1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Виртуелниот пријател поблизок од оној кој е до вас...?

Дискусија во 'Психологија' започната од КикиМаус, 13 октомври 2016.

1. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    17.677
    Факт е дека скоро сите поминуваме голем дел од времето на интернет односно на социјални мрежи каде постојано запознаваме нови луѓе.
    Дали ви се случило да на социјална мрежа виртуелно пријателски се зближите со личнот до тој степен да ви стане поблизок пријател и од оној кој е до вас?

Доколку е дупла или безвезе, нека лета во канта.

На Black angel, Mr. Right, mula и 15 други им се допаѓа ова.
  2. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.267
    Дааааааа и колку си пишувам повеќе сакам да се тука и да ги запознаам вистински. И да видам дали ќе успејме и надвор од социјалните мрежи..

На one_girl, Victorian, Ketchup и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.045
    Да секако :D и сакам во живо да ги запознаам оние со кои што штракам километражни постови на фб :clap:

На Someonespecial и КикиМаус им се допаѓа ова.
  4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.056
    Допаѓања:
    163.289
    Темата е супер, и да, секако дека ми се случило. Баш на форумов што е единствен на кој сум зачленета, членовиве со кои редовно си пишуваме на чет и на фб можам да речам дека ги сметам за најмили и најблиски личности во животот после оние 3-4 онака најнајдобри и најверни другарки во реалниот живот. :l:
    @Tan4ence посебно веќе како родена помала сестричка си ја сакам. :hug:

Последна измена: 13 октомври 2016
    На Kukla994, Mr. Right, Florenсе и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    7.675
    Луѓето се поотворени и поискрени во разговорот со виртуелните пријатели, а може и да се каже дека имаат повеќе доверба со луѓето од интернет отколку со оние со кои пијат кафе секој ден.
    Начинот на кој се формираат пријателства денес е видно сменет од она на кое досега бевме навикнати.Развојот на друштвените мрежи ни овозможува да изразуваме длабоки чувства спрема некого кого воопшто и го немаме сретнато.
    Луѓето што патат од одредени болести или луѓето со инвалидитет се повеќе се одлучуваат на овој начин на стварање пријателство.

Вистинскиот пријател е секогаш вистински пријател без разлика каде се наоѓа или зад кој тастер пишува, тоа никој неможе да го смени никогаш.

Животот помеѓу виртуелниот и реалниот свет е сеуште поим на истражување и дебати.

На Dust, nevermet18, ♡BuBaLe♡ и 14 други им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    11.856
    Допаѓања:
    150.304
    Немам другарки, so yeah. :rofl: @simonna.a

7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.525
    Допаѓања:
    25.565
    Убава тема навистина, прст на чело да стави човек и да се подзамисли.
    Како кученце што му се радува на стопанот кога ке го види, така и јас трчам на форумов по новите пријатели(уште да брефтам ми фали и со опаш да вртам
    ):hai:..да, уште тука не ме изневерил и не ме разочарал никој:):hug:

На ♡BuBaLe♡, Mr. Right, Katzi и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.347
    Допаѓања:
    169.826
    Да..
    На еден форум..
    Долга и широка..
    Битно е дека од некои такви познанства излегуваат ептен добри пријателства :)

На joy1, ♡BuBaLe♡, Bozica1980 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    3.076
    Да шкртнам мое мислење во темава...
    Виртуелна-ама реалност:)
    Во виртуелноста секогаш ке извлечете добар пријател затоа што буквално се отвара душата за исповед..така подобро ке се запознаете.Неверувам дека во реалноста толку пријатели ке ви се отворат и споделат..
    Искрено мене ме револтира да пишував,разговарам а нез со кого..
    Како кога играте шах со пс :)
    Јас секогаш преферирам кога разговарам со некого да имам познавање со визуелниот облик на таа личност,честопати човек и без да ви каже нешто може да прочитате од изразот на телото и ликот:),, нормално ако знаете да читате,,
    Затоа и имам ставено моја слика,така да секој што пишува или чита да има претстава..:)
    Колку јас што памтам за моето користење на социјални сајтови почнувајки од мирц32 до денес имам сретнато и запознаено многу пријатели, имам пријатели од некои соседни држави кое нашето пријателство трае 15 год,нормално имавме и доста средби влице. Истите ми имаат многу помогнато во некои потреби..
    Кој како го свака,овде или на оние што се третираат како анонимност има многу и замаранти..
    И најглупиот сооднос..ако пише машко на женско се знае заш пишал:)
    А ако женското прво пишало?? :)
    Така да опуштено.. Сите се за дружба :)

На SV1911, rose60, anaja1 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.421
    Da sum imala. Eden od niv mi e soprug.
    Ova fejsov e cudo.
    I jas koga pisuvav so nekoj sakav da imam vizuelna pretstava za licnosta.
    So samiot pocetok, so prvite razmeneti recenici mozes da zaklucis dali razgovaras so pristoen/na sogovornik/sogovornicka ili so nekoja budala.
    Takvite blok i kraj.
    So nieden od tie prijateli ne sum vo kontakt, osven so mm hehe, no mi budat prekrasno sekjavanje.

На SV1911, rose60, anaja1 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.777
    Допаѓања:
    25.456
    Да. Ми се има случено. Можам се да му κажам. А неκои од тие ρаботи немам хρабρост да ги κажам на дρугаρκите.

На мкд98, rose60, fallenangel и 5 други им се допаѓа ова.
  12. smb asr

smb asr Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    9.575
    Не верувам дека некој ќе ми биде поблизок од мојот еден и единствен пријател. На фб ги имам само школските ретко кога се пишуваме и ги имам блиските ради реда. Др профил јавен немам, од форуми само на фемина и баш симпатизирам некои, онака имам желба да ги запознам. Дека сум друштвена сум, ама недовербата ме држи подалеку. Но сепак на некој непознат би си му кажала нешто што ме мачи затоа што не ме знае , но и тоа ретко се случува. Засега никој не може да го замени мојот другар:inlove:, толку пиздарии :devil::rofl:имаме направено заедно, и доверба си имаме меѓусебно, но затоа на др не веруваме.

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    12.179
    Допаѓања:
    70.076
    Виртуелниот пријател не може да биде никогаш поблизок од оној до тебе. Тој до тебе гледаш што прави за тебе а виртуелниот често е само маскиран

На rose60, Mr. Right, Katzi и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.045
    Да , само ќе дополнам ако вирутелниот не те знае воопшто , може да ти даде совет, а да не го сподели со трет (реткост е ова) , ако сме вистина анонимни. :)

На elimkd, КикиМаус, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Немам виртуелни пријатели бидејќи сите со кои што комуницирам на фб ги познавам лично а овде на форумов сега за сега неможам да кажам дека имам виртуелни пријатели туку само виртуелни познаници.
    Мислам дека неможе да ти биде поблизок некој виртуелен пријател од оној кој ти е пријател во реалниот живот. Али фејсбук или некој форум како овој е добра работа баш поради можноста за запознавање на нови луѓе кои во реалниот живот можеби никогаш не би ги сретнале, а подоцна тие виртуелни познанства можат да прераснат во реални, а потоа и во пријателства или нешто повеќе од тоа.

На КикиМаус и rose60 им се допаѓа ова.
  16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    5.652
    Допаѓања:
    49.293
    Немам виртуелни пријатели, ама имам виртуелни познаници. Според мене неможе виртуелен пријател да ти биде поблизок од оној кој ти е пријател во реалниот живот затоа што тој виртуелниот пријател не го знаеш во живо, никогаш не си го видел, па може некој и да се преставува лажно, тоа е според мене па можеби и не е точно.

17. larrachi

larrachi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    921
    Па еве фемина е чист пример дека виртуелните и непознати пријатели се поискрени и подобронамерни отколку познатите и блиските до нас.
    Пишуваш проблем тука, 10 души ти даваат искрени совети, те учат, ти помагаат, а не ти го знаат ни името. А оние кои се блиску до тебе некогаш и ти го прават проблемот поголем и ти отежнуваат. Барем така е кај мене.
    А да, имам и пријатели кои сум ги запознала на социјални мрежи, па ден денес имам контакт со нив и ако нешто ми треба попрво би им се обратила ним отколку да барам некоја другарка што ја имам блиску до мене. И секогаш таквите се подобри и поискрени, а стварно не знам зошто. Можеби зашто не се блиску, па немаат корист ако те издадат, излажат или ако ти прават лице, или е нешто друго, стварно не знам, ама во секој случај се подобри, поискрени и покорисни.

На Unicorn_, christinnn, SAMIRA и 6 други им се допаѓа ова.
  18. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.338
    Допаѓања:
    45.604
    Со оглед на тоа што се помал е бројот на вистински пријателства, скоро и да не верувам во тој збор, сите некако ко да си поставуваме граница до која би ги искажале своите проблеми плашејќи се од осуда, исмејување, озборување... Така да на човека полесно е да се довери на виртуелен пријател баш ради тој искрен одговор

На Someonespecial, Ketchup и КикиМаус им се допаѓа ова.
  19. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.721
    Имам виртуелна пријателка. Од форумов. Почнавме да пишуваме тука, си дававме совети, си се поздравуваме и си кажувавме како ни поминал денот и еве веќе има 2 или 3 години како контактираме, си помагаме, се тешиме кога треба, заедно се радуваме на среќните моменти...
    Се знаеме само од тука и на фб, ама искрено се надевам дека што поскоро ќе се запознаеме и лично. :)
    Таа знае многу повеќе за мене од другарки со кои се дружам цел живот, ама ја осеќам за поблиска и имам потполна доверба во неа, а и таа во мене.
    Знае работи кои никој друг не ги знае. Знам дека утре нема да слушнам како ме оговарала со друга другарка, па од една на друга се рашириле муабети. Токму поради тоа имам целосна слобода во пренесувањето на работите од мојот живот токму онакви како што се, без ни малку извртување на работите и нивно "ублажување".
    И иако не се имаме запознато чувствувам како да се знаеме цел живот.

На Someonespecial, Winter Lady, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.938
    Допаѓања:
    13.996
    Супер е виртуелното пријателство.
    Јас имам виртуелен пријател скоро десет години. Се и сешто збориме, и во најтешки моменти и најубави моменти, се жалиме на некој или нешто, се фалиме на нови врски, споделуваме случки од работа и сл. Може со месеци да не си пишеме па после да надокнадиме.
    Многу ми значи тоа пријателство затоа што можам да споделам апсолутно се и да знам дека нема шанси било кој да дознае. Не е исто со луѓе од реален живот, барем досега не сум нашла никој со кој би била 100% искрена за се без да ме осуди или дава совети.

На Someonespecial, SAMIRA, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.