1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витилиго (кожно заболување)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од amajlija, 13 јули 2010.

1. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    VITILIGO (ВИТИЛИГО) КОЖНО ЗАБОЛУВАЊЕ

Фала многу ... браво за тебе, што го споделли искуството од друг, иако ти немаш ваков проблем . Да си здрава и жива, што би рекле старите :)
    Ако не ти е тешко, напиши колку време тетка ти се мачка со кремава и после колу дена стигнува нарачката. поздравче :)

2. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    070 674 732 еве бројче...плус докторкава кажа дека хомеопатијата ја признале во Mакедонија па сега гранулите ги има и во аптеките :) отидете кај докторкава нема да зажалите.. :)

3. wish22

wish22 Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    i jas se srekavam so toj problem i ne znam stvarno so da pravam :( mi se javuva na liceto, na leviot kapak na okoto...daj kazete nekoe pozitivno iskustvo, utesete me!dali se obrativte kaj ovaa doktorkava, ili kremot od srbija... :(

4. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    јас и вртев на хомеопатката, но два дена не се јавуваше, и на крај ја нарачав кремата од Србија. За 10 дена треба да ми ја донесат. Ќе почнам да мачкам, па ќе пишам за ефектите. инаку знам дека ќе ве интересира цена ... кремата чини 680 денари + ПТТ трошкови 140.
    Ајде, со позитивна мисла, ќе се средиме :)

5. sagapo

sagapo Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Најнапред за оваа болест СТОП за АЛКОХОЛ ЦИГАРИ КАФЕ ШЕКЕР СОЛ ПРЖЕНА ХРАНА ОЦЕТ И ВИТАМИН Ц, исто така витилигото е внатрешно заболување па би требало да се воведе и една диета со што НЕ СМЕЕ да се јаде и што СМЕЕ.. односно што помага а што одмага... на пример многу е погрешно внесувањето на витамин Ц бидејки витаминот Ц го спречува синтезирањето на меланинот... додека сме кај витамините витаминот Б6, Б12, витаминот А витаминот Д. бета-каротин треба да се внесуват и калциум. ИСто така бакар, цинк, калциум, фолна и пантотенска киселина обавезно, бидејки лугето со витилиго страдаат од недостиг на овие работи... а за храната на кратко ; ЖИТАРКИ, Многу овошје и зеленчук... вода и природни сокови.. бадеми фстаци ораси тоа многу.. ленено семе со мед..
    ЗАБРАНЕТО: чоколадо. млеко и млечни производи никако. јајца .. од месо ништо... лимони портокали тоа ништо... риба и морска храна... и за крај ја земав ја кремата PROTOPIC 0.1% .. od grcija ili vo bugarija ja ima ili retko kaj nas vo nekoja apteka,, nema ni edna nedela kako sto se mackam ama kako da zabelezuvam nekoi novi tocki pigmetirani vo beliot nepigmetiran del.. pa da vidime... ke vi pisam pak do kaj e sto e rabotava so vitiligovo moe... pozdrav :worried:

На UbavkaBube му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    sagapo ...Јас ќе се мачкам со кремава од Србија(треба деновиве да ми стигне), ти мачкај се со Протопикот, па би било убаво да споделме искуства, да видиме што е успешно, а што не. Ме чуди за Ц витаминот што велиш дека не смее да се пие. На повеќе места имам прочитано дека треба, сега малку ме збуни и сум во дилема, дали сум правела погрешно што сум пиела секој ден. Инаку витилигото го имам од лани. Фала Богу немам на лицето, имам на вратот во долниот дел , на рамото и во делот малку подолу под пазувата, и сите ми се од лева страна.
    Сакам да ми кажеш и во која количина да се зимаат Б12, Б6 и останатите витамини што ги наведе(ако не ти е проблем) мислам по колку милиграми или микрограми . Поздравче и да бидеме во контакт :)

7. sagapo

sagapo Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    kargo. и јас вчера ја порачав таа од србија благодарение на форумов и пошо не е скапа вреди да се проба. протопикот го препорачуваат и чини 60 евра од 60 грама , тоа е некое средно пакување нешто колку паста за заби. vitamin c го спречува меланинот но и јас гледам дека на многу места вика витамин ц да се пие но не ризикувам.. се што не се знае дали треба или не не го го конзумирам. А вчера сум ги барала овие сите витамини vitamini ovie B6, B12, B9 витамин А витамин Д .. фолна киселина пантотенска киселина , железо, цинк магнезиум itn... и ги најдов и тоа само во едно пакување под името Osteovit што ги има скоро сите витамини што му фалат на пациент со витилиго. Не ги има во сите аптеки ама прошетај ке ги најдеш.. пишува што се има во апчињата од страна на амбалажата..сеа незнам за грамажата нели и јас на своја рука... пијам како што препорачано по две апчиња од Osteovid. овие се околу 700 денари.. повеке имаат калциум што исто така е потребен бидејки млеко ништо не внесуваме па да не дојде до нешто, но ги има и сите други потребни.. витамин Ц како витамин посебно не го внесувај... сега ако го има нели во овошјето и зеленчукот што го јадеме ок... тоа е некоја нормална количина... ама екстра витамин ц не е препорачано..
    А за алое исто имам и таква една крема многу е добра само што незнам ефекти сеа за витилигово баш.. алоето е добро за регенерација на кожа а колку е поврзано со депигментација незнам...
    иначе јас имам на дланките поготово на десната и на прстите на рацете... и стварно ми смета и знам дека ми е предизвикано од стрес... но стрес ени мор ! ;)

8. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    точно е ова за храната но исто така цинк никако несмеете да внесувате..докторкава на братучедка ми и забрани..еве сега баш пред да оди на одмор со неа се консултираше што како да купи нели против убод од комарец или некое морско животинче и она баш и кажа еден домашен "лек" против комарци..па и јас сеа ке глеам да си го напраам..само чекам да се врати да ми каже дали делува..зашто мене страшно ме чешаат нозете од ова комарциве :@ а исто така многу важно е да не ја изложувате кожата (или делот каде имате витилиго) на сонце..тоа посебно е важно..јас знам братучедка ми секогаш кога е на одмор под сенка седи а у вода со маичка влага и купува креми со заштитен фактор незнам колку.. така да внимавајте и на тоа..

9. sagapo

sagapo Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    мојава докторка па ми препорача цинк со матичен млеч и на форуми од луге по светов го конзумираат.. како и да е ја ке ги допијам имам уште некое и не зимам веке... за секој случај... а братучедка ти има резултати некакви? и се пигметира белото ? :|

10. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    девојки неа и се враќа пигментот кај белите делови има по мали точки кои се прошируваат и се како нејизната кожа..не се бели..и се враќа пигментацијата...ама она веќе 4 години иде и ептен е повлечено..значи неможе тоа за 1 или 2 месеци да помине си треба време..

11. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    sagapo ... Јас исто така знам дека цинк е потребно, и не е мое да се мешам, но мислам дека не грешиш што го пиеш. Мене и кожна докторка ми го препорача. Но, пак ќе речам, одлуката е твоја. А исто така и во однос на сончаењто, тоа е апсолутно потребно, се разбира не во периодот кога Сонцето е најако и не предолго време. Најпрепорачливо е како и за сите во утринските и попладневните часови. Тоа слободно, бидејќи многу е погрешно избегнувањето на Сонце. Тоа впрочем може да се прочита на секој форум за Витилиго.
    Инаку сакав да те информирам, дека кремата ми стигна од Србија и веќе почнав да се мачкам со неа. Очекувам резултати, а кога ќе ги има, веднаш пријавувам. Пиши и ти, бидејќи и ти рече дека си ја нарачала. Поздрав и многу среќа за нас :)

12. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    kargo80 ама и јас имам читано низ форуми..сонцето му штети на витилигото..воопшто не е убаво да се седи на сонце..имам и две познанички која имаат витилиго ама нивното е ептен проширено и не го ни лекуваат веќе и баш и они ми кажувале..а девојки стресот највеќе влијае колку повеќе се нервирате толку побрзо се проширува

13. sagapo

sagapo Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    според мојава диета што си ја држам со многу овошје и зеленчук... чај место вода... од што да имам, по цело тенџере пијам од кога ке се одлади место вода.. значи без млеко, месо, јајца, алкохол итн... палам по некоа цигара ама не како што претерував.. цинкот си го пијам и тие osteovit и се мачкам со протопикот и со невитил и ИМАМ НЕКОЛКУ НОВИ ТОЧКИ... мене витилигово што го имам на рацеве ми личи на две кученца што си играа. ама буквално две, едно исправено на две нозе,а другото на сите 4 си седи.. е сеа на едното му ги снема ушињата, и еве сеа почнува и опавчето, а на другото му се појавија точки.. еднота точка му е како око хахаха ;)))) ја се смеам ама што друго ми преостанува ;))))) мислам дека протопикот си го прави своето ама и невитилот не е за потценување.. ајде пишете дали имате резултати женчиња... многу ми е подобро вака кога ја споделувам витилигово со вас ...

14. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.682
    Морам да го побарам бројот од Скендер во Чаир, тој има лек за витилиго кој тврди дека е ефикасен.
    Знам само дека на 14ти февруари треба да се собере „плачот“ од лозата кога ја режат во шише, и потоа тоа шише се носи кај него. Што му прави, што става - појма немам, ама наводно лечело витилиго.

Не ве кошта ништо, ако во меѓувреме го најдете бројот одма јавете му се, ќе ви објасни тој се` најубаво. Со среќа!

15. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3
    Moira ... ако уепееш да го најдеш бројот, веднаш информирај или кој и да било друг. И праќајте во ЛП ако не смее да се објавува јавно бројот на форумаов, иако лично сметам дека не би требало да има проблем и јавно да се пише бројов. Како и да е, да се пуштиме во потрага по Скендер од Чаир за кој јас, сега првпат слушнав.
    инаку Sagapo , и ајс си палам по некоја цигара, но избегнувам шеќери, месп поретко јадам, ама од јајца и млечни производи не можам никако да се откажам. Пијам и чаеви, од коприва најчесто, слушнав дека за Витилигото биле многу добри капките од коприва, но кај нас во нашите ни аптеки, велат дека такво нешто ниту имале ниту имаат. Не разбирам зошто нема, кога нисе сме поднебје, кај што копривите виреат. Ако разберете дека сепак има капики во некоја од аптекиве кај нас, јавувајте на време.
    До следно читкање со нови точки ... НАПРЕД :)

16. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.682
    Скендер е од Битола, син му живее тука во Чаир.....ќе ги замолам феминките од Битола да го споделат бројот од Скендер, јас не можам дома да го најдам кутивчето од кремата :doh:

17. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3

Да, одлично си се сетила ... а во меѓувреме, пробај да го најдеш кутивчето од кремата :clap:

18. sagapo

sagapo Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    за капките од коприва не само што викаш дека се корисни за витилигово туку и за многу други работи. во грција би требало да ги има и прва прилика штом отидам ке проверам.. карго пробај со млеко од соја многу е добро ја тоа го пијам сега.. го имаш во тинекс кај производите од виталиа и еден куп други стварчиња нели од соја.. паштета кашкавал итн.. има и многу интересни интегрални макарони мајка ми ми зема и многу се убави.. со малце кечапче си се почастив деновиве :) денес ручав полннети пиперки... ама не зелени туку црвени и место месо ствавив соја трошки..интегрален ориз.. домати моркови малце тиквичка исецкав и ги нааполнив.. маслиново масло и има и една вегета од виталиа... абе нешто поубаво нема.. едвај чекам утре пак да си кснам од нив :) а како би лапнала некое јајце... ке изедам неделава бар едно... п.с нови точки немам освен тие од пред некој ден :)

19. girlx3

girlx3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    142
    девојки има и еден човек што прави крема од јастреб..незнам кој дел требаше од јастребот да му го однесеш и ти прави крема и се мачкаш со неа на местата каде имаш бели делови..викаат помагало само треба редовно да се користи..ако некоја ја интересира ќе пробам да најдам бројче или некој други информации :)

20. kargo80

kargo80 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    3

Дозна ли нешто за Скендер од Битола ? Јас прашав една пријателка од Битола, ми рече дека не слушнала за таков човек и малку се разочарав :( Се надевам дека можеби таа не слушнала за него, а дека тој сепак постои и има лек за витилиго.