Ako si aktivna uste na temata mozes li da mi odgovaras posto i jas se macan od visok pritisok i sum pod terapija sega co prenesa i nebilet ama co prenesata ja pijam navecer nebiletot nautro ama nemozam da meram kako mi e posto me faka panika mnogu strav imam od pritisokot ama ne se osekam bas dobro i so ovie lekovi ti kako si sega ?
Здраво,после станување од спиење обично насабајле малку ми е покачен притисокот а имам воглавно низок….од што може да ми се случува тоа
Висок притисок насабајле... Да не вечераш касно или да не си дехидрирана? Пушиш цигари? Пиеш кафе? Јадеш мрсна храна? Шеќерот добар ти е?
Здраво, да ми кажете добар доктор специјалист за регулирање на висок крвен притисок односно корекција на терапија? За висок притисок каде се оди, на интернист, интернист кардиолог или..? И дали можеби некој има искуство со таблети амора 5/5мг?
Здраво имам 25 години и покачен крвен притисок ,сега ми оди 140/90 . Правев секакви испитувања и на државно и на приватно и немам никаков проблем сите резултати се феноменални ..ми дадоа енап 2.5 насабајле но притисокот не се намалува.Не пијам често алкохол ниту кафиња ...матичниот ми вели да одам на психијатар но не знам дали сум за таму, дали некој има слично искуство?
Пушиш цигари? Јадеш солено? Мрсно? Имаш вишак кг? Зголеми внес на вода и јади храна што зголемува циркулација и лук обавезно. Ќе се смири само трпение. Да не прележа некоја корона у брзо време?
Mene najmnogu mi pomognaa lukot i magdonosot. E sega, znam deka lukot smrdi i sekoj ne go podnesuva, no epten e dobar protiv visok pritisok. Go jadam sirov vo salata, zaedno so mnogu magdonos, od koj si pravam i caj.
Прво и основно не го мери толку често ќе полудиш и од тоа ќе ти се качи уште толку. Една цигара качува притисок за 5 единици уште и кафе у комбинација... Знам по себе со 1 кафе мавам 3 циг. И после од 130 на 150 ми се качува. Ако можеш цигарите да ги откажеш драстично ќе го намалиш притисокот. Мрсно и солено олабави на некој период па види дали ќе има разлика. Лук, магдонос, ѓумбир, зелено се е ок, овошје исто можеш колку сакаш. И пиј вода да се чисти организмот. Како примети дека имаш проблем те болеше глава имаше чувство на лебдење? Не се оптеретувај физички периодов да не направиш беља само прошетки тоа многу помага и некое фино музиче за релаксација на слушалки.
Не ме е болело глава ,ни ми е било матно ,јас не знам како почнав да мерам но знам дека до лани ми беше околу 120 со 75 ,продолжив да мерам и оваа година почна 130 со 85 па потоа 130 со 90 па 140 со 90 некад и нешто,бев кај секакви кардиолози и секаде ми рекоа дека треба да посетам психијатар или психолог и дека немам никаков проблем
Здраво Пред извесен период околу месец и пол,мм осети како некој бодежи во левата страна под пазуви подолу од пазув. Не превзеде ништо пошо се деси неколку пати во викенд и веќе од понеделник беше добар . Овој викенд бевме излезени истото му се деси , само со поголем интезитет, и денес бевме на брза помош ЕКГ му беше добро крвна слика добра ,али притисок му беше 190 со 110 . Тоа при сам прием .по извесен период од 15 20 мин пак му мерија му се спушти на 140 со 90 . И му рекоја од возбуда или па на матичен да си оди да си види ако сака. Како може 190 со 110 да го пуштат дома одма јас стварно незнам . Во швајцарија сме и овде е се поразлично него кај нас Ај некој со висок притисок да ми каже дали е ова нормално ... и дали може да се чека уште некое време пошто матичен ни е на одмор а тука замена нема
Ни терапија не му дадоа? Пробајте телефонски барем некако да се консултирате со матичниот да ве упати дали да почне со терапија... Или пак одете кај некој интернист за второ мислење.
Ne mu dadoja terapija, samo nedela dena da go sledime , da go merime i da zapisuvame . Po 4,5 mozebi i povejke pati na den merese , najvisok so mu bese e 132 so 90, no toa odma od rab samo so si dojde . Posle necel cas 120 so 75 mu bese . I ni rekoja ako e dobar ko ke dojdi maticen od odmor togas da odime, a ako slucajno mu se kaci mnogu da odi pak na brza pomos . Internisti tuka nemozime sami da barame mora maticen uput da ni dade... barem taka ni kazaa koga prasavme . Zasega e dobar ,ni rekoja deka e najverojatno stres .
Требало да му се даде терапија за да не дојде до ситуација пак да се качи.Како така го испратиле дома со толку висок притисок.Следете ситуација и одма на брза помош ако се покачи.
Здраво феминки едно прашање . Сопугот има 37 години псоледниве неколлку дена притисокот му е малце висок па се уплашив.. Притисњокот му е 160 ао 100 , се намалува во теконт на денот ама насабајле пак се качува. Направи крвна слика се му е ок, правеше вчера екг му рекоа дека му е добро се. Не пие, не пуши, не јаде многу солено.. Страшно ли е ? ве молам за совет