив ги бара низ океанот или ги дискутираме на форум и социјалните мрежи. Инаку, да беа други who cares...
Децата од Тајланд беа рандом 13 годишници па се обедини светот да ги извлече. Исто и чилеанските рудари у 2010. Али тука проблемот е што не знам дали е можно безбедно да ги извадиш воопшто.
Тоа не го менува фактот дека луѓето и општеството имаат далеку поголема емпатија кон богатите луѓе. И со право.
Мене не ми менува дали се богати или Не. Ваква смрт никому не можам да посакам а не пак да се ситам или правам мемиња.