1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витамини, витамински препарати и суплементи

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од supergirl20, 8 март 2010.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Во Зегин има

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Дали некој има искуство со течен куркумин, читав дека течниот куркумин во комбинација со црн бибер има подобра апсорпција во телото, но дали може да се пие, каков е вкусот, или да купам капсули?
    20210219_195352.jpg

3. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    462
    https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Maca-500-mg-250-Veg-Capsules/9743?rcode=EPH6131
    Јас ја користам оваа мака. Во форма на капсули. Ја пирачувам од ихерб и за 20тина дена пратката стигнува.Ја има истата и кај нас во аптеки но со поскапа цена.
    Маката е за подршка на репродуктивните органи и кај мажи и кај жени. Обично ја консумираат лица со хормонален дисбаланс и со редовно користење дава добри резултати. Исто на линкот може да си прочиташ Reviews од луѓе што ја користат па да видаш дали ќе ти одговара за твојата целна намена :)

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    14.399
    мајка ми го користи овој на ден по една кафена лажичка. Не знам како се осеќа и колку има бенефит од тоа. Јас го користев како зачин во прашкаста форма. Доста поефтин е а иста намена. Во супа и чај претежно ставав

На Reina.Gitana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Јас не можев прав од мака, многу ми беше неубаво па зедов во вид на апчиња, ама пиев само една недела многу ми доцнеше циклус 8 дена и се исплашив да не е од нив.
    Јас ги пиев најмногу за регулирање на ПМС, искрено и нема кој да прашам дали можам, матичните и кога ги прашам за нешто дали може, да може, и затоа витамини на своја рака земам :|
    Вас доктор ви ги препорача?

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.470
    Не знам точно кого прашуваш, но јас лично за маката сега скоро прочитав на нет, и после почнав да гледам видеа од искуства. Многу ја фалат за помагање при хормонален дисбаланс и за плодност, наводно откако почнале да ја пијат одма останувале трудни. Има и други бенефити, ама главната е подобрување на сексуалната функција кај мажи и жени и проблеми со хормони така што мислам дека тебе би ти помогнала, ама сепак не сум доктор и не сакам да ти "препишувам" ништо, зошто секој производ на секого различно влијае, може тебе да не ти одговара. За матичните што да ти кажам, исти се и моите две, и во населбата кај што живеев и сега кај што сум преселена, тоест тука бетер се...

Инаку, јас дојдов на темава да прашам пак нешто. Меѓу Центрум и А-З германските витамини од Фармавитал кои ги препорачувате, да сте виделе подобар напредок во однос на подобрување на имунитет, помалку настинки и зголемена енергија? Јас сакам вториве да ги земам, ко повеќе работи да има во нив, а ем повеќе таблети се и поефтини се од Центрумот.

На LaTama и anggell им се допаѓа ова.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Имам пробано многу различни мултивитамини и минерали, меѓу кои и овие што ти се двоумиш.
    Ама јас ти ги препорачувам
    Што сум споредувала со други, овие имаат најмногу железо. А тоа и те како е потребно за имунитет и за поголема енергија.

8. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.470
    Фала Црешка, ама веќе си ги земав тие од А до З во комбинација со уште неколку работи, но може за наредно и овие да ги земам. Колку пари се?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Претходно беа поевтини, ама Галеника ги зголеми цените на сите свои производи.
    Па последните цени (кога купував крај на јануари) се: 292 денари во Зегин и Еурофарм, 296 денари во Виола, 310 денари во Бети аптеките.

10. Lunna28

Lunna28 Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Zdravo, ve molam dali znae nekoj vo koja apteka ima Motil shumlivi tableti?

11. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    214
    Јас ова можам да споделам од искуство на моја другарка: доктор специјалист пред да и препише соодветна доза Д3, ја прати да го испита витаминот па после и одреди доза.

И нешто друго да додадам во врска со колагенот а тоа е дека преку прав, таблети и други форми тешко се апсорбира во телото и со тоа е помала ефикасноста. Исто, нема доволно клинкчки студии кои потврдуваат дека колагенот како суплемент има некаков бенефит. И, тие малку студии што се направени, се од самата фармацевтска индустрија, што ги прави дискутабилни сами по себе. Прочитајте повеќе, прогуглајте, има интересни статии на оваа тема. Подобро е пилешка супа да направите со коските или да земете говедски желатин отколку овие суплементи.

Последна измена од модератор: 2 април 2021
    На motojlo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. motojlo

motojlo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    354
    Правилно така треба, особено со D и некои од B витамините.

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    29.306
    Некоја препорака за суплемент/витамин за енергија што би ми дало? Многу замор чувстувам цело време и поспаност. Моментално пијам витамин д, ц, магнезиум и пијам алое вера. Подолг период пиев и Q10 за енергија ама не видов некои промени.

14. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Си испитала ли железо во крвта? Да не ти е ниско штом чувствуваш многу замор и поспаност?

На sunmoonstars и Reina.Gitana им се допаѓа ова.
  15. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Ако имаш ниско железо, можеш да почниш повеќе да јадеш зелен зеленчук како спанаќ и цитрусни овошја, тие помагаат за подобра апсорпција на железото. Можеш да почнеш да пиеш и цинк. И повеќе вода пиење, без хидратација ништо.

На cresa-jagoda и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  16. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    5.193
    Јас пијам калциум+магнезиум+цинк од Jamieson и мислам дека се чувствува разлика после некое време, не е плацебо ефект. Исто така како што ти пишаа, провери го железото.

На sweet-cherry и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    462
    Пченична трева со вода и лимон, мене многу ми помага

На sweet-cherry му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    2.848
    Испитај тироидна жлезда. Исто како тебе бев поспана и уморна случајно на систематски ми открија. Со терапијата како нова сум.

На sunmoonstars и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  19. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Еве сум и јас , крвта ми е супер , тироидната со терапија ми се среди ама јас сепак чуствувам замор,истоштеност, поспаност ..

20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    2.848
    За хроничен умор освен тироидна може да е железото, витамин B12, витамин D. Овие ги испита? Кај мене испадна тироидната.