1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Витилиго (кожно заболување)

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од amajlija, 13 јули 2010.

1. Sommer

Sommer Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    Zdravo dali go koristete ova maslo, jas za mojata kerka koristam kremata od Ksenija no mislam bez efekt, Dermatolozite vo germanija ja davat takrozem imunomodulator I ima efekt.. Pisete vashe iskustvo da spodeleme

2. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Ако може слика од маслото,по која цена и каде го купувате.
    Јас кремите на ксенија ги порачав,ми стигнаа но не почнав да го користам.

3. Sommer

Sommer Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2022
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    Jas masloto ne ho koristam nekoj clenka go bese postirala linko pa neka pishe samara, kremata od Ksenija Kaj nas iskreno nema efekt ama Kaj sekoj razlicno, edinstveno do sega se pokazala takrozem krema..

4. urban

urban Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите,

јас имам едно прашање: од каде и како ја набавувате protopic тие што ја користите?

Поздрав

5. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    2.604
    Најблиску во Грција :)

6. Bubibub

Bubibub Нов член

Се зачлени на:
    14 октомври 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво
    Дали некој знае добар лекар за витилиго да ми препорачате за дете се работи
    Благодарам

7. irenchetTo

irenchetTo Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    35
    Здраво дали некој има пробано ласерски за витилиго гледав доста видеа по тикток па сакам да слушнам мислење и тука

8. Botanist

Botanist Нов член

Се зачлени на:
    3 декември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    6
    Здраво, ви ги читам коментарите и гледам дека сте навистина загрижени особено мајките (што е нормално) за малите дечиња, ама мора малку со разочарување да ви кажам дека лек нажалост не постои… живеам со витилиго веќе 36 години и од тие истражувања по интернет лек нажалост нема. Само шокиран сум дека некој доктори препорачале дечињата да биле изложени на сонце за да им се вратела бојата… моја искрена препорака моментално да го смените тој “Менгеле” од доктор. Само доколку малку истражите на интернет ќе прочитате дека витилиго е кожно нарушување во кое меланоцитите на клетките на кожата кои произведуваат меланин се уништуваат од имунолошкиот систем на телото, предизвикувајќи кожата да ја изгуби својата боја… секое изложување на сонце особено без заштитна крема СПФ може да има големи последици по кожата од избелување до канцер. Бидејќи не произведуваме доволно меланин и те како сме подложни на канцер особено што гориме побрзо од луѓе со нормална кожа. Јас кога се “сончам” користам СПФ50 и СПФ30 бојата не ми паѓа минимум 6 месеца, траги од купачи имам до следното лето. Дечињата имаат поосетлива и понежна кожа особено дечиња со витилиго.
    Мојот витилиго се појави како дете во основно на прстите и под пазувите, во средно ми се прошири на половиот орган… среќа во несреќа е што престана да се шири, а некој дамки се повлекоа сами, доколку денес би ме виделе нема ниту да приметите дека имам витилиго се додека не сум гол. Што ми беше поентата немам користено никакви креми и мајка ми не паничела ќе им всадите несигурност на дечињата и тоа ќе им биде уште полошо во тинејџ денови. Мајкички (и по некој татко) лек не постои, ама постојат кул јавни личности кои ни кажаа дека нема зошто да се срамиме од нашата кожа, ние сме како панди посебни, шарени и уникатни.

На MoonGirl9702, little women, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.