Владата на Република Северна Македонија го објави предлогот на француското претседателство

Discussion in 'Политика и настани' started by Bratot, Jul 1, 2022.

?

Дали го поддржувате францускиот предлог?

1. Да

8 vote(s)
    3.7%
  2. Не

166 vote(s)
    76.9%
  3. Не ме интересира

12 vote(s)
    5.6%
  4. Не сум информиран/а за што точно се работи

30 vote(s)
    13.9%
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Извини, ама сите што ги знам и имаат бугарски пасоши се дааалеку од сиромашни, а уште помалку на државна цицка.
    Не викам дека нема и такви, ама многумина се од бес.
    Оти не беа способни поинакво чаре да најдат, го одбраа 'најлесното' и сега сите ќе плаќаме.

Никој не ни е крив за то на кое дереџе сме.

30+ години дрпање и 'да му умри козата на комшијата', ова е производот.

Feminka22 likes this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Ти шо се секираш пак?
    Деценија си веќе во ЕУ.

Толку немате шо да прајте ко ќе замините странство, па се занимавате со Македонија?
    Елате.
    Инвестирајте.
    Ојакнете ја економски.

Не прајме ништо со '10 долари за знамето'

Feminka22 and La-loca like this.
  3. Didajo

Didajo Истакнат член

Izvini ama jas golem procent so gi znam se napateni luge so vo majka Makedonija koja treba da gi zgrizi gi napusti stana makea za niv. I sto ako imaat Bg pasos ne smeat da gajat emocii sprema ovaa zemja? Mozebi krugot na opkruzuvanje ti e takov ama luge zaminaa za podobar zivot za da ziveat ne za da prezivuvat.
    Tia luge sigurno ne bi sedele i pisele kako nas ma forum sega oti ne se luge lagodno so ziveele.

tessie likes this.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Ништо од то не реков.
    Само кажав: Акција-Реакција.
    Нема шо да се изненадуваме ко ќе ни ги 'извадат картите'

5. Didajo

Didajo Истакнат член

Kazuvas poinakvo chare koe e toa? Eve od zemjodelski grad sum rabotat od jutra do sutra za kilo grozje 2 denara da mu go kupat i zosto izvadile pasos. Najlesno e tug problem da resis ama koga ke si vo nivni cevli podrugo. Zatoa e taa akcija.

VDT2906, Miss666 and Mantub like this.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Јас сум за социјална држава.
    Онака, како што пишува во УСТАВОТ.

Јас сум за да не крадат, да не фаќаат врски, секој по заслуга да добива и награда и казна.
    Само то го дробам 4 години на форумов.
    Ама 'сум се занесвала', 'сум ширела пропаганда'.
    Епа сеа...

Feminka22, Sofronko and Didajo like this.
  7. Didajo

Didajo Истакнат член

Se soglasuvam so Vas za ova mislenje.

WildMk likes this.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А ти шо се нервираш на темата ко се ти е потаман?
    Јас сум Од Македонија. Не од северна, не од западна, јужна, пичкесиматерине. Можам да бидам државјанин на Гренланд ама тоа не го менува фактот од кај сум, и кој ми е мајчин јазик, и која ми е матична црква. И никој не може во мое име, да фалсификува факти. Ниту во име на дедовци, прадедовци, баби, прабаби...
    Ти можеш да бидеш од кај сакаш и што сакаш, ако ти е таман, ама немаш право да ми кажуваш мене, која сум и што сум, па макар била единствена на светов. Јер како се викаше тоа по лекциите за идентитет? :smirk:

najjacha, Tanjamm, _beautyy_ and 16 others like this.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

:rofl: Човеков еј :rofl:

Иселениците со бугарски пасоши зедовте да ги кривите?
    Чекај да се насмеам :lol:
    Да беше нормална државава може немаше никој да биде принуден да си го бара чарето надвор.
    Требало да седат и да ја зајакнуваат, мајко мила :D

Jana06, _beautyy_, Ева33 and 5 others like this.
  11. nextredstyle

Они немаат право да прифаќаат промени.Особено не нелегитимен премиер и министер за надворешни кој не е ни историчар, ни дипломат по професија.
    Народот треба да одлучува.А, делот од народот кој си ја сака државата не сака промени.
    Тоа треба да им стане јасно.

Biljarkata likes this.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Точно.Крива е и државата.
    Концентрираше се во Скопје.
    Значи изборот бил да се оди да се работи во Скопје ко многу што работат или да се декларираш како Бугарин и да работиш на пр.во Италија.
    Но да не заборавиме дека многу вадеа пасоши и за да купат коли во Бугарија,поефтина била регистрацијата.:mm:
    Како и да е, влијанието на бугарските пасоши во политиката на Бугарија е огромно,не е дека од мерак ги даваа .
    Ги даваа за да дојде до ова сега,политичка игра и шах мат на Бугарија.
    Сега ако предлогот се одбие процесот на земање пасоши ќе си продолжи.
    Народот треба да одлучи,бидејки се работи за нешто што ќе биде крајно решение за наредни 3- 4 децении.
    Вие најмногу треба да одлучите.

Feminka22, Ahoy and supergirlmb like this.
  13. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Ако сега не продадат, сите ќе видиме (некои од нас многу одамна осетија последици од рамковниот), како е да си странец во своја држава, ќе ви зборуваат бугарски итн. Јас знам за кого ќе гласам на наредни избори кои се надевам во најскоро време ќе бидат, а верувам ќе се освестат многумина. Доста е од едни исти!

Tanjamm and Ева33 like this.
  14. Elennaa

Elennaa Популарен член

А која е разликата помеѓу тие со бугарски пасош и тие сега што го поддржуваат предлогов сите да се побугарчиме?

Исти сте, само у различно опаковање. :inlove:

Feminka22 likes this.
  15. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Јас сум македонка од Македонија, друго не прифаќам. Северна никогаш нема да ја прифатам, ниту пак ја чувствувам за своја. Народот вечерва јасно си кажа порака.
    П.С. Ова со предлогов конституира повеќе кривични дела меѓу кои и велепредавство, доведување на државата под зависна положба на друга држава и сл...
    П.П.С. Криво ми е само што вечерва не можев да отидам на протест.

16. Elennaa

Elennaa Популарен член

Владата на Северна Македонија се обврзува да ги вклучи Бугарите во уставот пред првата меѓувладина конференција.

Владата на Северна Македонија да ѝ достави на Бугарија копии од сите методолошки упатства, учебници, наставни средства и други релевантни наставни материјали во образовната програма на Северна Македонија.

Без одлагање ќе се покренува соодветна процедура и конкретни чекори за преземање брзи и ефективни активности во идентификувањето на говор на омраза во натписите на јавни згради и споменици, текстови во учебници и наставни програми и во медиумите (вклучително и онлајн и социјалните медиуми).

Владата на Северна Македонија да ги осуди и да се извини за неправдите и репресиите извршени од југословенскиот комунистички режим врз Бугарите.

Владите на двете земји, на заедничка церемонија, ќе ги откријат обновените натписи на Самуиловата тврдина во Охрид. Владата на Северна Македонија ќе подготви и презентира примерок на лекција за 7.одделение од наставната програма на Северна Македонија за цар Самуил. Овој примерок од лекцијата ќе биде вклучен во училишната програма во Северна Македонија во иднина.

Владата на Северна Македонија се обврзува доследно да ја информира Бугарија за сите промени во содржината на сите учебници, наставни средства и насоки во образовната програма на Република Северна Македонија и да обезбеди копии од новите изданија.

17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Кога бугарските фашисти ќе се извинат за силувањата и убиствата на многу македонски жени, партизанки кои ги масакрирале за време на теророт кој го вршеле во времето на 2СВ?

Невена Георгиева Дуња ја мачеле и касапеле дел по дел. Ја силувале со бајонети (ножеви на пушка), и ја пресекле главата, играле фудбал по градот Велес со неа, и на крај ја набиле на кол.

Кога ќе се извинат за Струмичката петорка?

За Вера Циривири? За сите жители на селата во Битолско кои ги убивале сред село, им ги сечеле главите, измачувале?

Кога ќе се извинат за сите депортирани македонски Евреи во Аушвиц и Треблинка?

Повеќе од 70 години поминаа од 2СВ и гледаме дека Европа стана она против кое се бореше. Нацистичко - фашистичко дувло.

Срамно и жално е кога читам како денес жени, на женски форум го правдаат и бранат договорот за бедна работа во администрација.
    Ги бришат овие храбри жени кои ги дале своите животи за слобода на Македонија. Го бришат нивното име. Ги перат монструозните злосторства кои биле вршени над нив.

18. Hacon

Hacon Истакнат член

За да не земаме бугарски пасоши,да прифатиме дека до 1945 сме биле Бугари.
    Северџански избањати умови:drunk:

Tanjamm, SeaMermaid, Ева33 and 2 others like this.
  19. Noranora

Noranora Истакнат член

Не сум за овој предлог од Бугариве и Французиве...
    Ама не можам да кажам и дека не ги разбирам сите со Бугарски пасош.

Да мислеа за народот и да имаше од што да живее тука човек немаше сигурно да се вадат толку бг пасоши, на крајот од денот сите го правиме она што мислиме дека е подобро за нас и за нашите деца.
    А јас тука во оваа држава за ќерка ми иднина не гледам.
    И не само за неа, за сите деца.
    И на сите им викам да си одат и тоа што побрзо

Didajo likes this.
  20. nextredstyle

Ова е проблемот.Знаете да кажете „оди си“, а не “не молчи, зборувај, буни се и бори се“.
    Наивно паѓате на она дека надвор е подобро.А, не е секаде.
    Не слушате и не читате негативни искуства.Верувате во бајки за ЕУ и НАТО.
    Некаде е исто како кај нас, некаде е и полошо од кај нас.А, вие упорни да бегате.
    Поради ова властодршциве прават што сакаат.Поради апатичен народ.
    Власта не се плаши од апатици(дури и корисни ѝ се за да се одржи), туку од гласни и активни граѓани.

SeaMermaid, Цвет88 and sonuvana like this.