Витамини, витамински препарати и суплементи

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by supergirl20, Mar 8, 2010.

1. anggell

anggell Форумски идол

Во Зегин има

blueeparadise likes this.
  2. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Дали некој има искуство со течен куркумин, читав дека течниот куркумин во комбинација со црн бибер има подобра апсорпција во телото, но дали може да се пие, каков е вкусот, или да купам капсули?
    20210219_195352.jpg

3. LaTama

LaTama Истакнат член

https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Maca-500-mg-250-Veg-Capsules/9743?rcode=EPH6131
    Јас ја користам оваа мака. Во форма на капсули. Ја пирачувам од ихерб и за 20тина дена пратката стигнува.Ја има истата и кај нас во аптеки но со поскапа цена.
    Маката е за подршка на репродуктивните органи и кај мажи и кај жени. Обично ја консумираат лица со хормонален дисбаланс и со редовно користење дава добри резултати. Исто на линкот може да си прочиташ Reviews од луѓе што ја користат па да видаш дали ќе ти одговара за твојата целна намена :)

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

мајка ми го користи овој на ден по една кафена лажичка. Не знам како се осеќа и колку има бенефит од тоа. Јас го користев како зачин во прашкаста форма. Доста поефтин е а иста намена. Во супа и чај претежно ставав

Reina.Gitana likes this.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Јас не можев прав од мака, многу ми беше неубаво па зедов во вид на апчиња, ама пиев само една недела многу ми доцнеше циклус 8 дена и се исплашив да не е од нив.
    Јас ги пиев најмногу за регулирање на ПМС, искрено и нема кој да прашам дали можам, матичните и кога ги прашам за нешто дали може, да може, и затоа витамини на своја рака земам :|
    Вас доктор ви ги препорача?

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Не знам точно кого прашуваш, но јас лично за маката сега скоро прочитав на нет, и после почнав да гледам видеа од искуства. Многу ја фалат за помагање при хормонален дисбаланс и за плодност, наводно откако почнале да ја пијат одма останувале трудни. Има и други бенефити, ама главната е подобрување на сексуалната функција кај мажи и жени и проблеми со хормони така што мислам дека тебе би ти помогнала, ама сепак не сум доктор и не сакам да ти "препишувам" ништо, зошто секој производ на секого различно влијае, може тебе да не ти одговара. За матичните што да ти кажам, исти се и моите две, и во населбата кај што живеев и сега кај што сум преселена, тоест тука бетер се...

Инаку, јас дојдов на темава да прашам пак нешто. Меѓу Центрум и А-З германските витамини од Фармавитал кои ги препорачувате, да сте виделе подобар напредок во однос на подобрување на имунитет, помалку настинки и зголемена енергија? Јас сакам вториве да ги земам, ко повеќе работи да има во нив, а ем повеќе таблети се и поефтини се од Центрумот.

LaTama and anggell like this.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Имам пробано многу различни мултивитамини и минерали, меѓу кои и овие што ти се двоумиш.
    Ама јас ти ги препорачувам
    Што сум споредувала со други, овие имаат најмногу железо. А тоа и те како е потребно за имунитет и за поголема енергија.

8. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Фала Црешка, ама веќе си ги земав тие од А до З во комбинација со уште неколку работи, но може за наредно и овие да ги земам. Колку пари се?

cresa-jagoda likes this.
  9. cresa-jagoda

Претходно беа поевтини, ама Галеника ги зголеми цените на сите свои производи.
    Па последните цени (кога купував крај на јануари) се: 292 денари во Зегин и Еурофарм, 296 денари во Виола, 310 денари во Бети аптеките.

10. Lunna28

Lunna28 Активен член

Zdravo, ve molam dali znae nekoj vo koja apteka ima Motil shumlivi tableti?

11. Romantic

Romantic Истакнат член

Јас ова можам да споделам од искуство на моја другарка: доктор специјалист пред да и препише соодветна доза Д3, ја прати да го испита витаминот па после и одреди доза.

И нешто друго да додадам во врска со колагенот а тоа е дека преку прав, таблети и други форми тешко се апсорбира во телото и со тоа е помала ефикасноста. Исто, нема доволно клинкчки студии кои потврдуваат дека колагенот како суплемент има некаков бенефит. И, тие малку студии што се направени, се од самата фармацевтска индустрија, што ги прави дискутабилни сами по себе. Прочитајте повеќе, прогуглајте, има интересни статии на оваа тема. Подобро е пилешка супа да направите со коските или да земете говедски желатин отколку овие суплементи.

Last edited by a moderator: Apr 2, 2021
    motojlo likes this.
  12. motojlo

motojlo Истакнат член

Правилно така треба, особено со D и некои од B витамините.

Romantic likes this.
  13. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Некоја препорака за суплемент/витамин за енергија што би ми дало? Многу замор чувстувам цело време и поспаност. Моментално пијам витамин д, ц, магнезиум и пијам алое вера. Подолг период пиев и Q10 за енергија ама не видов некои промени.

14. cresa-jagoda

Си испитала ли железо во крвта? Да не ти е ниско штом чувствуваш многу замор и поспаност?

sunmoonstars and Reina.Gitana like this.
  15. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Ако имаш ниско железо, можеш да почниш повеќе да јадеш зелен зеленчук како спанаќ и цитрусни овошја, тие помагаат за подобра апсорпција на железото. Можеш да почнеш да пиеш и цинк. И повеќе вода пиење, без хидратација ништо.

cresa-jagoda and sweet-cherry like this.
  16. Elence93

Elence93 Форумски идол

Јас пијам калциум+магнезиум+цинк од Jamieson и мислам дека се чувствува разлика после некое време, не е плацебо ефект. Исто така како што ти пишаа, провери го железото.

sweet-cherry and cresa-jagoda like this.
  17. LaTama

LaTama Истакнат член

Пченична трева со вода и лимон, мене многу ми помага

sweet-cherry likes this.
  18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Испитај тироидна жлезда. Исто како тебе бев поспана и уморна случајно на систематски ми открија. Со терапијата како нова сум.

sunmoonstars and sweet-cherry like this.
  19. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Еве сум и јас , крвта ми е супер , тироидната со терапија ми се среди ама јас сепак чуствувам замор,истоштеност, поспаност ..

20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

За хроничен умор освен тироидна може да е железото, витамин B12, витамин D. Овие ги испита? Кај мене испадна тироидната.